Rune Solenes Opstad, Molde-supporter.

Men etter skuffende spill i både den nasjonale serien og i cupen, og ikke minst den enorme skuffelsen av å tape på bortemål i Champions League kvalifiseringen, så var det en etterlengtet triumf å slå ut Standard Liege og kvalifisere seg for gruppespillet i Europa League for Molde FK. Både Molde og Rosenborg var seedet på laveste nivå foran trekningen av gruppespillet så alle visste at motstanden ble tøff uansett hvem som dukket opp av hatten.

Historisk sus

For Molde ble det Ajax, Celtic og Fenerbahce – alle klubber fra den øverste europeiske hylle. Tøff motstand ja, men samtidig sportslig og økonomisk meget attraktive klubber.

Ajax var den syvende mestvinnende klubben i Europa i forrige århundre. Med 33 nederlandske seriemesterskap, 18 cupmesterskap og flere europeiske mestertitler så er laget ett av tre lag som har dominert nederlandsk fotball.

Listen over verdensklassespillere som har vært innom klubben er imponerende lang, Cruyff, Rijkaard, van Basten, Bergkamp, Koeman, Zlatan og Suarez er bare noen av mange.

50.000 på tribunen

Ajax ble nummer to i serien sist sesong og var rangert som det 26. beste laget i Europa av UEFA sesongen 2014/15. Med andre ord er ikke laget helt der det var «i gamle dager», men de holder fortsatt høy kvalitet. Hjemme på Amsterdam ArenA er det stort sett fullt hus i serien, dvs rundt 50.000 tilskuere.

Ajax opplevde det samme som Molde, de tapte 4-5 sammenlagt for Rapid i tredje kvalifiseringsrunde i Champions League – men slo Jablonec 1-0 sammenlagt i play off til Europa League. Kanskje ikke veldig imponerende, men formen er nok stigende etter hvert som seriespillet kommer skikkelig i gang.

Laber stemning i Skottland

Mens Molde jublet for Europa League gruppespill, så var stemningen laber hos Celtic. Celtic var det første britiske laget som vant serievinnercupen med spiller— og managerlegenden Jock Stein. Det er ingen tvil om at laget er blant de store i Europa, og det er ikke mange åra siden skottene spilt jevnt med blant annet Barcelona i Champions League.

Men det er tøffe økonomiske tider for de skotske lagene. Erkerivalene Rangers er enda ikke tilbake i toppdivisjonen etter sin konkurs og de andre lagene som deltok i Europacupspill i sommer forsvant raskere ut enn du kan si haggis. Nå er tæring etter næring også i Celtic og Deilas oppgave er å utvikle gull av gråstein.

Celtic var gode mot Malmö hjemme i play off til Champions League, men svenskene under kyndig ledelse av Åge Hareide hadde få problemer med å slå ut skottene hjemme i Malmö og selv ta den lukrative plassen i Champions League gruppespillet. Celtic mister sannsynligvis minst en av sine mest sentrale spillere før transfervinduet stenger.

Fantastiske Istanbul

Det siste laget i grupppen er Fenerbahce fra fantastiske Istanbul. Etter mitt syn Europas mest spennende og vakre by. Laget har vært i kvartfinalen i Champions League og i semifinalen i Europa League så sent som i 2012/13. Med 19 seriemesterskap og 6 cupmesterskap er klubben en av de store i en by og ett land som lever og ånder for fotball.

Laget har masse kvalitet, blant annet kan vi fort få se Nani, Van Persie, Kjær og mange flere på Aker stadion i høst. For ikke å snakke om Diego, med klubber som Porto, Juventus, Wolfsburg og Atletico Madrid på CV-en – og 33 landskamper for Brasil. Foruten, selvfølgelig, tyrkiske klassespillere.

Så dette gir en fantastisk fotballhøst for alle som følger Molde FK, med tre meget attraktive hjemmekamper og tre av Europas mest interessant reisemål på programmet.

Det var nok mange romsdalinger som var inne hos ulike flyselskap og hotellsider i går kveld for å booke reisen til en bortekamp. Inkludert undertegnede.

Kan spille jevnt hjemme

Mange kaller Moldes gruppe for dødens gruppe. Og den er som sagt tøff, men ser man på de andre lagene Molde kunne ha møtt så er det heller ikke mange der som kommer under merkelappen «lett». På hjemmebane bør Molde ha alle forutsetninger for å kunne spille jevnt mot alle tre motstandere, samtidig må man stikke finger godt nedi jorda og innrømme at de tre bortekampene på store arenaer med fanatiske hjemmesupportere blir vanskelige.

Samtidig må dette være det spillerne trener hardt for gjennom resten av året, å kunne møte de beste lagene.

Viktig økonomisk

Økonomisk betyr dette mye for klubben, de tre klubbene er attraktive å spille mot – både publikumsmessig, men også i forhold til tv-sendinger.

Direktør i Molde FK, Jakobsen, har tidligere uttalt at klubben ikke har budsjettert med inntekter fra ett gruppespill, så dette er flere titallsmillioner som kommer som en bonus når regnskapet gjøres opp 31/12. I tillegg er det uvurderlig i forhold til å nå i alle fall ett av målene som ble satt før sesongen. Det blir nå viktig for Molde å minst komme opp på fjerdeplass i serien slik at man (trolig) får spille ute i Europa også neste sesong.

Så lenge det er de siste fem siste sesongene som teller i forhold til seeding og dermed hvilke motstandere man møter, så må man være med hvert år.

Før sesongen så var det stor diskusjon rundt kvaliteten på Tippeligaen. Ett parameter for å måle dette må være hvordan de norske klubbene gjør det i Europacupene. I så fall har ikke kvaliteten sunket, siden Norge igjen har to lag i Europa League sitt gruppespill.

Odd gikk ut mot Dortmund i play off, men det er ett lag som har startet meget sterkt i Bundesliga. Strømsgodset slo ut to gode lag før Split ble for sterke. Til sammen en av de sterkest innsatsene på mange år.

Og høydepunktet? Det må være Molde FK på Celtic Park.