Over nyttår lanseres AaFK-spilleren som søndagsskoleambassadør på landsbasis, men Helge Åkernes, søndagsskolekonsulent på Sunnmøre, håper allerede i høst å dra nytte av Parr.

— Jeg begynte i denne jobben i august, og tok kontakt med Parr i september. Han er en perfekt kar for oss. Han er ung, og er litt sånn helt for unge gutter gjennom fotballen. Gjennom Jonathan håper vi å få fram at det er litt tøft gå på søndagsskole også for fotballspillere, sier Åkernes.

— Det er lett for at det blir litt «jentete» i søndagsskolesammenheng. Dette er en bevisst satsing mot gutter i alderen 10-14 år, slik at vi ikke mister dem. Jonathan blir en profileringsperson for oss gjennom ulike aktiviteter. Han er villig til å bli brukt på plakater og på nett, kanskje også med en "Jonathans corner" i søndagsskolebladet. Og litt på stands både lokalt og nasjonalt.

Kristen oppvekst

Jonathan Parr har foreløpig bare hatt ett møte (mellom to treninger) om engasjementet, men han er motivert for å gjøre en skikkelig jobb etter sesongslutt.

— Jeg har jo vokst opp i et kristent hjem. Troen har jeg hatt med meg fra barndommen. Det er en grunn til at både de synes jeg passer inn og jeg er med på det.

- Jeg gikk på søndagsskole i oppveksten og synes de gjør et flott arbeid. Bare hyggelig å kunne hjelpe til, sier han.

Med kampdag søndag kan han naturlig nok bidra lite på selve søndagsskolene.

— Vi har snakket om at det kan bli litt vanskelig å få til og det er de klar over. Men med god planlegging skal jeg være med der jeg kan, sier Parr.

LES OG SE VIDEO: Parr-suser skadet tilskuer

Coming man

Tidligere har søndagsskolen brukt Rune Bratseth og Marius Johnsen, begge kristne fotballspillere, i PR-arbeidet sitt.

— Men de på ti år vet ikke lenger hvem Rune Bratseth er og knapt nok Marius Johnsen som har gått lenge skadd. Jonathan er litt «coming man» og lukter på landslaget, sier Åkernes.

- Men det kan vel bli et ganske kortvarig engasjement om Parr selges til utlandet i løpet av neste år?

- Ja, det kan hende han forsvinner fortere enn vi ønsker, men det har vi allerede tenkt på. Det er derfor vi ikke bare skal ha han for oss sjøl her på Sunnmøre, men han skal også ut på landsbasis som vår eneste ambassadør i den kategorien.

På opptur

Åkernes karakteriserer samarbeidet med Parr som «en ung, positiv og forbilledlig fotballspiller med en like stor fremtid som den sterkt fremadstormende søndagsskolen i Norge!».

- Det generelle inntrykket er vel at søndagsskolen er på nedadgående kurve?

— Nettopp, men det stemmer ikke. Fakta er at det har blitt startet opp nær 400 nye søndagsskoler i Norge de siste fire åra. Bare hittil i år er det godt over 70 som er nystarta. Her på Sunnmøre har vi 80 søndagsskoler nå. På landsbasis går nå 35.000-40.000 barn mer eller mindre fast på søndagsskole, sier Åkernes.

Storhetstida til søndagsskolene i Norge var på 50-60-tallet da det på Sunnmøre var søndagsskoler over alt.

- På hver skole, hvert bedehus og hvert fabrikkloft, sier Åkernes.

Nedturen begynte på 70-80-tallet, men nå er altså tendensen snudd, til tross for at konkurransen om barnas oppmerksomhet er større enn aldri før - også på søndagene. Prosjektet "SPRELL LEVENDE" har ifølge Åkernes mye av æren for den positive utviklinga.

Gode hjelpemidler

— SPRELL LEVENDE ble etablert i 2006. Det er et helt nytt konsept som tar ungene og den nye tida på alvor. Det er ikke lengre slik at ungene sitter helt stille og hører på en voksen mann som står der stiv i dress og holder andakt. Unger lærer på forskjellige måter, de er aktive og for oss gjelder det å formidle tro og evangeliet på forskjellige måter.

Gjennom prosjektet har også de frivillige søndagsskoleledere fått lett tilgjengelige hjelpemidler som gjør forberedelsene enklere. Det har hjulpet godt på rekrutteringen.

- Alle kan nå være søndagsskoleledere. De kan plukke fra et stort koldtbord til hver søndag. Til 7. november ligger det for eksempel på nett mange tips til en ramme rundt Bergpreika. De må ikke finne på alt sjøl, og det har blitt mye lettere å være leder, sier Åkernes.