De to andre spillerne som nådde til finaleavstemningen om gullballen var Tysklands landslagskeeper Manuel Neuer og Lionel Messi.

De siste syv årene er det bare to forskjellige spillere som har fått Gullballen — Ronaldo og Messi.

Denne gangen var det Ronaldo som nå tar inn på Messis forsprang. Det er andre året på rad og tredje gang totalt at Ronaldo vinner Gullballen. Messi har vunnet fire ganger.

foto
Ronaldos sønn, Cristiano jr., var på scenen sammen med sin far. Foto: NTB scanpix

Og det var en ganske overlegen vinner. Ronaldo fikk 37,66 prosent av stemmene. Hans to hovedkonkurrenter, Messi og Neuer, fikk henholdsvis 15,76 og 15,72 prosent.Før vinneren takket, tok han en lang pust i bakken.

— Å vinne et slikt trofe er unikt. Jeg skal fortsette å arbeide slik jeg kan vinne flere titler for meg selv, for laget og for min mor og min far. Jeg ønsker å bli en av de største spillerne i min tid, sa Ronaldo i sin takketale.

Etter talen kom han med et skikkelig seiersbrøl.

- En verdig vinner

Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås mener at prisen var vel fortjent.

— Både Ronaldo og Manuel Neuer, som også var blant finalistene, har tatt sine roller på banen til et nytt nivå. Likevel mener jeg det er riktig at Ronaldo får prisen. Han har prestert på et nesten utenomjordisk nivå med en scoringssnitt det nesten er umulig å fatte.

Tjærnås mener at han er en verdig vinner og han har ikke lagt skjul på at det var nettopp Ronaldo han ga sin stemme.

— Ved siden av alt han gjør som individualist, har han utviklet samspilledelen også, sier den norske fotballeksperten.

foto
Noe av de gjeveste en fotballspiller kan vinne Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann

Årets spiller — kvinner

Gullballen til verdens beste kvinnelige fotballspiller i 2014 gikk til Tyskland og Wolfsburgs Nadine Kessler. Kessler er sentral på det tyske laget og

— Jeg trodde aldri i verden at jeg skulle oppleve dette, sa Kessler etter å ha fått gullballen. Kessler benyttet også anledningen til å minnes Wolfsburgs unge spiller Junior Malanda som døde i en bilulykke i forrige uke.

Her var Abby Wambach (USA/Western New York Flash) og Marta (Brasil/Rosengård) også i finalen.

- Simeone burde fått prisen

Årets trener ble Tysklands landslagstrener Joachim Löw . Det var ikke unaturlig at treneren til årets verdensmester i fotball skulle få denne prisen.

— En stor ære, men dette er ikke en pris bare for meg. Dette er en pris for hele laget og alle tyske trenere, sa Löw etter å ha mottatt prisen.

Fotballekspert Lars Tjærnås har deltatt i avstemningen og er ikke enig i tildelingen av prisen til Löw.

— Jeg mener at Diego Simeones trenerprestasjon i 2014 burde gitt ham prisen. Löw skapte et vinnerlag med optimale forutsetninger. Simeone skapte det samme med middels forutsetninger, sier Tjærnås til Aftenposten.no.

De to andre trenerne som nådde finalen i avstemningen var Carlo Ancelotti (Real Madrid) og Diego Simeone (Atlético Madrid)

Årets trener innen kvinnefotball ble Wolfsburgs suksessrike trener Ralf Kellermann .

Verdenslaget

Årets lag ble også kåret. Her var det svært få overraskelser. Laget besto av:

KEEPER: Manuel Neuer (Bayern München)

FORSVAR: Philip Lahm (Tyskland/Bayern München), Sergio Ramos (Spania/Real Madrid), David Luiz (Paris Saint-Germain), Thiago Silva (Brasil/Paris Sain-Germain),

MIDTBANE: Toni Kroos (Tyskland/Real Madrid), Angel di Maria (Argentina/Manchester United), Andres Iniesta (Spania/Barcelona)

ANGREP: Lionel Messi (Argentina/Barcelona), Cristiano Ronaldo (Portugal/Real Madrid). Arjen Robben (Nederland/Bayern München)

Gullballen blir delt ut av Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) årlig til den spilleren som er ansett å ha vært best i det foregående året. Det er spillere og trenere pluss utvalgte journalister som avgir stemmer. Aftenpostens fotballekspert, Lars Tjærnås, er den eneste norske journalisten som har avgitt stemme.

FIFAs Sepp Blatter innledet seremonien i Zürich med å minnes ofrene for volden i Frankrike den siste uken.

Siste vinnere av Gullballen

2014: Cristiano Ronaldo (Portugal)

2013: Ronaldo

2012: Lionel Messi (Argentina)

2011: Messi

2010: Messi

2009: Messi

2008: Ronaldo

2007: Kaká (Brasil)

2006: Fabio Cannavaro (Italia)

2005: Ronaldinho (Brasil)

  • Prisen går til verdens beste mannlige fotballspiller det siste året.

  • Vinneren blir stemt fram av landslagstrenere, landslagskapteiner og et utvalg journalister.

  • Fra 2010 har Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) sammen med fotballmagasinet France Football stått for utdelingen. Tidligere delte sistnevnte ut prisen alene. (©NTB)

LES OGSÅ: