Andrea Dalen (23) herjer i den svenske Riksserien i ishockey. Etter åtte kamper topper hun skytterligaen med 16 poeng, dobbelt så mange som den neste på listen.

— Jo, det går ganske bra om dagen , sier Hønefoss-jenta forsiktig.

Den svenske landslagstreneren og tidligere treneren for det norske herrelandslaget Leif Boork slår derimot på stortromma:

— Jeg har sett henne i fem-seks kamper denne sesongen. Hun er en av Europas aller, aller beste spillere. Hun er god på det meste, har et veldig bra skudd og jobber hardt både forover og bakover på isen, skryter svensken som har tilbudt Dalen å bli svensk.

— Hun bare lo av meg, så den saken er vel død. Men om hun hadde ønsket det, ville jeg stått med åpner armer og tatt imot henne, sier Boork til Aftenposten.

Vil til OL med Norge

— Jeg har et håp om at vårt norske landslag skal klare kvalifiseringen til OL- i Sør-Korea. Vi har fått ny landslagstrener ( Laura Rollins) og har fått inn mange unge og lovende spillere. Jeg synes det ser spennende ut, sier Dalen om Norges OL-sjanser.

I Sverige spiller hun for Djurgården, samme klubb som Patrick Thoresen. Mens superstjernen Thoresen har slitt i innledningen av den svenske sesongen, har altså Dalen bare øst inn mål. Onsdag scoret hun tre mot sitt tidligere lag Linköping.

— Jeg spiller i en rekke som har veldig god kjemi. De andre to skal ha sin del av æren for suksessen, påpeker Dalen som treffer Thoresen i ishallen av og til.

— Det har vært litt tungt for ham i starten, men han kommer nå, tror 23-åringen.

Trener med herrelaget

Hun gir oppveksten i Schjongshallen på Hønefoss mye av æren for at hun er blitt så god som ishockeyspiller.

— Der ble jeg tatt godt vare på og fikk masse treningstid på is. Når jeg er hjemom får jeg trene med A-laget til Ringerike, forteller hun.

Det laget trenes av Leif Boorks sønn Martin.

Ishockeykarrieren tok Dalen først til Vålerenga før hun dro til Linköping i den svenske Riksserien. Deretter ble det fire sesonger i University of North Dakota. Et smart valg siden hun der fikk med seg en bachelor i økonomi før hun foran denne sesongen igjen returnerte til Sverige.

Djurgården skaffet henne en passende jobb som konsulent i et firma som driver med global business. Det gjorde valget av svensk klubb denne sesongen ganske enkel.

-Det har skjedd mye i svensk damehockey mens jeg var borte. Serien er mye jevnere, og interessen er større. Da jeg var her sist var det omtrent ikke folk på tribunen. Nå møtte 800 opp til åpningskampen vår, og det var veldig gøy, forklarer Dalen.

Leif Boork skryter også av de andre norske i den svenske toppserien:

— Spillere som Line Bialik Øien, Andrea Martinsen, Silje Holøs, Madelene Haug og Ingrid Morset er også « duktiga tjejer» , understreker Boork.

Flere av de store klubbene, som Djurgården, HV71 og Lulelå har bestemt seg for å satse på kvinnehockeyen som igjen har fått et løft i Sverige.

Hør den siste episoden av Aftenpodden Sport her: