På tross av to scoringer av Aksel Berget Skjølsvik, ble det tap mot Fredrikstad (Arkivfoto) Foto: Svein Hagen

Fredrikstad 3-1 Sandnes UlfFor bare tre kamper siden så de lyseblå ut som en ganske trygg opprykker, i det minste et lag som ville kjempe med Brann og gjerne Sogndal helt til siste og 30. serieomgang.

Etter ni tapte poeng mot Kristiansund (borte), Hødd (hjemme) og nå søndag kveld Fredrikstad i plankebyen, er avstanden til Brann og Kristiansund på henholdsvis andre og tredjeplass fire poeng, mens Sogndal virker helt uoppnåelig med elleve poengs forsprang.

Med unntak av Aksel Berget Skjølsviks innsatsfulle takling som førte til scoring og ledelse for Sandnes Ulf, var første omgang av det virkelig kjedelige slaget på Fredrikstad stadion.

Hjemmelaget skal ha ros for sin flotte utligning bare minuttet etter Skjølsviks ledermål, men det skal ikke være lovlig å vinne to og tre dueller på rad mot det som burde vært et skjerpet Sandnes-forsvar.

Mål følger gjerne mål, slik er fotballen, men med den rutinen Sandnes har i Geertsen, Decamps og Sola, burde baklengsmålet vært unngått.

I stedet fikk ordinære Fredrikstad en oppmuntring akkurat i det de lyseblå skulle kople grepet om kampen.

Gjestene fortsatte å forære vertskapet gaver etter pause. Ved to anledninger feilet keeper Ingvar Jónsson.

Først da han tapte duell etter corner og lot Andreas Aalbu, banens beste spiller, plukke nedfallsfrukt og sette inn 2-1 tre minutter etter pausen.

Så bare tre minutter etter lufttapet var Jónsson lite oppmerksom da Ludvig Begby skjøt fra relativt skarp vinkel. Det tredje baklengsmålet skulle vært unngått.

Reiste seg

Selv etter disse kalddusjene var ikke Sandnes Ulf slått. Det sørget lagets evige innsatsspiller for. Aksel Berget Skjølsvik reduserte til 2-3 i 61. minutt, og de lyseblå hadde fortsatt alle muligheter til å ta både ett og to poeng.

Det hadde sannsynligvis også skjedd om Pontus Engblom hadde vært litt mer kampklar. Toppscoreren kom inn og spilte de siste 35 minuttene. To ganger var han i utmerket posisjon, men litt ringrusten misset han ved begge anledningene.

De nevnte tabbene felte Sandnes Ulf, men spillet underveis er også et godt stykke unna vanlig standard. I særlig grad viser det seg ved at laget bare sjelden går hurtig i lengderetningen.

Anel Raskaj synder mest, mye på tvers. Hvor blir det av de finurlige gjennombruddspasningene, hvor blir det av de geniale fintene?

Solomon Owello likte seg også best med trygge pasninger på tvers, og det sier mye om utfordringene når takleren og grovarbeideren Aksel Berget Skjølsvik er den som truer mest sammen med hardt arbeidende Tonny Brochmann.

Skuffet trener

Bengt Sæternes tåler et tap, men måten det skjedde på da Sandnes Ulf røk 2-3 for Fredrikstad, aksepterer treneren for de lyseblå ikke.

-Fryktelig skuffet, kommer det fluksens fra egersunderen overfor Aftenbladet.

Han utdyper:

-Særlig to ting sitter igjen: Måten vi slipper inn mål på, og den manglende viljen til å vinne kampen da vi reduserte til 2-3 og hadde nok tid (en halv time) til både å utligne og ta tre poeng, forklarer Sæternes.

Framdriften i Sandnes Ulf-laget var i perioder minimal, tversoverpasningene dominerte.

— Hvorfor satte dere ikke mer fart i lengderetningen?

— Tversover og bakover er slett ikke noe vi ønsker. Før kampen og i pausen ga jeg beskjed om å sette fart, og fra sidelinjen skrek jeg de samme beskjedene i ett sett. Nei, det var rett og slett veldig dårlig, beklager Sæternes.

— Hva sier det når takleren og grovarbeideren og kaptein Aksel Berget Skjølsvik er lagets mest villige offensivt og den som kommer til flest og best avslutninger?

— Aksel var den eneste gode i dag, den eneste med rett vinnervilje. De andre må finne ut hva de drev med, fastslår trener Bengt Sæternes.

Dommer: Sandi Putros, Danmark

Mål: 0-1 Aksel Berget Skjølsvik (29.), 1-1 Tim Andre Nilsen (30.), 2-1 Andreas Aalbu (48.), 3-1 Ludvig Begby (51.), 2-3 Skjølsvik (61.)

Gult kort: Kent Håvard Eriksen, Sandnes Ulf