TORSBY, SVERIGE (Aftenposten): "Bra, Charlotte. Snygt!"

Det spartansk innredede styrkerommet er fullt av langrennskropper som gjør sitt ytterste for å bli enda sterkere.

Alle de svenske "langrenns-tjejerna" er her, men de tre lange kameralinsene i rommet fokuserer likevel bare på den ene. Charlotte Kalla står og slenger en vektstang fra den ene siden til den andre. Tar sit ups. Hang ups. Squats.

En halvtime tidligere har hun og lagvenninnene kjørt ti rulleskidrag i maksfart langs den lille flystripen i Torsby.

Ettermiddagsflyet, den ene av to daglige muligheter for å komme seg til Arlanda herfra, har nylig tatt av. Noen varme solstråler velsigner skihåpene etter et intenst regnskyll. En lang, bred regnbue finner bakken like i nærheten. Skatten Kalla jakter på, er VM-gull i Falun.

Som i Holmenkollen

— Det blir stort. Jeg får gå et mesterskap på hjemmebane når jeg er 27 år, det kan ikke bli bedre. Jeg har mange års erfaring fra verdenscupen og har gått mange mesterskap. Det blir mest gøy, men også litt nerver selvsagt, sier Kalla til Aftenposten da vi spør om et VM på svensk snø bare er stas, eller om det ekstra presset gjør det hele mer nervøst.

Det er blitt mange og lange runder på rulleski denne høsten og sommeren. Nå venter snart snøen for Charlotte Kalla. Foto: Robert McPherson/Aftenposten

Hun husker tilbake til VM i Holmenkollen i 2011. Titusenvis av skielskere langs løypene. Forsmaken hun fikk da gjør at Kalla gleder seg ekstra til det som skal skje i Falun.— Stemningen var helt syk. Jeg håper på noe lignende, bare med de svenske fargene, sier hun, vel vitende om at det kommer til å bli nok av rødt, hvitt og blått også på den svenske siden av grensen.

Trykket

I Sverige kommer forventningene til å være enorme til drottningen av svensk skisport. Det er hun som må stoppe Therese Johaug, Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk. Akkurat som hun gjorde da hun med en fantastisk sisteetappe sikret OL-gull på stafetten i Sotsji. Fra Skåne i sør til Norrbottens i nord jublet svenskene foran skjermene sine. Hennes andre olympiske gull karrièren, i tillegg til to sølvmedaljer, har gjort trykket rundt henne merkbart større.

— Det er noe av det som kommer med det å gjøre det bra. Jeg har sagt nei til veldig mye mer i år. Det gjelder å finne balansen mellom trening, hvile og andre oppdrag. Jeg må være en ydmyk egoist, sier hun, fortsatt med den samme rolige, milde stemmen hun alltid ser ut til å ha. Alle best liker hun seg når hun bare kan fokusere på egen trening og utvikling.

Noen goder kommer det imidlertid også med oppmerksomheten og de nye avtalene hun har sagt ja til. Ifølge svenske medier er de verdt flere millioner kroner.

Større enn hockeyheltene

— Hun er den mest populære idrettskvinnen i Sverige. Bare Zlatan er større. Det har flere undersøkelser både i vår avis og hos andre vist. De har jo litt ulike supportergrupper, men Kalla slår an i alle aldre, sier Thomas Peterson, Expressens profilerte langrennsmedarbeider.

GJENNOMBRUDDET: Her vinner Charlotte Kalla Tour de Ski for første gang, etter å ha smadret fiske Virpi Kuitunen opp monsterbakken. Foto: NTB scanpix

Han sier at det skjedde noe spesielt den januardagen i 2008, da Charlotte fra langt nord i landet viste konkurrentene ryggen og var først opp den fryktede monsterbakken i Val di Fiemme. Sammenlagtseieren i Tour de Ski ga Kalla et gjennombrudd Petersson mener svensk idrett nesten aldri har sett maken til. Over natten var hun elsket av et helt folk.— Langrenn tilhører folkesjelen, sier journalisten, som også følger ishockey vinterstid. Ingen av NHL-stjernene på Tre Kronor kan imidlertid måle seg med Kalla, mener han. De treffer ikke svenskene i hjertet på samme måte.

Medaljen som mangler

For et år siden var det en skrubbsulten Kalla som forberedte seg til olympisk sesong. 2013-VM i Val di Fiemme ble en nedtur. Fortsatt står hun uten individuell medalje fra et verdensmesterskap.

— Nå har jeg en veldig god sesong bak meg, og har ikke det medaljesuget som jeg hadde i fjor, sier Kalla. Suget førte tydeligvis til noe riktig. I verdenscupåpningen på Lillehammer fikk hun et lite sjokk. Sekunderingene underveis på 10-kilometeren i klassisk var ikke til å tro.

— Jeg var foran Johaug og Bjørgen, og begynte å lure på om jeg hadde bommet helt på farten. Kom jeg til å sprekke på annenrunden, tenkte hun.

Svenskenes medaljehåp har trent godt før sesongen. Foto: Skjermbilde/Robert McPherson

Kalla sprakk ikke. OL-formen var i anmarsj, og da de norske løperne smurte seg ut av pallen på flere av distansene ble jobben i Sotsji enklere. Kalla vet likevel at det ikke er enkelt å forberede seg godt nok til at de norske kvinnene skal kunne slås enda en gang.— Besluttsomheten fra og med i dag og helt frem til startstreken er det viktigste. Å gjennomføre treningen med godt fokus, og følge magefølelsen underveis.

Dropper Touren

Skal VM på hjemmebane bli en suksess må hun prioritere knallhardt.

Hun har bestemt seg for å droppe Tour de Ski, og hun kommer heller ikke til å stille til start i de to sprintøvelsen i VM. Arrangørene av den svenske idrettsgallaen har allerede fått beskjed om at hun takker nei til den store festen 19. januar. En måned før VM er det trening, mat og hvile som gjelder for damen som fort kommer til å bli den store vinneren på gallaen.

Charlotte Kalla har forberedt seg godt til VM på hjemmebane. Foto: Skjermbilde/Robert McPherson

Hun vet at det er lite som skiller nedtur fra suksess. I OL ble hun syk før favorittdistansen, tre mil fristil. Hun var aldri i nærheten av å kunne forhindre norsk trippelseier.— Der og da var det veldig tungt, men det overskygger ikke de gode minnene fra Sotsji, sier Kalla.

Hele Sverige håper på nye, og enda bedre minner å se tilbake på fra Falun.

Charlotte Kalla

Født: 22.7.1987 i Tärendö

Verdenscupdebut: 15.3.2006

Meritter: Vant Tour de Ski sammenlagt i 2008. OL-gull på 10 km fristil (2010) og i stafett (2014). Ett OL-sølv fra 2010 og to fra 2014. Vant VM-gull på lagsprinten i 2011. Har tre VM-sølv og én -bronse fra stafetter. Svensk mester ti ganger. Tre gull fra junior-VM.

Har fått Jerringpriset (2008) og Victoriastipendet (2010 og 2014).

Langrennssesongen

29.-30.11.: Verdenscup Ruka.

5.-7.12.: Verdenscup Lillehammer.

13.-14.12.: Verdenscup Davos.

20.-21.12.: Verdenscup La Clusaz.

3.-11.1.: Tour de Ski.

17.-18.1.: Verdenscup Otepää.

23.-25.1.: Verdenscup Rybinsk.

14.-15.2.: Verdenscup Östersund.

18.2.-1.3.: VM på ski i Falun.

7.-8.3.: Verdenscup Lahti.

11.3.: Verdenscup Drammen.

14.-15.3.: Verdenscup Oslo.