Forrige sesong delte Premier League-klubbene på vanvittige 25 milliarder kroner fra tv-rettighetene. Det var en økning på 17 milliarder kroner fra året før.

Tv-penger fra utlandet har blitt delt likt mellom de 20 lagene, men nå kan det endres på.

Nå krever topplagene en større andel av den kaka. Det skriver flere engelske aviser, deriblant The Guardian. Et nytt forslag, frontet av Premier League-sjef Richard Scudamore, er på bordet.

Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Tottenham og Arsenal (topp seks-klubbene) står bak, og de har foreslått at 35 prosent av de neste internajonale tv-pengene skal fordeles ut fra plassering. Det vil si: Jo høyere på tabellen du til slutt ender, jo mer penger får du.

Den nåværende avtalen har eksisert siden Premier League ble etablert i 1992. Inntektene har siden skutt i været. I fjor fikk for eksempel seriemester Chelsea rundt 1,6 millarder kroner i tv-penger.

Handlet for 14,5 milliarder

Scudamore skal ha møtt de 14 andre klubbene i Premier League i London onsdag, for å prøve å overbevise dem. For å få endret reglene må det foretas en formell avstemning, med to tredjedels flertall.

I fjor utgjorde de utenlandske rettighetene 781,8 millioner pund (cirka 8,3 milliarder kroner).

Tv-pengene har gjort klubbene i England søkkrike , noe som har gjort seg utslag i summene de bruker i overgangsvinduet. De 20 klubbene brukte rundt 14,5 milliarder kroner i sommer, noe som var ny rekord.

Rettighetene for den neste treårsperioden blir trolig lagt ut på anbud ved årsskiftet. Da TV 2 kjøpte rettighetene for Premier League i tre år i 2015, måtte kanalen ut med 1,6 milliarder kroner.

Økte tv-avtaler har bidratt til høye overgangssummer. I sommer hentet Manchester United Romelu Lukaku. Foto: NTB scanpix

14 lag må si ja

14 lag må stemme ja til de nye forslaget, skal det gå gjennom. Topp seks-klubbene skal allerede ha overbevist Everton, West Ham og Leicester om å bli med på lasset, men de må ha med seg ytterligere fem lag.

Om Scudamores plan på 35 prosent fordelt på plassering hadde vært gjeldende i fjor, ville hver klubb i Premier League ha fått 25 millioner pund, mot de 39 millioner pund de ble gitt. Bunnlaget hadde dermed fått 14 millioner pund mindre. Det er en med andre ord en tøff avtale å svelge, dersom du sliter på nedre halvdel.

Topplagene har lenge hevdet at de bør får mer av tv-potten, fordi deres polularitet bidrar til større inntekter og mer eksponering.

The Telegraph trekker opp et gammelt sitat fra Ian Ayre, tidligere leder i Liverpool. Han uttalte følgende i 2011.

– I Kuala Lumpur er det ingen som abonnerer på ESPN for å se Bolton.

Ayre mente engelske klubber ville bli fraløpt av de andre store ligaene i Europa, dersom tv-pengene ikke ble fordelt annerledes, med mer penger til storklubbene.

Han pekte på Spania, der Barcelona og Real Madrid forhandlet fram sine egne tv-avtaler. Senere har de imidlertid gått over til en kollektiv forhandlingsmodell i Spania.