OPPRØRT: Ligasjefen for Premier Soccer League (PSL), Kjetil Siem. Foto: Kasper Wikestad / Digitalsport

Alt om VM får du her:

JOHANNESBURG: Så snart de europeiske journalistene inntok Sør-Afrika, reiste avis etter avis til Kliptown og laget stoff på mennesker uten innlagt vann og strøm. Det opprører ligasjefen for Premier Soccer League (PSL), Kjetil Siem.

– Det er forståelig på en måte at mediene vil lage disse kontrastsakene. Men de forsøker gjerne å konstruere en situasjon der det blir påstått at VM ikke skulle kommet hit og at de ville fått det bedre om VM ikke kom hit , sier Siem.

– Det blir helt feil problemstilling, sier den tidligere Vålerenga-direktøren.

– For det første vil 99 prosent av dem som bor i dette landet ha VM. For det andre kan VM hjelpe til med å gjøre det bedre for dem som har det vanskelig på sikt. Man kan ikke måle et Soccer City stadion opp mot antall bosteder med innlagt vann og kloakk, sier Siem.

Ungt demokrati

Det har gått fort i Sør-Afrika de siste årene. Litt for fort for noen. Men Sør-Afrika ble klar til VM, tross stor skepsis.

— Vi må ikke glemme at dette er et samfunn der svarte var stuet sammen i townships helt opp til for veldig få år siden, og at det er et av de yngste demokratiene som nå klarer å arrangere dette verdensmesterskapet , sier Siem.

Han ønsker ikke å male noe glansbilde. Det er fremdeles mye som skjer i Johannesburg og resten av Sør-Afrika som ikke er bra.

– Det er store utfordringer i samfunnet fortsatt, men VM er veldig, veldig viktig, for nasjonsbygging ikke minst. Du ser at svart og hvit, farget og inder endelig er sammen om noe. De samler seg rundt det nye flagget og feirer nasjonen. De skjønner hvor viktig det er for nasjonen, også de fattige. De vil også ha VM, selv om de har det forferdelig fortsatt. Du gjør ikke om apartheid-staten over natten, sier Siem.

(Artikkelen fortsetter)

ANDRE FORHOLD : Kontrastene er store i Sør-Afrika under VM. Her fra Sowetos landsbygd (Foto: Øyvind Nordli).

Utfordringer for generasjoner

Nordmannen ser for seg at det er lenge til landet han er blitt så glad i finner den endelige balansen.

– Det kommer til å ta mange generasjoner. Selvfølgelig har Sør-Afrika problemer med korrupsjon. ANC beriker seg selv og det er mange, mange problemer. Samtidig er dette VM veldig viktig for det sørafrikanske samfunnet. Det er viktig å ikke glemme når du leter etter han gutten som fortsatt strever, selv om VM foregår i hans bakgård , sier Siem.

En av de største, og vanligste, kritikkene mot det nåværende Sør-Afrika er at det har vokst frem en ny, svart overklasse og middlelklasse, samtidig som de fattigste er blitt enda fattigere.

– Først må man tenke på om det er noen forskjell på å ha en svart overklasse og en hvit overklasse. Det var akkurat det de hvite gjorde for en tid tilbake. Samtidig må vi ikke si at de svarte kan gjøre det, bare fordi de hvite gjorde det. Det er en tendens til at de svarte som beriker seg nå, beriker seg veldig ekstremt. Det er selvfølgelig skadelig, sier Siem.

Håper på fremtidens sørafrikanere

Som direktør, Chief Executive Officer, i Sør-Afrikas proffliga har han ingen formell funksjon under VM, men svært travle dager. Billetter skal fordeles, og alle som ikke får, føler seg dårlig behandlet. I samfunnet for øvrig er det mange som har grunn til å føle seg oversett.

– Det er en slags omvendt rasisme som foregår i Sør-Afrika i dag. Det kan til en viss grad forstås, fordi at hvis de svarte ikke får noen privilegier, vil det bli veldig vanskelig for dem å komme opp på et nivå som er nytt og kan begynne å styre landet. Hvis det blir bare for de få, så blir det feil. Nå er det akkurat i den balansen, men det er neste generasjon som vil avgjøre om dette er mulig eller ikke. Sør-Afrika står overfor veldig store utfordringer, men da kan VM være med på å bidra til at folk får det noe bedre, sier Kjetil Siem.

(Artikkelen fortsetter)

MANGLER NESTEN ALT: Kliptown, Soweto, er et av mange «township» som mangler det meste (Foto: Øyvind Nordli).

Unødige stadionbygg

Selv om Siem er VM-patriot på sin hals, er det ikke alt med arrangementet og organiseringen som er like tilfredsstillende.

– Det vil alltid være ting en må kunne spørre om det er riktig prioritert. I to tilfeller er det bygget ny stadion like ved siden av en gammel, i stedet for å ruste opp den gamle. Nå er riktig nok de to stadionenes fantastiske smykker som vil være en attraksjon i seg selv, men om det er verdt det, i tillegg til å bygge to stadioner i et område der det knapt spilles fotball, kan diskuteres. Det er kanskje fire stadioner man kan diskutere om de burde vært bygget. Men om du ser det fra den andre siden, hvor fine de er og hvor stolte de gjør folket, så er det på en måte verdt det, sier Siem.

Selv om han er fotballsjef, er det virkningen på hele samfunnet han trekker frem når han snakker om fotball-VM.

– Spørsmålet er hvilken side av mynten du vil se det på, om du vil se på den positive eller negative. Det viktigste for meg, på vegne av fotballen i Sør-Afrika, er at dette er et oppsving som betyr mye mer enn fotball. Det omfavner så mye mer. Det gjør et helt folk stolte, og det betyr mye for meg , sier Kjetil Siem.