Lillestrøm 20120901.Thorstein Helstad jubler sammen med Frode Kippe (t.h.) og Palmi Rafn Palmason etter å ha scoret Lillestrøms første mål under eliteseriekampen i fotball mellom Lillestrøm og Fredrikstad på Åråsen stadion lørdag.Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix SCANPIX

Menneskehandel uten grenser

<p><strong>KOMMENTAR:</strong> Den skal stå tidlig opp om morgenen for å komme foran Lillestrøm i køen når det er salg i Bosman-butikkene.</p>

FØLG TROMSØ-LILLESTRØM DIREKTE I KVELD KL. 19.00

Noen bør forteller LSK-ledelsen at de bare kan bruke 11 spillere om gangen. Siden sesongen 2011 har de vervet 18 nye spillere.

Det er ikke lett å se at det har hjulpet. Spillet og tabellplasseringen er omtrent som i de to siste årene. I kveld spiller Lillestrøm i Tromsø. Blir utbyttet fra Alfheim og i de neste kampene mot Aalesund og Viking dårlig, er klubben trolig innhentet bakfra.

Men det er vel nesten ikke mulig.

Klok av skade da de overlot til Henning Berg den svakeste stallen klubben kanskje har hatt noen gang, valgte LSK-ledelsen under sin nye trener Magnus Haglund å handle overalt hvor det var ledig arbeidskraft å finne. Leiemarkedet og Bosman-markedet er feid over med finmasket trål.

Hvis vi om et år kan si at LSK igjen er et lag å regne med, har taktikken vært vellykket. Foreløpig ser det ganske forvirrende ut.

Galgenhumor

På Romerike er LSK blitt galgenhumorens viktigste kilde. «Årsaken til boligmangelen i Lillestrøm er at leilighetene fylles opp av LSK-spillere», fleiper Romerikes Blad.

Forleden hørte vi en av de trofaste, men nå ganske oppgitte, patriotene:

«Neste gang det er billigsalg på spillere, bør noen si: Det holder nå, Torgeir, du har mer enn nok hjemme».

Torgeir, det er sportsdirektør Torgeir Bjarmann, og «mer enn nok hjemme» er de 26 spillerne som LSK eier, midlertidig.

Og midt oppe i dette: Lillestrøm leverer sin femte svake sesong på rad. Det var i år patriotene endelig skulle få slippe å skjelve.

Bare etter sommerpausen har syv nye kommet inn. Tre av dem har solid status fra norsk landslagsfotball – Bjørn Helge Riise, Thorstein Helstad og Henning Hauger.

Men det burde ikke vært nødvendig å handle noe som helst, for i fjor høst supplerte de stallen med rutinerte folk som Sead Ramovic, Espen Nystuen, Fredrik Stoor, Petter Vaagan Moen, Johan Andersson, Palmi Rafn Palmason.

Det har gitt endel poeng, mange ganske heldige, men ikke nok til at plassen i elitedivisjonen er trygg. Fotballen som spilles, er like svak og antall målsjanser like få som i de foregående sesongene.

Mer, mer

Mot dette fins det bare ett middel, slik man tenker på Åråsen: Nye spillere. Allerede nå signaliseres det at nye kjøp må til etter sesongslutt, i tillegg til den nye keeperen som er klar. De har brukt fire keepere i år, nå skal Kenneth Udjus prøve.

Da er det på tide å gjengi noen tall, hentet fra Romerikes Blad, som gjør en imponerende jobb for sine lesere med å holde orden på alt. (Bare at det er nødvendig):

  • 22 spillere er ute av stallen siden fjor
  • 18 spillere er kommet inn.
  • 8 spillere fra 2011-stallen er fortsatt med
  • 19 spillere har kontrakt neste år

Signalet som gis, er at klubben famler, at den ikke har tillit til de spillerne den har fra før og at ordet samhandling ikke er en del av det daglige vokabular.

Går du på salg i klesbutikken eller byggevarefirmaet, gjelder fortsatt dette:

Samme hvor billig varen er, er det et dårlig kjøp dersom du har mer enn nok fra før. Ja, selv om varen i tillegg skulle holde høy kvalitet, er det et dårlig kjøp dersom du ikke har bruk for den.

Det samme må gjelde for fotballspillere.

Vi bruker mindre penger til lønn enn før, sier LSK-ledelsen. Det er bra. Det tar tid å spille inn så mange spillere, sier trener og sportsdirektør. Nettopp.

Det vil være en fordel om det begynner å skje mot Tromsø kveld, for ellers kan det bli en tung høst på Åråsen.

Og pinlig.