Fra fjorårets 2010 medlemmer har supporterklubben Kjernen krympet til 853. Ifølge Kjernens egne opplysninger ble toppen nådd i 2009, med 2450 medlemmer. I fjor sank det altså noe, før det så langt i år er rett til bunns.

Konsekvensen for medlemmene er i første omgang at reiser til bortekamper ikke blir sponset for medlemmene, noe som igjen betyr at RBK har færre fans på sine bortekamper.

– Det blir en dum sirkel. Med færre medlemmer blir det dyrere å reise på kamper. Og da er det mindre vits i å være medlem , sier talsmann Kenneth T. Kjelsnes til Adresseavisen.

Heller ikke i fjor ble turene subsidiert, men måtte betales i sin helhet av de reisende.

I en melding styret har lagt ut på Kjernens nettsider uttrykkes det bekymring for supporterklubbens fremtid.

Fullstendig svikt

– Den fullstendig sviktende medlemstilstrømningen har skapt en situasjon som ikke er til å leve med så veldig mye lengre, skriver Kjernen-ledelsen i en innstendig oppfordring.

– Vi ber dere derfor rett og slett om å innse alvoret i Kjernens økonomiske situasjon, legges det til.

Ifølge talsmann Kjelsnes er det imidlertid ikke på kort sikt noen fare for at Kjernen må legges ned.

– Vi har valgt de ordene for å understreke et visst alvor, sier Kjelsnes.

Sportslig leder i Rosenborg, Erik Hoftun , sier at Kjernen er en stor hjelp for laget fra tribuneplass.

– Kjernen er vår 12. mann, ingen tvil om det. De er en veldig støtte hjemme på Lerkendal og også på bortebane , sier Hoftun.

Han har ingen god forklaring på hvorfor medlemstallet har gått kraftig ned i supporterklubben.

– Det høres jo ut som et veldig stort fall, sier Hoftun når han får opplyst om den drøye halveringen.

– Jeg vet ikke hvor mange de er på kampene, men det må da være flere enn 800 stykker. For meg føles det som om de er blitt større hvert eneste år. Når de fyller hele sin tribunedel er det fantastisk fint, sier Erik Hoftun.

Initiativet til å etterlyse medlemmene som har forsvunnet kom fra Kjernens administrativt ansvarlige, Alf Eliassen, som syntes nedgangen var såpass påfallende at noe måtte gjøres.

Kjelsnes vil ikke umiddelbart linke de dårlige resultatene på banen til medlemsnedgangen deres. Tilskuersnittet har falt fra fjorårets 16905 til 14979 så langt i år.

– Vi ser en generell publikumssvikt. Den nedgangen rammer også oss, sier Kjelsnes.

– Er det ikke i motgang supporterne burde kjenne sin besøkelsestid?

– Er for så vidt enig i det. Men det er ikke alltid det hjelper oss å rette pekefingeren heller, sier Kjelsnes.

Trege trøndere

I Janne Jönssons gullår i Stabæk, 2008, var både publikumstallet på Lerkendal og Kjernens medlemmer langt mer tallrike enn så langt i år. Det selv om Rosenborg endte på femteplass, påpeker talsmannen.

– Så det handler også litt om mobilisering , konkluderer Kjelsnes.

Han håper medlemssvikten bare er et uttrykk for trege trøndere:

– Først og fremst håper vi at nedgangen dette året ikke blir like stor. Det er derfor vi går ut så tydelig. Men vi opplever at medlemmene er tregere nå enn før, sier han.

– Som medlem hos oss får man også billigere sesongkort på vår del av tribunen. Bare der tjener man glatt inn medlemskapet, reklamerer Kjelsnes.