Den nye Brann-drakten var en populær julegave i mange bergenske hjem. Men visste du at også Branns utdaterte kleskolleksjon blir til fine, populære - og faktisk viktige - gaver?

– Hele restlageret får nye eiere, forteller Linn Beathe Espeland i Brann.

BT er innom når den utgående Brann-moten gis bort. Pakket i pappkasse på pappkasse, merket og stilt opp for henting. Det er jakker og gensere, kortbukser og sko.

GODE SKO: Fargerikt, men varmende og solid. Per Ove Berg og Ruben Gabrielsen kommer fra en organisasjon som hjelper mennesker i kurdiske områder av Nord-Irak. Vintrene kan være kalde og tøffe, da kan Brann-treningsjakker være til hjelp. Det er også en plan om å sende drakter til en skole i slummen i India. Foto: Rune Sævig

Og alt skal sendes verden rundt.

– Brasil, Zimbabwe, Thailand... Det aller meste skal ut av Nord-Europa, forteller Espeland.

Flyktningleirer og barnehjem

Noen av Brann-klærne skal i kontainere som sendes til Nord-Irak og Syria. Det spilles fotball i flyktningleirene, og snart kan det gjøres i drakter fra et rødt, norsk lag langt borte.

Hit sendes klærne fra Brann. Foto: Illustrasjon: Kay Åge Strøm-Grøtan

Det gis klær til ekstremt fattige Burundi, til Kenya og til gatebarn i Brasil. Og noe Brann-tøy kommer barnehjem til gode, som et for foreldreløse unger i Zimbabwe sørøst i Afrika. I landet med 12 millioner innbyggere, er det én million foreldreløse barn. Bergenseren Agathe Larsen Gill etablerte Rudos Hjem der for fem år siden, og hun var meget fornøyd med å kunne hente klær på Stadion.

– Nå har vi åtte barn mellom tre og seksten år på barnehjemmet, og venter på to til. Vi hjelper med skolepenger, klær og mat, så disse eskene kommer godt med. Dette er jo helt nye klær av god kvalitet - og alle barn liker fotballklær, sier Gill.

FÅR KLÆR: Disse barna bor på Rudos Hjem i Zimbabwe. Det er et barnehjem som bergenseren Agathe Larsen Gill (bak til v.) startet for fem år siden. Nå har hun hentet gamle Brann-klær som kommer barna til gode. Foto: Privat

Hele driften av Rudos hjem er på frivillig basis, ifølge Gill er det ingen administrative utgifter knyttet til den.

– Om cirka en måneds tid vil klærne være fremme i Zimbabwe, og det blir garantert satt pris på. Tidligere har barna også fått noen Brann-drakter av en sponsor, forteller Gill.

«Minikontrakter»

Enkelte dager før jul delte Brann ut mer enn 30 store kolli klær om dagen. Totalt er delt ut over 90 kolli så langt, og utdelingen fortsetter i januar. Cirka 15 ulike organisasjoner har tatt hånd om tøyet.

– Det er signert «minikontrakter» med forsikring om at alt tøyet når frem dit det skal, forteller Espeland.

KONTROLL: Linn Beathe Espeland i Brann har ansvar for fordelingen av klær. Her står hun sammen med Sigve Fjeldtvedt fra Children At Risk Foundation. Foto: Rune Sævig

Noen få lokale unntak er det fra hovedregelen om å sende klærne langt vekk: Røde Kors har kunnet dele ut noe som gaver i Bergen fengsel, kulturavdelingen i fengselet har fått tøy, og Branns eget gatelag for folk fra rusmiljøet kan glede seg over fint, ubrukt utstyr.

Linn Beathe Espeland er ny i jobben med Branns samfunnsansvar. For henne er klesutdelingen strålende å være med på.

– Dette er helt fantastisk. Det er en selvfølge at Branns overskuddsprodukter skal få nye eiere, enten det er drakter til å spille fotball i eller et bidrag til varme for en som fryser. Likt tøy skaper en gruppefølelse, og med de mange draktsettene fra Brann kan flere kjenne på denne tilhørigheten. I det hele tatt: Veldig kjekt at vi kan gjøre dette!

Mottakerne er neppe uenige.