Etter at Therese Johaug testet positivt på doping har det rent inn støtteerklæringer til den norske skistjernen. Johaug sa på gårsdagens pressekonferanse at hver og en melding betydde mye for henne.

Kanskje varmet meldingen hun fikk fra Charlotte Kalla på SMS ekstra mye.

Forrige uke ønsket ikke den svenske langrennsprofilen å si hva hun hadde skrevet til den norske langrennsprofilen, men i et intervju med Expressen røper Johaug konkurrentens budskap.

– Hun ga meg sin fulle støtte. Og hun ba om å kjempe meg gjennom den situasjonen jeg har kommet i, sier Johaug.

Blandede reaksjoner i Sverige

Saken har naturligvis fått mye oppmerksomhet i vårt naboland. En rekke eksperter har uttalt seg om at Johaug bør utestenges. Men hun har også fått støtte av svensker.

— Jeg vil takke alle som støtter meg i Sverige nå som jeg har havnet i denne situasjonen. Det er noe jeg verdsetter så utrolig høyt. Det hjelper meg å komme gjennom den vanskelige og krevende tiden som jeg opplever nå, forklarer Johaug.

Det norske skiesset har hatt et par tunge uker. Men hun lover både svenske og norske fans at hun skal komme tilbake.

— Jeg skal kjempe om nye medaljer i fremtiden, sier Johaug.

— En god vennine

Kalla og Johaug har vært konkurrenter, men samtidig gode venner, i flere år. Svensken forteller at hun reagerte med sjokk da hun fikk nyheten om venninnens dopingdom.

- Jeg kunne ikke tro at det var sant. Det er fortsatt ikke helt gått opp for meg, innrømmet Kalla for noen få dager siden.

Hun fikk beskjeden om Johaugs dopingprøve rett før en hard treningsøkt. Til Expressen forteller hun at det har vært utfordrende å holde seg fokusert siden beskjeden slo ned som et lyn.

— I sånne stunder handler det om at jeg må være fokusert, være konsentrert om mine oppgaver, sier Kalla.

Svensken gleder seg nå til å få møtt Johaug.

— Jeg tror det er viktig at vi prater om det. Samtidig er det aller viktigste at jeg holder fokus på den jobben jeg skal gjøre. Det er en utrolig vanskelig situasjon hun er i. Jeg kjenner henne som menneske, jeg håper hun kommer seg gjennom dette, sier Kalla.

- Det betyr veldig mye, all den støtten jeg får. Charlotte er en veldig god vennine. Hun er en jente jeg ser opp til på mange områder. Det at jeg fikk en støttemelding fra henne betyr mye, sier Johaug.

Stor svensk interesse

Therese Johaugs dopingsak har fått mye oppmerksomhet i Norge, men saken har fått enda flere avisoppslag i Sverige.

I løpet av to uker er saken omtalt i 3940 artikler i norske medier. I Sverige er tallet 4206 for samme periode, ifølge tall fra analyseselskapet Opoint.

— Johaug-saken er en av de største sportssakene i nyere tid. Til sammenligning fikk utestengelsen av Martin Johnsrud Sundby 2383 medieoppslag i løpet av tre måneder. Alle oppslag omkring astma og astmabehandling i skisporten nærmet seg 4000 over samme periode, sier analysesjef Gard Erlend Paulsen i Opoint i en uttalelse.

Skiforbundet bekrefter at det har kommet enormt mange henvendelser i forbindelse med Johaug-saken.

Hør Aftenpodden Sport hvor drapstrusler, Johaug-saken, spinnvill kommentator og nedrykksdrama er blant temaene: