TROMSØ: I forrige uke imponerte hun hele Norge, og kjempet nesten helt til døra med Therese Johaug om sammenlagtseieren i Tour de Ski.

Om to uker står Ingvild Flugstad Østberg klar til å kjempe om NM-gull i en spesiell by for hennes del:

Mamma Marthe bodde i Tromsø i to år på 1980-tallet, og gikk for Tromsø Skiklubb sist NM var i byen, i 1985. – Hver gang jeg møter folk fra Tromsø, så er alltid det første de spør om jeg er datteren til Marthe, sier Ingvild Flugstad Østberg lattermildt til iTromsø.

Var NM-sensasjon

Dermed trigges hun ekstra for å gjøre suksess i NM.

Slik så Bladet Tromsø ut 5. februar 1985, med Ingvild Flugstad Østbergs mor Marthe i midten av bildet. Foto: Faksimile

I 2009 kom Flugstad Østberg som en komet inn i norsk skisport da hun som 18-åring spurtslo Therese Johaug og Kristin Størmer Steira og vant et sensasjonelt NM-gull i hjembyen Gjøvik.Syv år senere har 25-åringen nok en gang overrasket alle i skisporet under Tour de Ski.

– At Tromsø er mammas gamle hjemmebane er litt artig å tenke på. Det hadde vært gøy om man kunne gjøre det veldig bra der. Da har man gjort det bra på begge «hjemmebanene», sier Ingvild Flugstad Østberg til iTromsø.

Gode minner

Moren hennes hadde to fine år i Tromsø som skiyndlingen har fått høre mye om.

Marthe Flugstad gruet seg til mørketiden da hun trakk «taperloddet» og fikk valget mellom praksisplasser i Hammerfest og Tromsø på fysioterapeut-studiet for drøyt 30 år siden.

– Men jeg hadde så fine år der. Det var mye mørkere på vinteren hjemme i Rudsbygda enn jeg følte det var i Tromsø i mørketiden. Jeg likte det blå lyset, sier Marthe Flugstad – som vant Birkebeinerrennet tre ganger etter tiden i Tromsø.

– Det var godt miljø i skiklubben og fint miljø i kretsen. Det var da jeg begynte å trene systematisk selv. Det var da jeg ble bedre, sier mamma Flugstad.

Strekker tiden til, vil hun komme til Tromsø for å heie på datteren i NM.

Går to renn

I en hektisk periode med skirenn skal Ingvild Flugstad Østberg gå to av de tre individuelle konkurransene i NM, med sprint på fredag og duathlon lørdag. På sprinten er hun regjerende mester etter at hun sikret karrierens andre NM-gull på Røros i fjor vinter.

Marthe Flugstad får en klem av datter Ingvild etter sprinten i Tour de Ski. Foto: NTB Scanpix

– Det er alltid gøy med NM. Jeg husker spesielt hvor mye NM betydde når man var litt yngre og har en veldig fin måte å måle seg mot de beste. Nå er rollene på en måte snudd om, og det kan være yngre utøvere som synes det er gøy å måle seg mot oss på landslaget.– Og det kan hende at tromsøpublikum vil heie litt ekstra på deg?

– Ja, jeg håper jeg klarer å få mammas gamle heiagjeng i ryggen. Det vil nok hjelpe godt, sier en blid Ingvild Flugstad Østberg.

– Etter innsatsen i Tour de Ski må du være blant gullfavorittene i NM?

– Det har vært veldig, veldig bra på Tour de Ski. Men se hvordan kroppen reagerer på en så lang og hard tour. Det er lenge siden jeg har fullført en så hard tour. Jeg må prøve å gjøre de rette tingene og beholde en god form, sier Ingvild Flugstad Østberg.