OBERSTDORF (aftenposten.no): Landslagstrener Alex Pointner, hopperne Thomas Morgenstern og Martin Koch har alle gitt seg.

Tilbake er blant andre Gregor Schlierenzauer, som ikke har samme stjernestatus som før.

Da Pointner måtte takke for seg etter siste sesong, endte det med at han skrev bok: «Mut zum Absprung». Oversatt betyr det «Mot til å satse», eller dobbeltbetydningen: «Mot til å avslutte noe».

Selv fikk ikke sjeftreneren avslutte sin karrière som han ville. Pointner kom riktignok opp med et nytt opplegg for de neste årene, fordi han gjerne ville ta noen flere år i sjefsstolen, men det var for sent. Skihopperne ville ha en forandring.

— Det var ikke noe godt miljø i laget de siste årene i Østerrikes lag. Schlierenzauer fremførte kritikk offentlig av hva som hendte i teamet, sier sportsjournalist Christoph König fra den østerrikske ukeavisen SportWoche.

Gjorde forskjell på folk

I Pointners bok sto det svart på hvitt at det hadde vært trøbbel, noen ganger nesten uløselige konflikter. Men noe av det som gjorde at kritikken vokste, ikke minst fra nykommerne, var dette:

Alexander Pointner, østerrikes hopptrener gjennom mange år, har gitt ut bok hvor han forteller om mange av konfliktene i laget. Foto: Alex Domanski - Reuters

Under OL fikk Schlierenzauer en annen struktur under skiene sine enn de andre. Det endte med at han fikk høyere fart i tilløpet. Da ble de andre på laget forbannet, for de hadde ikke fått samme behandling på sitt utstyr.Det viste seg at trener Pointner heller ikke visste noe om dette, og det mente Schlierenzauer var hans egen feil. Han burde ha så god kontakt med folkene som ordnet med utstyret at han hadde oversikt.

Kritisk

Schlierenzauer, verdens mestvinnende i verdenscupen, mente dessuten at skihoppingen krevde en annen teknikk, noe som kom frem under OL i Sotsji. Østerrikerne hang ikke lenger med slik de ønsket, mente den største profilen. Schlierenzauer så at måten veteranen Noriaki Kasai hopper på, funker den dag i dag. Det å være offensiv i svevet og langt frempå over skiene.

Det som dessuten irriterte Schlierenzauer var at Pointner satte ned foten, slik at hopperens ungdomstrener Maurberger ikke fikk være med til OL, selv om han hadde akkreditering.

Dermed var det over og ut for Pointner. Inn kom Heinz Kuttin, den tidligere skihopperen som under normalbakken VM i Vald Die Fiemme i 1991 slo vår egen Kent Johansen og ble verdensmester.

Østerrike satser med et nytt lag

— Det er en helt ny giv i laget, fortsetter König, som forteller at de yngre har fått en mye mer fremtredende og viktig rolle. Det gjelder ikke minst hoppukeoutsider Michael Hayböck (23) og Stefan Kraft (21). De føler seg mye mer ivaretatt og sett. Pointner brød seg ikke like mye om dem som de største profilene.

Michael Hayböck er en representant for den nye generasjonen østerrikske hoppere. Foto: Urs Flueeler - AP/NTB Scanpix

Fjorårets hoppukevinner Thomas Diethart (22) har ikke hatt en like god sesong som siste år, men er på gang.Forskjellen fra den forrige treneren, som var mer manager, er at Kuttin er mer trener, med nærere og mer daglig kontakt med hopperne.

Derfor kunne Schlierenzauer, som ikke hadde vunnet et verdenscuprenn på ett år, noe som aldri har skjedd tidligere, få sin 53. seier på Lillehammer i desember. Den 52. kom i Lysgårdsbakken året før.

«Schlieri» trives bedre og er også en av dem som vil kjempe om hoppuketittelen. På hjemmebane er imidlertid synet mer delt på en av nasjonens store toppidrettsutøvere, eller som König sier: Enten elsker man Schlierenzauer, eller hater ham. Det er en veldig polarisering.

Gamle hoppere i nye roller

Hva skjedde så med Koch og Morgenstern? Koch ga seg etter å ha slitt med ryggproblemer i flere år. 32-åringen er i dag ekspertkommentator på østerriksk TV, der han fortrengte onkelen Armin Kogler fra den samme rollen.

Thomas Morgenstern har fått en fast kommentarspalte i en dagsavis i hjemlandet. Han er i hoppuka, og har planlagt avskjedsparty for gode hoppvenner i forbindelse med det siste hopprennet i Bischofshofen.

PS! Søndagens renn i Oberstdorf ble utsatt på grunn av værforholdene. Man prøver å arrangere det på nytt mandag ettermiddag.