Som 17-åring ble han dømt til fengsel for sin rolle i en gruppevoldtekt av en 14-årig jente. I fengselet ble han del av et prøveprosjekt, «fotball bak murene», der han fikk grundig trening og veiledning.

– Han hadde alt. Størrelse, teknikk og fysikk. Han var like god med høyre og venstre fot og allsidig, sier Pierre Bodenghien til BBC.

Bodenghien har lang bakgrunn som speider og jobbet som trener i prosjektet.

Kongelig prosjekt

«Fotball bak murene»-prosjektet startet i 1995 og var et initiativ fra prinsesse Paola som senere er blitt dronning i Belgia. Mboyo er gjennom sin suksess blitt hele initiativets ansikt.

Angriperen ble født i Kongo og vokste opp i Brussel, der han spilte fotball med blant andre Vincent Kompany. Mens Kompanys karriere startet i Anderlecht og fortsatte i Hamburg og Manchester City, havnet Mboyo i Ittre-fengselet.

God oppførsel

Bodenghien tipset Charleroi om Mboyo, Siden spilleren viste god oppførsel i fengselet fikk han anledning til å trene med klubben.

– Mboyo var med oss på noen treninger, så prøvde vi ham i noen testkamper. Han måtte fortsatt reise tilbake til fengselet med jevne mellomrom. Vi snakket mye om respekt og samarbeid. Han var veldig stille, som du må forvente av en som kommer ut av fengsel og inn i en profesjonell spillergruppe. Han hadde tekniske ferdigheter og var sterk. Du kunne se at han hadde jobbet hardt i fengselet, sier John Collins som var trener i Charleroi på den tiden.

Den tidligere Hibernian-, Celtic-, Monaco-, Everton— og Fulham-spilleren ble imponert av Mboyo.

– Oppførselen hans var strålende. Han jobbet hardt og det var veldig godt å se at han tilpasset seg og ble en del av gruppen. Alle fortjener en ny sjanse, sier Collins.

Formkurven til værs

I 2009 signerte Mboyo proffkontrakt med Charleroi, en avtale belgisk rett godkjente. Siden den gang har karrieren hans kun gått én vei.

I 2010 ble han hentet til Kortrijk og bare et halvt år senere ble han kjøpt av Gent, der han scoret 37 mål på 80 kamper. Ved flere tilfeller fikk han også bære kapteinsbindet.

Motgang

Så innhentet fortiden ham. Suksessen gjorde at folk søkte opp bakgrunnen hans. Det ble fort kjent at angriperen hadde drevet angrep på en annen måte tidligere. At han i 2004 hadde deltatt i en gjengvoldtekt og at han var medlem av en av Brussels fryktede gjenger.

Det vakte stor harme at en med den fortiden ble både rik og berømt som fotballspiller.

– Det var i fengsel, for første gang, at det gikk opp for meg hvor alvorlig det var, det jeg hadde gjort. Jeg bestemte meg for å ta ansvar, sa Mboyo.

Det belgiske fotballforbundet forsvarte ham og han ble også tatt ut på landslaget, selv om han der konkurrerer mot spillere som Christian Benteke, Kevin Mirallas, Dries Mertens og Romelu Lukaku om en plass i angrepet.

– Når tiden i fengselet tar slutt, behøver vi ikke å støte noen ut fra samfunnet. Det er lett å stigmatisere. Mboyo kan være et eksempel for ungdommer som har tatt feile valg, sier Francois De Keersmaeker, Belgias fotballpresident.

Alle er ikke enig med ham. I sommer ble overgangen til West Ham stoppet etter et folkeopprør blant supporterne.

– Vi kunne ikke gå imot supporterne. Vi spurte dem om deres mening og de sa nei, sier West Ham-eier David Sullivan.

I stedet havnet han i Genk, der suksessen fortsetter på banen.

Slutt på prosjektet

Pussig nok har Mboyos suksess skapt problemer for prosjektet som ga ham en ny sjanse. «Fotball bak murene» hadde vokst fra bare Itte-fengselet til 12 institusjoner i Belgia, men kontroversen etter Mboyos suksess har gjort at finansieringen ble borte, selv om det bare kostet 15.000 euro i året.

Bodenghien forsøkte å fortsette, men opplevde mindre goodwill i fengslene nå.

– Mange av vaktene var misunnelig på suksessen, fordi de ikke syntes en tidligere fange har rett til å tjene så mye penger og bli så populær, sier han.

Derfor har han sluttet å jobbe med fotball i fengslene.

Mboyo-saken har skapt stor debatt om tidligere kriminelles reintegrering i samfunnet, men Bodenghien tenker mer på de som ikke vil få sjansen Mboyo fikk.

– Når de innsatte spiller fotball, slåss de ikke, de bruker ikke dop og de lærer seg samarbeid basert på respekt for andre. Prosjektet var noe jeg jobbet med fra starten av og helt i tråd med mine egne verdier. Det var et enormt humanitært prosjekt, sier Bodenghien.

Kilde: BBC