Fem av de siste seks årene har Usain Bolt blitt kåret til årets mannlige utøver av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). Men i et år hvor Bolt knapt nok har konkurrert, er det endelig noen andre som får sjansen til å få utnevnelsen.

IAAF offentliggjorde nylig nominasjonslisten på ti mann som kan bli Bolts etterfølger. Blant dem er diskoskaster Robert Harting, som imidlertid har bedt om å bli fjernet fra lista.

Provokasjon

Han har sett rødt fordi to av de andre nominerte er den dopingtatte duoen Justin Gatlin og LaShawn Merritt.

— Jeg setter pris på nominasjonen i seg selv, men jeg tåler ikke det at jeg er på den samme lista som tidligere dopingtatte, sier Harting.

— Jeg liker det ikke og ser det som en provokasjon mot meg og spesielt mot fansen min, fortsetter Harting, som de to siste årene har blitt kåret til årets idrettsmann i Tyskland.

Den frittalende tyskeren er kjent for å ha rive i stykker trøya etter store seirer, noe det har blitt en del av med ett OL-gull, to EM-gull og tre VM-gull. I år vant han 13 av 14 store konkurranser han stilte opp i.

Norsk forskning

Tirsdag ble det lagt fram forskning fra Universitet i Oslo som har vakt interesse internasjonalt. Forskningen viser at effekten av doping kan vare livet ut - og dermed gi fordeler langt utover den suspensjonene man får.

Justin Gatlin ble i 2006 idømt åtte års utestengelse for doping. Den ble senere justert til fire år. I Usain Bolts fravær har Gatlin denne sesongen dominert sprint. I fjor ble Shelly-Ann Fraser-Pryce, også hun tidligere dopingutestengt, kåret til årets utøver på kvinnesiden.

Harting håper med sitt utspill å bidra til at IAAF endrer sin poltiikk. At hans handling gjør ham til noen spesielt god rollemodell, synes han ikke selv.

- Hvilken melding sender du til unge utøver med dette? spør throwholics.com.

— Dette er ingen melding, bare normal tankegang, svarer Harting.