RIO DE JANEIRO: Brasilianerne hadde valgt sambaområdet Sambodromo som åsted for maraton. Det ble kanskje ikke full samba for Sondre Norstad Moen, men heller ikke slow fox.

— 19. plass var litt fårligere enn jeg hadde håpet på, oppsumerte trønderen, som hadde fått litt maveproblemer etter 37 kilometer.

— Væsken jeg tok til meg ble ikke tatt opp i kroppen, men ble bare liggende der og skvulpe. Akkurat da ble det litt høye skuldre og anstrengt løping, men så fikk jeg tatt en rygg på en som passerte meg og kom meg igjen.

Seier til Kenya

På OLs siste dag la de mannlige maratonløperne ut på 42 kilometer 195 meter i regnvær og stor luftfuktighet. Sondre Nordstad Moen hadde ambisjoner om en plass mellom 10 og 20. Da han løp inn til 19. plass med tiden 2.14,17, oppnådde han det målet.

Han la seg bakerst i hovedfeltet fra start og slapp etter hver da afrikanerne i teten økte tempoet. Bare Galen Rupp, som også løp 10.000 meter, blandet seg inn i Afrika-dominansen. Men syv kilometer før mål hadde amerikaneren fått nok.

Sondre Nordstad Moen (langt til venstre i hvit overdel) løp søndag sitt første olympiske maraton. Foto: AP

Det var også da kenyaneren Eliud Kipchoge stakk fra etioperen Feyisa Lilesa. Kipchoge tok VM-gull på 5000 meter allerede i 2003, og 32-åringen har også sølv og bronse fra OL på den distansen.Han kom inn til soleklar seier på 2.08,42. Galen Rupp fra USA løp inn til tiden 2:10,05 og tok bronsemedaljen. Nordstad Moen var altså fire minutter og 12 sekunder bak medaljevinneren, men ble åttende beste vestlige løper.

Sølvvinner Lilesa løp forøvrig over mål med armene krysset foran seg, og han brukte også pressekonferansen til å protestere mot forholdene i Etiopia.

Lurt løp at nordmannen

Nordstad Moen disponerte løpet bedre enn mange andre. Han passerte halvmaraton på 66,11 – omtrent etter planen. Deretter plukket han stadig opp løpere. Fra å ha ligget som ca. nummer 60 etter ti kilometer, var han på 41. plass etter 30 kilometer. Fem kilometer senere hadde trønderen kommet opp på 33. plass. Og det er som kjent da maraton begynner.

Med sitt gode løp sto Norstad Moen for en av de bedre maratonprestasjonene i den norske OL-historien på herresiden – og bedre enn Urige Buta som ble nummer 36 i London 2012. Men den beste plasseringen har John Systad, som ble nummer åtte i London 1948 med tiden 2.38,41. Nordstad Moen antyder at distansen kan bli 10.000 meter i VM neste år.