Lørdag fikk vi se utrolige scener fra sjakk-VM i Sotsji, da både Magnus Carlsen og Viswanathan Anand gjorde elementære feil i løpet av et høydramatisk minutt.

Selv for mange TV-tittere var nok feilene åpenbare, og det var trolig enda mer absurd for andre toppspillere. Sistnevnte kategori er langt fra underrepresentert i Sotsji.

Legenden Anatolij Karpov har vært til stede i VM-byen. Det har også israelske Boris Gelfand, som fortsatt tilhører verdenseliten.

Anand flyttet sin bonde fra a5 til a4 (grønn strek). Dersom han i stedet hadde flyttet sin hest fra g6 til e5, ville han tatt en bonde fra Carlsen, og samtidig lagt press på både g4-tårnet og c4-bonden.

Verdens åttende beste sjakkspiller Sergej Karjakin forteller at han var i spillehallen da de famøse trekkene ble gjort.— Da Magnus tabbet seg ut med Kd2 (Konge til d2-feltet, journ. anm.), var jeg i spillehallen, og ønsket å skrike NE5!!! (hest til e5-feltet, journ. anm.) Det kunne endret sjakkhistorien, tenker jeg, skriver Karjakin på sin Twitter-konto.

Carlsen-trekket åpnet nemlig opp for at Anand kunne gjøre dette farlige trekket med hesten. Den muligheten overså inderen, derfor fikk hans feil langt mer alvorlige konsekvenser enn Carlsens.

Kommer ikke på en lignende Carlsen-tabbe

Det er naturligvis strengt forbudt for Karjakin og de andre tilskuerne å skrike råd til VM-deltakerne underveis i partiene.

For Carlsen ville imidlertid ikke et eventuelt tips fra en skrikende Karjakin hjulpet så mye, for nordmannen skjønte tilsynelatende hva han hadde gjort feil umiddelbart etter trekket.

En av Carlsens lagkamerater fra Tromsø-OL i august, Kjetil A. Lie, mener Carlsen veldig sjelden gjør så dårlige trekk.

— Jeg vet at han har gjort tabber tidligere, men jeg kommer ikke på et eksempel på at han har gjort noe lignende, sa Lie til Aftenposten etter partiet.

Sjakk-VM starter opp igjen mandag. Magnus Carlsen leder 3,5-2,5 etter seks partier.