Aston Villa-stjernen ble den store matchhelten da Norge tok sin tredje seier på tre kamper i gruppe H i kveld, i det som utviklet seg til å bli en triller uten like.

Norge var best før pause, mens Kypros herjet etter hvilen.

— Etter en dårlig andreomgang med hjertet i halsen, gjør det veldig godt å stå med tre poeng her nå, sa Drillo til CANAL+ like etter kampslutt.

- Vi sitter litt i førersetet i gruppa nå, smilte landslagssjefen. Det er moro. Hva som skjer i 2. omgang er ikke så lett å svare på. Det må jeg se nærmere på.

Drømmestarten

Norge fikk en drømmestart på kampen, og det tok kun 85 sekunder før ballen lå i nettet bak Antonis Georgallides i vertenes mål.

Bjørn Helge Riise brøt et frispark på egen halvdel. Han spilte den videre til Tom Høgli, som leverte den fra seg på ett touch til Erik Huseklepp. Brann-spilleren vendte opp, og slo i bakrom på en Riise som kom i hundre på venstrekanten.

Roma-spilleren fikk drømmetreff fra 16 meter, plasserte ballen knallhardt i hjørnet bak en sjanseløs Kypros-keeper, og kunne slippe jubelen løs foran de 2500 norske supporterne på kortsiden.

(Foto: Scanpix) — Gamsten sa gå, og da gikk jeg. Fantastisk ball av Huseklepp, jublet Riise til CANAL+ etter at seieren var sikret.

Målet var for øvrig venstrebackens nummer 13 i hans 90. landskamp for Norge.

Farlig dobbeltsjanse

Norge var farlig frempå igjen etter 14 minutter da Huseklepp testet skuddfoten fra langt hold. Ballen gikk via en kypriot, og ut til hjørnespark for Norge.

På den påfølgende corneren trodde Huseklepp at han hadde sørget for 2-0 til Norge.

Riise slo corneren inn i midten. Keeper Georgallides bokset ballen svakt videre inn i feltet. Der sto Huseklepp, som smelte ballen mot mål. Der sto en Kypros-spiller og reddet på streken. Norges venstrekant trodde at ballen var inne, og hadde allerede startet målfeiringen.

(Foto: Scanpix)

Returen gikk til Hangeland, som avsluttet på mål. Men nok en gang var en av vertenes spillere sto i veien, og ballen ble til slutt klarert. Stor dobbeltsjanse til Norge, og der kunne ledelsen ha vært doblet.

Kypros nær scoring

Norge, som dominerte førsteomgangen, fikk sin fjerde store sjanse etter 27 minutter.

Et frispark ble slått inn i feltet på bakerste rett på hodet til Brede Hangeland. Han headet ballen inn foran mål. Dessverre var det ingen som oppfattet pasningen fra Norges kaptein, og ballen trillet foran beina på to norske spillere som var hundredeler for sent ute.

Da 39 minutter var spilt kom vertenes første gedigne sjanse.

En god Efstathios Aloneftis lurte vekk Høgli, og kom seg helt ned til dødlinja. Kantspilleren la inn foran mål, og i midten ventet tidenes målscorer på det kypriotiske landslaget, Michalis Konstantinou. Han fikk gå opp helt uforstyrret, men headingen fra fem-seks meters hold gikk over.

Svakt av 32-åringen, og der burde det ha stått 1-1. ## Iskald Carew

Etter 42 minutter rullet Norge opp på venstrekanten. Gamst Pedersen fant til slutt Carew. Med en presis pasning. Spissen misset imidlertid på mottaket. Heldigvis for 31-åringen gikk ballen mellom beina på midtstopper Konstantinos Charalambidis, og rett til Carew igjen.

Aston Villa-stjernen befant seg nå midt foran mål. Han fintet skudd, dro av keeperen, og plasserte ballen iskaldt i mål. Nydelig scoring fra Carew, hans 23 i landslagstrøya så langt.

(Foto: Scanpix) — Det var en vanskelig jobb å være på topp, men det meste klaffet allikevel i første omgang. Vi tar tre poeng og en fantastisk borteseier, smilte matchvinneren etterpå.

Omgangen ebbet ut, og Egil «Drillo» Olsens menn kunne gå til pausen med en fortjent ledelse.

Slapt forsvarsspill

Kampforløpet endret seg etter pause. Kypros åpnet omgangen best, og kunne ha redusert tre minutter etter hvilen. Andreas Avraam mottok en fin pasning innenfor 16-meteren til Norge. Han fyrte av, men Jon Knudsen kastet leverte et tigersprang, og reddet mesterlig til hjørnespark.

Vertene fikk uttelling da klokka så vidt hadde rundet 57 minutter. Yiannis Okkas, som i kveld spilte sin landskamp nummer 100 for Kypros, var målscorer. Målet kom etter at John Arne Riise hadde nølt med å klarere ballen. Den ble snappet opp av Konstantinos Makridis. Han spilte den videre til Okkas, som banket ballen inn i det åpne målet.

Carew kunne ha sørget for nok en tomålsledelse til Norge etter 66 minutter. Bjørn Helge Riise dro seg nydelig forbi en Kypros-spiller, og la inn foran mål. Der ventet Carew, som saksesparket ballen mot buret. Kun en god redning fra keeper Georgallides hindret nettkjenning fra nordmannen.

Enorme Kypros-muligheter

To minutter senere fikk Kypros en god dobbeltsjanse. Først et skudd fra langt hold som Knudsen reddet. Så klarerte Hangeland et skudd fra Aloneftis på streken.

Vertene fortsatte stormløpet mot målet til Norge, og etter 72 minutter burde det ha stått 2-2. Avraam kom seg helt ned til dødlinja, og la inn foran mål. Aloneftis fikk ballen helt umarkert inne i Norges 16-meter, og banket til. Skuddet gikk rett på Jon Knudsen, som slo ballen via tverrleggeren og ut.

Tverrleggeren fikk seg en liten støyt fem minutter senere også. En Kypros-spiller lempet ballen mot Knudsens mål. Sisteskansen rygget og rygget, og observerte ballen i lufta. Når den til slutt datt ned, så dunket den oppå treverket.

Andreomgangen, som kan karakteriseres som panikkartet og sjansefattig for Norge, tilhørte definitivt vertene. Spesielt på venstrekanten fikk laget store rom. Mye takket være duoen Avraam og Aloneftis, som nærmest fikk fritt spillerom.

Heldigvis for Norge så klarte ikke Kypros å utnytte sitt spillmessige overtak etter pause, og kampen ebbet ut i en meget viktig 2-1-seier til Norge.

Laget har dermed ni poeng av ni mulige, og er på god vei mot EM-sluttspillet i Polen og Ukraina i 2012.