Lovordene har vært mange og store om Sverre Lunde Pedersen etter at han som første nordmann tok to strake VM-gull som junior. Som senior har han i flere sesonger hevdet seg mot verdenseliten, men i mesterskap etter mesterskap har det bare blitt nesten for 22-åringen.

Og VM på enkeltdistanser i nederlandske Heerenveen skulle starte i samme manér. Igjen måtte osingen så vidt seg slått da det gjaldt som mest. Denne gangen på 10.000-meteren.

— Det føles veldig tungt. Jeg ga alt jeg hadde, men det holdt ikke. Sånn er toppidretten noen ganger, sier Lunde Pedersen til Bergens Tidende.

Stivnet

Da han krysset målstreken, var han riktignok nummer tre. Men med vissheten om at storfavoritt Jorrit Bergsma skulle gå i neste par i bakhodet, var det bare skuffelse å se i ansiktene på Fana-løperen.

Skuffelsen var enda større fordi det lenge så lovende ut. Etter å ha gått kontrollert i ryggen på parkamerat Aleksandr Rumjantsev i rundt 7000 meter, klinte Lunde Pedersen til med et par raske runder og spiste inn på forspranget bronsevinner Patrick Beckert.

Men da funksjonæren ringte i bjellen og markerte at det kun var én runde igjen, stoppet det helt opp for Lunde Pedersen. På stive bein kjempet han seg i mål på tiden 13,12.40, hvilket var 1.45 sekunder for sent ute for å klare bronsen.

— Rundetidene begynte å falle og jeg tapte litt ekstra krefter på at jeg måtte justere farten i noen vekslinger. På de to siste rundene var jeg helt kaputt, sier Norges skøyteener.

Bergsma vant gullet

Som ventet gikk Bergsma en super 10.000-meter i siste par, og smadret konkurrentenes tid. Allerede tidlig i løpet distanserte han parkamerat Bart Swings og gled inn til 12,54.82. Dermed tok han gullet foran landsmannen Erik Jan Kooiman, mens tyske Beckert tok bronsen.

Lunde Pedersen måtte ta til takke med den sure fjerdeplassen.

— Hadde arrangøren for første gang gitt ut medaljer etter 9600 meter, så hadde vi fått en norsk medalje. Men sisterunden skapte igjen trøbbel for Sverre. Sisterunden er den eneste svakheten hos en ellers så eminent skøyteløper, og det er noe han må fikse, sa skøyteekspert og tidligere verdensmester Even Wetten på NRKs direktesending etter løpet.

- Må forbedre sisterundene

Lunde Pedersen er enig i at det ligger et forbedringspotensial på sisterunden.

— Det har vært en del løp der jeg har brukt opp kreftene for tidlig. Det er noe jeg må forbedre. Denne gangen kostet det meg en medalje, sier han.

Skarli har sett det samme, men denne gangen kom sprekken som et resultat av at Lunde Pedersen måtte sprenge enge grenser, mener han.

— Da vi så tidene fra parene før ham, visste vi at Sverre ikke bare måtte bryte noen barrierer, men han måtte pulverisere dem dersom han skulle klare en medalje. Sverre ofret alt og gikk et fantomløp, det er bare så synd at det glapp på slutten, sier Skarli.

- Stolt

Treneren var selvsagt skuffet etter fjerdeplassen, men han var likevel stolt over elevens prestasjon.

— Det er vanskelig å være misfornøyd med noen som ofrer så mye. Jeg er skuffet over at medaljen glapp, men jeg er stolt over prestasjonen, sier Skarli.

Allerede fredag kommer den første sjansen, når han stiller til start på favorittdistansen – 1500 meter. Så gjenstår det å se om Lunde Pedersen, som var den eneste av medaljekandidatene på mellomdistansen som gikk milløpet, klarer å få syren ut av beina. Ellers kan det bli nok et nesten-mesterskap for den dobbelte juniorverdensmesteren.

— Jeg har en bitter følelse nå, men jeg må bare glemme denne fjerdeplassen og se fremover, sier Lunde Pedersen.