HAMAR: Han har vært både spiller og trener i klubben. Nå kommenterer den tidligere midtstopperen kampene på radio, og er godt oppdatert.

– Tidlig i sesongen snakket jeg om å knekke koder, både hjemme og borte. Det har HamKam gjort. Da tenker jeg på Hø¬nefoss hjemme og Alta borte. Etter det har det rullet virkelig på, og det var godt å se HamKam borte mot Sandefjord. HamKam var mye bedre enn hjemmelaget, og det var en veldig bra eksamen. Det lukter klasse av laget, sier Kristiansen, som også er imponert over måten laget kom seg gjennom den tunge starten på.

– De har jobbet hardt med å få inn sin stil, og nå sitter grunnspillet veldig bra. Det gir ro og trygghet. Alle spiller naturlig nok med mye mer sjøltillit nå etter så mange strake seirer. Overgangen til 4-3-3 var en suksess, og så har enkeltspillere som Bjerke, Gundersen og Lehne Olsen hevet seg. I tillegg slipper HamKam inn få mål, sier Kai Kristiansen, som trener Moelven denne sesongen.

Tror på toppen

Han tror HamKam kan henge med i toppen.

— HamKam har mulighet til det hvis spillerne ikke tenker på det. Så fort det blir fokus på det, vil det gå galt. Det beste er at de fortsetter å utvikle seg, nyter øyeblikket, og koser seg med fotballen. Slike perioder som HamKam har nå, kommer ikke hvert år.

Han mener HamKam har bekreftet nivået sitt mot antatt gode lag.

- HamKam har kvaliteter til å slå alle i Adeccoligaen. Det blir spennende til helga, mot Hødd. De er i en lignende situasjon som HamKam, med en veldig flyt.

Den tidligere HamKam-spilleren er klar på at sjøltilliten som kommer i medgang gjør noe med spillerne.

— I medgang prøver spillerne på litt ekstra, de våger, og får ofte med seg marginene. Mot Sandefjord ble det rødt kort til hjemmelaget, straffe, og så vant HamKam på et sjølmål.

Mange er flinke til å analysere ting når det går dårlig. Kai Kristiansen mener det er minst like viktig å ta den jobben i medgang.

- Hva gjør at vi er gode? Analysere det, og fortsette med å forbedre det som er bra. Det er viktig.

Kojedal er imponert

Terje Kojedal spilte midtstopper sammen med blant andre Kai Kristiansen i HamKam, og også han koser seg med resultatene og tabellen nå.

— Jeg har sett hjemmekampene, og det er godt å se HamKam nå. De hadde dårlig flyt i starten, men spilte ok fotball. De klarte å beholde roen, og det var imponerende. De har jobbet med det de tror på. Spillere utvikler seg, og det er alltid moro å se. Jeg synes spesielt Emil Dahle har tatt steg, sier Kojedal, som tror HamKam kan henge med i toppen.

— Kvaliteten på divisjonen er ikke avskrekkende, og det skyldes nok til dels økonomien i klubbene. HamKam kan være et topplag, men det handler selvfølgelig en del om kort og skader etter hvert. Men stallen tåler en skade eller to. Uansett synes jeg ikke det er noe poeng å snakke om Tippeligaen ennå, sier Terje Kojedal.