Det får vi et klarere bilde på, når Bulgaria kommer på Ullevaal-besøk mandag. Inntil den tid velger jeg å se på 3-0-seieren mot Malta som en nødvendig triumf mot en motstander jeg tviler tar mange poeng, om noen, i kvalifiseringen.

foto
Kommentator Tore Strand.

Ett av lyspunktene sett med norske øyne var at vi endelig så en spiss med teft og blikk for åpningene. Joshua King var Norges beste spiller, sto for forarbeidet til 1-0-scoringen til Mats Møller Dæhli, og scoret selv to fine mål. Slikt kan gi nødvendig selvtillit for en angriper som har slitt med å finne veien til nettmaskene for Norge, selv om forsvarsspillet for Malta sin del var på bedriftsfotballnivå ved 3-0-scoringen.

Fart og fysikk

Spisser som scorer har vært etterlyst hos Norge i lang tid, og kun de neste kampene vil vise om Joshua King også har evne til å slå til når motstanderne blir hvassere. Fredag brukte han fart og fysikk til å skape masse trøbbel for malteserne.

Ikke minst fordi Norge var smarte og inviterte Malta inn i kampen. Hjemmelaget fikk trille en del ball i åpningen uten at de skapte stort, og så lenge Malta flyttet laget opp på banen, kom rommene Norge effektivt utnyttet. Ikke minst på 0-2-scoringen da Joshua King fosset gjennom og fant svakhetene på Maltas høyreside.

Den delen av spillet burde Norge ha lagt mer vekt på, men etter de to første scoringen koblet Norge grepet og siden var det aldri tvil om hvem som ville stikke av med poengene. Ikke minst fordi Malta ikke hadde noe annet enn en Michael Mifsud på topp som herjet i Lillestrøm for mange år siden, og som nå verken hadde kvalitet eller lagkamerater som kunne hjelpe ham til å skremme det norske forsvaret. Som fikk en rolig dag på jobb, noe som etter hvert gjaldt hele det norske laget.

Godt utgangspunkt

Det gir et godt utgangspunkt foran møtet med Bulgaria. For det var ingen av de norske spillerne som måtte i kjelleren for å hente krefter, og triumfen bør også gi Per-Mathias Høgmo grunn nok til å sende tilnærmet samme lag på banen i to kamper på rad når Norge møter Bulgaria.

Det at landslagssjefen har brukt 50 spillere på årets første åtte kamper, viser at han har søkt langt ned i bunken for å finne de rette konstellasjonene. Det kan ha vært nyttig for Høgmo, for fredag valgte han et lag som virket å ha den rette balansen.

Ikke minst så gjorde den sentrale midtbaneduoen Alexander Tettey og Stefan Johansen en solid jobb. Sammen styrte de spillet og hadde også fysikk til å demme opp for Malta de få gangene hjemmelaget yppet seg. Mats Møller Dæhli scoret dessuten sitt første landslagsmål, og viste også mot Malta at han kan åpne forsvar med sine pasninger. Og ikke minst løp bak motstanderforsvaret, noe han lyktes med ved scoringen.

Løft

Norge hadde også en Martin Ødegaard i bakhånd, men etter hvert som Norge dominerte kampen var det ingen grunn til å gjøre noe annet enn å styre kampen inn til en solid seier. Det 15 år gamle stortalentet kan i stedet komme til å spille en rolle mot Bulgaria, en nasjon som ligner å være Norges fremste rival om tredjeplassen i gruppen bak de to favorittene Italia og Kroatia.

Av den grunn bør Norge sikre seg tre nye poeng mot Bulgaria skal EM-sjansene være realistiske.

Mot Malta opplevde vi noe så sjelden som at Norge dominerte og styrte en kamp. Men vi skal ikke glemme at det var mot verdens 155. beste fotballnasjon. Seieren ga uansett Norge et løft foran duellen mot Bulgaria. Fordi Norge spilte en smart, taktisk kamp, og fordi Norge endelig kunne gå av banen uten baklengsmål. Og ikke minst fordi Norge hadde en spiss i Joshua King som viste glimt av storhet.

Prestasjonen mot Malta var god. Men den må opp et par hakk til skal Norge tukte en god motstander som Bulgaria.