— Hæ?

Slik reagerte Tom Stiansen, verdensmester i slalåm fra 1997, da Aftenposten onsdag ettermiddag videreformidlet nyheten om at Henrik Kristoffersen saksøker Norges Skiforbund.

Bakgrunnen er at Kristoffersen ønsker en lignende avtale som det Aksel Lund Svindal har, det vil si en mulighet til å profilere en privat sponsor på hjelmen. Dette nekter Skiforbundet.

At konflikten nå ender i retten, får Stiansen til å reagere med vantro.

— Det er fantastisk smålig av Kristoffersen å saksøke skiforbundet, sier Stiansen, som kommenterer alpint for Eurosport.

— Det viser at han ikke er en lagspiller. Det skjedde aldri da jeg var med. Dette er tegn på dårlige karaktertrekk, både fra Kristoffersen og folkene rundt han. Det må kunne gå an å ordne opp i dette på en ordentlig måte, i stedet for å engasjere advokater, fortsetter han engasjert.

SKIFORBUNDETS BEGRUNNELSE: - Svindal er ikke en del av dette overhodet.

- Skal du bare akseptere det?

Når han blir konfrontert med Stiansens kritikk, svarer Henrik Kristoffersens far og rådgiver, Lars Kristoffersen, slik:

FORKLARER: Her er Lars Kristoffersen sammen med sønnen Henrik på en trening i 2015. Foto: Espen Hansen

— Slik er det i flere saker. Mange har meninger om ting de ikke vet alt om. Folk må få ha lov til å ha sine meninger. Men man skal huske på at det krever to parter for at en konflikt skal oppstå. Da må begge parter gi for å kunne bli enige, sier han.

— Red Bull har ventet i to og et halvt år. Når den andre parten trenerer saken, skal du bare akseptere det, eller prøve å gjøre noe med det? fortsetter Kristoffersen.

I et intervju med Aftenposten onsdag avviste generalsekretæren i Norges Skiforbund at Kristoffersen har blitt dårlig behandlet. Skiforbundet forklarer Kristoffersen-avslaget med at nye retningslinjer er innført etter at Svindals avtale ble undertegnet.

- Litt grådig

Tom Stiansen og andre profilerte tidligere landslagsutøvere Aftenposten har vært i kontakt med, poengterer at Svindals kontrakt er et resultat av omstendighetene som rådet da avtalen ble inngått i 2010. — Skiforbundet var i en helt annen økonomisk situasjon. Aksel er mye av grunnen til at det har endret seg. Det har blitt tjent inn millioner gjennom Aksels resultater, og han har dratt andre med seg, sier Stiansen.

NRK skrev i 2010 at 40 prosent av Svindals inntekter fra Red Bull-avtalen går til skiforbundet. Lars Kristoffersen sier at sønnen også er villig til å dele inntektene dersom han får lov til å inngå en større Red Bull-avtale.

— Vi er villig til å gi skiforbundet det de vil ha. Jeg vet ikke akkurat hva Aksel har bidratt med, men Henrik kunne bidratt med betydelige summer som kunne åpnet for at flere løpere kunne fått et bedre tilbud.

Etter at Stiansen får gjenfortalt argumentet til Lars Kristoffersen, står han likevel på sitt:

— Det endrer ikke min oppfatning. Mitt grunnbudskap er at det er et eller annet galt med lagkulturen her. Han (Henrik Kristoffersen. journ. anm.) må gå i seg selv. Jeg synes det er dårlig, og litt grådig, sier Stiansen.

Svindal om Johaug-saken: - Viser hvor kjipt det kan være å være toppidrettsutøver.

Aamodt: - Andre tar ikke det skrittet

Stiansens tidligere lagkamerater Finn Christian «Finken» Jagge og Kjetil André Aamodt reagerer ikke like sterkt på Kristoffersens søksmål.

— Det er litt todelt, innleder Aamodt.

— Først og fremst må Norges Skiforbund bestemme seg for retningslinjene. Jeg skjønner godt at Henrik reagerer på at han ikke får samme avtale. Samtidig er det en del andre utøvere som ikke tar det skrittet (søksmål, journ. Anm.). De ser på Svindals avtale som et engangstilfelle, som oppstod fordi forbundet hadde økonomiske problemer, fortsetter alpinlegenden med fire OL-gull.

Kjetil André Aamodt skjønner Henrik Kristoffersen, men har samtidig forståelse for skiforbundets posisjon i saken. Foto: NTB SCANPIX

Aamodt forteller videre at problemstillinger knyttet til private sponsorer og forbundets sponsorer har blitt snakket mye om helt siden slutten av 80-tallet. Finn Christian Jagge mener det blir feil å sammenligne avtalene til Svindal og Kristoffersen.— Det aller viktigste er å være lojal mot sponsorer, og i første rekke skiforbundets sponsorer. Egne sponsorer kommer i andre rekke, sier Jagge, som i sin tid tok syv verdenscupseire i Kristoffersens favorittgren slalåm.

Advokat om ny Johaug-avsløring: - Vanskeligere å svelge historien hennes nå.

- Skiforbundet er under press

Skiforbundets nye retningslinjer for profilering av private sponsorer kom i kjølvannet av Petter Northug-saken. Langrennsstjernen får lov til å profilere sin sponsor, Coop, utenfor sesong. Det er disse nye retningslinjene som hindrer Kristoffersen å få en tilsvarende avtale som Svindal.

Onsdag ettermiddag ga ikke Stein Opsal i skiforbundet et definitivt svar på om Svindal kunne få forlenge sin avtale nå som nye regler er på plass. Opsal sa i stedet at en eventuell ny avtale med Svindal vil behandles i skistyret når den nåværende avtalen går ut i 2018. Etter at det ble kjent at Kristoffersen nå går rettens vei, merker Kjetil André Aamodt seg uansett en trend.

— Jeg vil ikke peke finger mot Kristoffersen eller Svindal. Situasjonen har oppstått fordi man har gjort et unntak. Landslagsmodellen er utfordret for tiden. Skiforbundet er under press, Northug har jo også sin særavtale. Man får ta en debatt om man kan leve med en landslagsmodell innen skisport i fremtiden, sier Aamodt.

Hør Aftenpodden Sport hvor drapstrusler, Johaug-saken, spinnvill kommentator og nedrykksdrama er blant temaene: