— Skal tusenvis av arbeidere dø for fire uker fotball?

Det er spørsmålet FC København-spiller William Kvist stiller i videoen som den danske spillerforeningen har lagt ut i anledning arbeidernes dag 1. mai.

Se hele videoen nederst i saken

Videoen viser Kvist og Tom Høgli som snakker om forholdene til arbeiderne i Qatar, som skal arrangere VM i 2022. Landet har helt siden de ble tildelt VM fått massiv kritikk for brudd på menneskerettighetene i forbindelse med arbeidernes velstand og sikkerhet.

Tom Høgli har lenge snakket arbeiderne i Qatars sak. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

— Jobber som slaver- Arbeidsbetingelsene i Qatar er desverre helt grusomme. De har lange dager, jobber i en forferdelig varme og har dårlig sikkerhet. Deres pass blir dratt inn, og de jobber på mange måter som slaver. Det kan ikke fotballfamilien akseptere, sier Tom Høgli i videoen til det danske spillerforeningen.

— For meg var det en såkalt "no-brainer" å være med på dette. Jeg tenkte meg ikke om i det hele tatt da jeg ble spurt. Det er interessant å være med på, og et fint budskap, sier Høgli på telefon fra Danmark.

Det er ikke første gang Tom Høgli tar til orde for at ting må endres i Qatar. I et intervju med Aftenposten i fjor sa han at han enkelt ville gitt fra seg egen EM-plass med at arbeiderne i landet skulle få det bedre.

— Har ikke noe med fotball å gjøre

Qatar har fått mye kritikk for brudd på menneskerettigheter hos arbeiderne på VM-arenaene. Her er Khalifa stadion i Doha. Foto: Reuters

— Vi kan ikke bestemme hvor FIFA skal legge sine VM. Men vi har et ansvar for å si fra at vi ikke kan spille fotball på menneskers bekostning, sier Høgli i videoen.- At tusenvis av arbeidere skal dø for å bygge stadioner til oss, har ikke noe med fotball å gjøre. Når vi hører historiene om arbeidernes forhold, er ikke det noe vi kan være bekjent av, sier nordmannen.

FIFA har vært under kraftig press tidligere for å få fikset på tilstanden i Gulf-staten. I all hovedak går kritikken på uverdige forhold de som jobber med stadionanlegg og infrastruktur til VM i 2022. ## Amnesty ber FIFA handle

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International uttalte for noen uker siden at FIFA må handle når det kommer til Qatar.

— Det er helt nødvendig at FIFA nå offentlig går ut og ber Qatar gjøre noe med den systematiske misbruken av arbeiderne i landet, sa Mustafa Qadri i Amnesty International i forkant av FIFA-president Gianni Infantinos besøk til VM-landet for noen uker siden.

Presidenten har dog gått ut og sagt at det er uaktuelt at VM går i et annet land enn Qatar. Han har uttalt at det skal nedsettes en komité som skal se på forholdene i landet.

— Jeg hadde ikke regnet med at de ville flytte mesterskapet heller, men det er ikke for sent å gjøre noe med forholdene. Det synes jeg absolutt de bør gjøre. Men jeg regner ikke med at det flyttes, sier Høgli.

- God timing

FIFAs nye president Gianni Infantino var nylig i Qatar for å se på forholdene. Foto: NTB Scanpix

Den Norske Spillerforeningen (NISO), hvor Tom Høgli sitter som styremedlem, stiller seg naturligvis hundre prosent bak innholdet i videoen til sine danske kolleger.— Det er ganske enkelt: Arbeiderne jobber under uverdige forhold. Det er dokumentert. Det er en behandling av arbeidstakere som fanger, og det er generelt forferdelige forhold, sier forbundsleder Joachim Walltin i NISO.

— Dermed mener vi det er god timing nå, med en nyvalgt ledelse i FIFA, å sette fokus på saken. Det må gjøres en kraftig jobb med å forbedre forholdene, og det må skje noe på de årene frem mot VM, sier Walltin.

Han sier han ikke har nok kompetanse på området til å svare på om mesterskapet bør gå til et annet land, men tror VM kan være med på å sette fokus på arbeidernes forhold, i et land hvor det også utenom VM skal utbedres kraftig når det kommer til infrastruktur.

Varsler møte med NFF

Walltin varsler at NISO i nær framtid skal i møte med LO og Norges Fotballforbund, der forholdene i Qatar vil være hovedtema.

Joachim Walltin, forbundsleder i NISO. Foto: NTB Scanpix

— Det vi kan gjøre er å sette trykk inn mot NFF som er medlem i FIFA. Vi har også en internasjonal fagorganisasjon i ITUC (International Trade Union Confederation), sier han. - Hva forventer dere fra NFFs side i denne saken?

— Det at man er et medlemsland som ikke bare sitter passivt, men som bruker sin stemme inn i FIFA. Arbeidstakernes rettigheter står høyt på dagsorden her i landet, og det må frontes fra NFFs side. Jeg har et inntrykk av at NFF tar denne saken på alvor, sier Walltin.

Rapporter hevder, ifølge nettstedet Inside The Game, at så mange som 1200 innvandrere kan ha dødd i forbindelse med arbeid i Qatar siden 2010. — Vi må fortsette å sette klare standpunkt og å være tydelig på hva vi mener i denne saken. Jeg håper vi kan være på rett vei i så måte, sier Høgli.

Fotballpresident Terje Svendsen forteller at han forventer at den nye FIFA-ledelsen skal gå hardere til verks. NFF stilte sammen med LO skriftlige krav til FIFA i april 2015. Uten at det endte opp i noe substansielt.

— Forholdene som er beskrevet er uakseptable, samtidig er vi avhengig av at flere land øver press for å få til nødvendige endringer. Derfor er det avgjørende at de nordiske landene finner en felles tilnærming til denne problematikken. Det er snart FIFA-kongress der også Qatar er tema, så det er naturlig å avvente utfallet av den. Vi forventer at den nye FIFA-ledelsen viser en helt annen handlekraft inn mot myndighetene i Qatar, sier Svendsen.