Den norske fotballsesongen er over, men for klubbsjefene rundt om i landet er adventstiden travel. En drøy måned før lagene begynner oppkjøringen til en ny sesong, er arbeidet med å pusle sammen spillerstallen i full gang. Hvem kjøpes til midtbanen? Hvilke forsvarere kan selges? Er drømmespissen tilgjengelig?

Alle prøver å forsterke seg, men det skjer med helt ulike forutsetninger og svært forskjellige behov.

Hva er så situasjonen i Brann? Her er en kjapp og forhåpentlig enkel innføring.

HVA ØNSKER BRANN SEG?

I alle fall en spiss! Det er den suverene førsteprioriteten på Stadion akkurat nå.

Steffen Lie Skålevik. Foto: Tor Høvik

HAR DE IKKE NETTOPP KJØPT EN SPISS, DA? Jo, hvis man med «nettopp» mener i sommer, så har de det. Steffen Lie Skålevik (22) ble kjøpt for rundt en million fra Nest-Sotra. Men den samme sommeren ble Marcus Pedersen (25) solgt til Strømsgodset, og Jakob Orlov (29) lånt ut til svenske Hammarby. Orlov spiller neppe i Brann til våren heller, men blir solgt til svensk fotball. Branns trener er ikke spissens største supporter...

Slik var Marcus Pedersens 368 turbulente Brann-dager

HVIS BRANN FÅR SPISSEN SIN ER VEL STALLEN KOMPLETT?

Det er ingenting som tyder på at Brann ikke vil gjøre flere overgangssprell. Sjefene i klubben har for lengst identifisert et behov for en ny kantspiller. I høst lånte Brann liberianeren Amadaiya Rennie, men det er høyst usikkert om det er ham de ender med å kjøpe. Videre har mange ment at den sentrale midtbanen må forsterkes, men det er ikke like skrikende nødvendig etter at Fredrik Haugen (23) valgte å bli i Brann. Dekningen på backplass er heller ikke bedre enn den bør være.

Amadaiya Rennie. Foto: Tor Høvik

Rennie vokste opp på flukt fra borgerkrig — les historien her

OK, MEN HAR BRANN PENGER?

Branns klubbøkonomi er svært anstrengt. De er plassert i det som heter rød økonomisk sone av Norges Fotballforbund, og må kutte kostnader etter beste evne. Omsetningen til Brann er likevel blant de høyeste i norsk fotball, og sirklende rundt klubben er en gjeng trofaste givere. Trond Mohn, samt selskapene Hardball og Softball har det med å gi penger når det kniper. I sommer betalte Hardball mye av moroen på overgangsmarkedet, mens Softball nylig gjorde det mulig å få Fredrik Haugen til å signere ny kontrakt med Brann.

Eirik Birkelund får ikke fortsette i Brann. Foto: Bjørn Erik Larsen.

ER DET MANGE SOM FORSVINNER?

Brann har en plan om å få antallet spillere ned fra 25 til 22. Midtbanespilleren Eirik Birkelund (21) og keeperen Kenneth Udjus (32) får ikke fortsette, mens Erlend Hanstveit (34) har lagt opp. Flere av de yngre talentene i klubben vil trolig også bli lånt ut eller forsvinne for godt. Hva som skjer med Viljar Vevatne er også uklart, mens alt altså tyder på at Jakob Orlov blir solgt.

Vevatne ble kjøt i sommer — nå kan han bli lånt ut

HVEM ER DET SOM JOBBER MED SPILLERKJØP OG SPILLERSALG?

Fra venstre: Vibeke Johannesen, Rune Soltvedt og styreleder Eivind Lunde. Foto: Ørjan Deisz. Foto: Ørjan Deisz

Den daglige lederen, Vibeke Johannesen, sitter på pengesekken og styret i Brannsier «ja» eller «nei» til slutt. Men sportssjef Rune Soltvedt har det øverste sportslige ansvaret,og leder arbeidet med kjøp og salg av spillere. Treneren, Lars Arne Nilsen, har selvfølgelig mye han skulle sagt og jobber tett med Soltvedt — men kan på papiret bli overkjørt av sportssjefen. Videre har Brann en speider, Lars Tjærnås, som reiser rundt, ser kamper og rapporterer om spillere han tror kan passe klubben. Tjærnås har meldt inn svært mange navn til klubbledelsen.

Brann-speider Lars Tjærnås

EN SPEIDER HØRES LURT UT — SKAL BRANN FORTSETTE MED DET?

Tjærnås' kontrakt går snart ut, men Brann ønsker å få ham med videre. Trolig kommer en avklaring tidlig i desember.

Her kan du lese hvordan Lars Tjærnås tenker i speiderjobben

SKJØNNER! HVOR LENGE ER DET EGENTLIG TIL SERIESTARTEN?

104 dager! Eliteserien starter 12. mars.