Dakar (aftenposten.no): I Diamalaye, en bydel nord i Senegals hovedstad Dakar, er det like vanlig å se Bodø/Glimt-drakten som Barcelonas Messi-drakt.

Det var her – på de støvete sandbanene i Diamalaye i Dakar – at Bodø/Glimts senegaleser Papa Alioune «Badou» Ndiaye (23) tilbrakte all sin fritid som liten gutt. Han gråt hvis mamma Aicha ikke lot han dra på fotballbanen, forteller Pape Samba Fall, en god venn av Badous familie.

– Alle her kjenner til Bodø/Glimt på grunn av Badou, forklarer Fall, som har kommet for å spise lørdagslunsj sammen med familien Ndiaye. I dette huset virker alle å være velkomne.

Diamalaye er en sammensatt bydel med både skur og hvitkalkede middelklassehus. Badous familie bor i sistnevnte, og det er ingen tvil om at Bodø/Glimts midtbanejuvel kommer fra en familie med både ressurser og ambisjoner. Mamma Aicha underviser i kjemi og fysikk, pappa Mor er tidligere major i hæren, eldstesøster Penda jobber i FN, eldstebror Aly er IT-ingeniør, storesøster Salla bor i Italia og storebror Pape Sangolé studerer administrasjon og ledelse i Kuala Lumpur i Malaysia.

Diambars-elev

Penda, som tar seg av tolkingen fra fransk til engelsk, forteller at Badous mor var litt bekymret for familiens minstemann – som heller så på Barcelona-kamp enn å følge med på morens matteundervisning.

– Veldig mange i Senegal velger fotballen foran studier. Det er ikke alltid et godt valg, sier Penda.

I 2003 fikk 13 år gamle Badou en alle tiders mulighet til å kombinere skolegang med drømmen om å bli fotballstjerne. Som én av 18 ble han, etter å ha kommet seg gjennom en omfattende nasjonal utvelgelsesprosess, tilbudt plass på fotballakademiet Diambars – som ble startet samme år. Grunnlagt av tre tidligere fotballstjerner, blant dem Patrick Vieira, og en businessmann i Dakar, har Diambars vokst til å bli det viktigste akademiet i Afrika. Diambars betyr krigere eller vinnere – og her ønsker de å skape vinnere både på skolebenken og på fotballbanen.

– Bedre enn Kara

I senere tid har flere norske klubber hentet spillere fra Diambars – ettersom de fleste senegalesere ser på Norge som en god «destinasjon 1» på veien mot Europas toppligaer. De tidligere Tromsø-spillerne Kara Mbodj og Saliou Ciss krydret Tippeligaen i et par sesonger før de forsvant videre til henholdsvis Genk i den belgiske toppserien og Valenciennes i Ligue 1 i Frankrike.

I fjor nøt Bodø/Glimt godt av sine to Diambars-spillere; Badou og Vieux Sané (24).

– Først sa jeg til meg selv at det kom til å bli veldig kaldt å spille i Norge, men likevel var jeg mentalt klar, så det gikk fint, forklarer Badou som leverte varene og vant Kniksen-prisen for «årets spiller» i 1. divisjon i fjor.

Nå håper han på samme karrièreutvikling som Kara og Ciss – at større klubber vil komme på banen om han leverer i Tippeligaen.

– Teknisk er Badou bedre enn Kara. Han ligner på Chelseas Willian i spillestilen, sier Pape Samba Fall.

Spør om vask og mat

Hjemme i Diamalaye er de meget stolte over prestasjonene til familiens «baby». Ved siden av et bilde av Mekka har et fotografi av en jublende Badou i gul Bodø/Glimt-drakt fått hedersplass i stua, og pappa Mor viser stolt frem den tunge Kniksen-statuetten som Badou har brakt hjem til Senegal.

To unggutter spiller fotball i gaten, men de later ikke som de er Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo. Her er det Bodø/Glimts Badou som gjelder. Foto: Pernille Ingebrigtsen

Hver dag leser familien Avisa Nordland på fransk, oversatt av Google Chrome, og de følger også avisens liveoppdatering når Bodø/Glimt-spiller. Og hver dag ringer de Badou over Skype for å høre hvordan det går – langt der oppe i kalde nord.– Vi snakker med han om alt. Vi spør om hva han har spist, om han har vasket toalettet og om han har laget mat. Noen ganger ringer vi og forklarer hvordan han skal lage den og den retten, forteller storesøster Penda.

– Så ber vi for at han en dag skal få spille for en stor, europeisk klubb. Hans drøm er vår drøm.

Arsenal eller Barcelona

I tillegg til å ha familien som sine største fans, har Badou en stor vennegjeng som følger spent med på fotballkarrièren hans. Fanklubben har fått Bodø/Glimt-trøyer og er stolte bærere av drakten med nummer 7 og «Badou» på ryggen. I kveldsfotballkampene på den lange sandstranden er det helt vanlig å se «Badou» i duell med «Badou».

Etter tredje seriekamp mot Sogndal, hvor både Badou og Sané scoret mål i 4-2-seieren, sa Bodø/Glimt-trener Jan Halvor Halvorsen til Dagbladet at de to senegaleserne allerede er for gode for Tippeligaen, og at de snart vil havne i en stor liga.

Badou selv drømmer om Barcelona eller Arsenal i fremtiden, men kameratene har heller ingen problemer med å se han i Manchester City, Real Madrid, Paris Saint-Germain eller Chelsea. Men for Glimts midtbanejuvel haster det ikke.

– Akkurat nå fokuserer jeg bare på å ha det gøy i Bodø.