Det bekrefter utvalgsleder Sven Mollekleiv overfor VG.

– Jeg kan fortelle at i utvalget er vi nå inne i en fase hvor vi har kartlagt alle fakta. Vi har stilt spørsmål; Hva var situasjonen i Qatar, hva er situasjonen i Qatar, hvilke planer har de for endring knyttet til VM i fotball og landet for øvrig, som berører arbeiderne, sier Sven Mollekleiv.

«Qatar-utvalget» ble presentert 24. mars og gikk umiddelbart i gang med arbeidet. Det skal ende i en rapport som kan brukes som beslutningsgrunnlag for de stemmeberettigede på Norges Fotballforbunds ekstraordinære ting 20. juni.

På denne datoen vil Norge avgjøre om de går inn for en eventuell boikott av fotball-VM i Qatar i 2022. Kvalifiseringen til mesterskapet startet i mars med to seirer og ett tap for landslagssjef Ståle Solbakken og hans mannskap.

Mollekleiv ønsker at utvalgets arbeid skal presenteres offentlig fredag 14. mai. Ifølge lederen har tiden frem til nå gått med å innhente fakta og informasjon, derfor møtet med VM-sjef Hassan Al Thawadi.

Den jusutdannede, firespråklige 43-åringen – som har vært sentral i Qatar-VM både før og etter den kontroversielle tildelingen i 2010 – møtte den norske «delegasjonen» midt på dagen mandag.

– Vi har snakket med alle dem vi opplever som relevante og som de viktigste kildene. I dag var det VM-sjefen og Utenriksdepartementet ved statssekretær Jens Frølich Holte. Vi har tidligere snakket med næringslivet, fagbevegelsen, folk i fotballen, både utøvere og ledere, og vi har snakket med gravejournalister, og vi oppsøker forskning, ramser Mollekleiv opp.

TIDLIGERE VIF-LEDER: Sven Mollekleiv leder utvalget NFF har satt ned for å se på Qatar-spørsmålet. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– I hvilken grad var VM-sjefen «selvransakende» rundt Qatar-VM? Eller var det en presentasjon med pomp og prakt?

– Det beste jeg kan si er at dere kan snakke med ham selv. Ellers kan jeg referere til at han viste til at de hadde startet prosessen i forbindelse med søkerprosessen, han mente det var skjedd forbedringer på deres initiativ, og nevnte en rekke andre tiltak.

– Så spurte jeg om etterlevelsen, og der sa han at det var mer som gjenstår før det er realiteten i alle ledd og alle steder, forteller Mollekleiv.

– Har dere snakket med noen VM-kritiske kilder eller noen som har uttrykt å være for boikott?

– Ja, selvfølgelig. I tillegg til at vi har Supporteralliansen og Tom Høgli inne i utvalget, hadde vi Andreas Selliaas inne med en god og grundig utredning. Vi søker etter dem som er kritiske til FIFA. Alle sider skal lyttes til og bli vurdert, svarer Sven Mollekleiv.

Han sier at det videre arbeidet de neste ukene blir å konkretisere og vurdere virkemidlene gjennom argumenter for og imot.

– Vi får se hvor langt vi går i å anbefale tiltak, sier Mollekleiv.