– Det er en ekstra belastning som jeg tenker mye på og som ligger der, sier Østberg til VG.

– Det handler om at jeg ikke vet om jeg skal få gå skirenn hele sesongen. Det føles rart og brutalt når du føler deg såpass sprek og kjemper om pallen i verdenscupen. Det er rare greier og fortsatt en spesiell situasjon.

For situasjonen er på mange måter lik den i fjor. Også da hadde hun kjempet seg tilbake til startstreken etter en utfordrende helsesituasjon:

Mens hun snakker med VG i pressesonen i strålende solskinn etter en imponerende andreplass på 20 kilometeren i Davos søndag, vil hun ikke gå ut med noen datoer for når hun denne gangen skal få en avklaring fra helseteamet i Skiforbundet.

«Kanskje, kanskje ikke», svarer 32-åringen fra Gjøvik smilende og lurt når hun får spørsmål om det blir nå den neste tiden i desember før avreise Tour de Ski.

– Det kan jeg holde for meg selv. Men jeg har kontinuerlig oppfølging og så er det noen sjekkpunkter i løpet av vinteren.

Landslagslege Ove Feragen sier til VG – på generelt grunnlag – at de aller fleste utøvere har et krav om innlevert helseattest innen 1. november før verdenscupsesongen som formelt skal godkjennes.

– Da trengs det ikke noe ny helseattest for de utøverne som ikke er under noen spesiell oppfølging eller har et spesielt apparat rundt seg. Med mindre det oppstår sykdom eller skade underveis i sesongen som gjør at man ikke bør gå skirenn. Da er sykdom og skader noe som vurderes utenfor den helseattestordningen.

Østberg vurderer sin egen helsesituasjon slik:

– Det går jo bra. Jeg har en kontinuerlig oppfølging. Det er det gjennom hele året. Jeg har jo ikke fått klarsignal for resten av vinteren. Men jeg følges tett opp og selv om jeg selv synes ting går bra, så er det en ting som ligger der, som jeg tenker på og som er en ekstra belastning. Det må jeg håndtere.

– Så skal jeg gjøre det jeg kan få gjort noe med. Det var utrolig brutalt det som skjedde i fjor og i år er det heller ingen garanti, sier Østberg.

På spørsmål om hun nå i sesong følges ekstra tett opp, svarer hun at det er en annen fase enn tidligere. Hun legger ikke ned så store treningsmengder som før sesongen.

– Men det er jo en større belastning på andre ting. Det er litt spennende å se hvordan det påvirker kroppen på en måte.

Østberg forteller at hun ikke kan svare på om hun blir å se i årets Tour de Ski som starter i romjulen. Hun skal ta seg en runde med landslagstrenerne og sin egen personlige trener, Pål Gunnar Mikkelsplass.

Landslagstrener Stig Rune Kveen var på plass i Davos og har bare gode ord å si om Østberg gjennom den siste uken. Han mener det var befriende å se henne levere et toppresultat.

Men også han er ganske ordknapp når VG spør om hun skal gå Tour de Ski.

– Vi skal ha noe møtevirksomhet de neste dagene. Vi har god dialog med Pål Gunnar, Ingvild selv, vi får se.

– Hun virker veldig spent på hva som skal skje den neste tiden, er dere ledere like spente?

– Jeg håper dette går bra og at vi kan ha Ingvild i god form i februar, sier han.