– Se på det spanske damelandslaget. Spillerne bestemte seg for at de måtte endre noe og de klarte det. De hadde det i seg å beskytte neste generasjon med spillere. Det er den beste arven de etterlater seg, sa Pep Guardiola før lørdagens Premier League-kamp mot Wolverhampton som endte med 1–2-tap.

Han viste til at de spanske fotballkvinnene tok affære, nektet å finne seg i, og gjorde alt i sin makt for å endre egne rettigheter og ansvarliggjøre en rekke personer etter den mye omtalte kysseskandalen etter fotball-VM.

Guardiola antyder at det er denne type kampvilje som må til da han fikk spørsmål om hva han tenkte om Vincent Kompanys ferske og «radikale» forslag.

Den tidligere Manchester City-kapteinen, i dag manager i Burnley, vil sette en begrensning på antall kamper for dem som spiller mest, skriver Daily Mail. Rett og slett for å beskytte spillerne mot den tøffe belastningen gjennom en hel sesong.

Kompany har foreslått et sted mellom 60 og 65 kamper per sesong. Han mener det vil legge et press på både landslags- og klubbtrenere til å legge en fornuftig kalender.

VIL HA EN ENDRING: Burnley-trener Vincent Kompany, her sammen med Sander Berge etter en ligakamp denne sesongen. Foto: Joe Giddens / Pa Photos / NTB

Temaene belastning og skader har nærmest vært Pep Guardiolas fanesak i 2023/2024-sesongen. Den er ikke mer en seks serierunder gammel. Men uke inn og uke ut har han latt seg engasjere.

Daily Mail melder at rundt 100 Premier League-spillere er ute med skader eller er i trening etter skade den kommende runden. For Guardiola gjelder det noen av hans beste menn. John Stones, Kevin De Bruyne og Bernardo Silva er alle på sidelinjen.

Guardiola ønsker alle forslag velkommen.

– Men det er bare én løsning: Det er at spillerne bestemmer seg for det. Å si til de øverste organene at de må stoppe, at de må endre noe. Uten Pep, så fortsetter showet. Men uten spillerne, så gjør det ikke det.

Det er derfor City-manageren er full av beundring for de spanske fotballdamene.

– Det handler om mer enn personlige meninger, men strukturen bak. Å si nei, vi tar ikke et steg frem før vi endrer noe i forbundene. Det spanske laget gjorde det. Men jeg vet ikke om herrefotballen klarer det, sier Guardiola.

PS: Manchester Uniteds Bruno Fernandes var den spilleren som spilte mest i fjor med sine 70 kamper. Ikke langt bak fulgte Guardiolas midtbaneelegant, Rodri. Spanjolen slo alarm allerede i sommer om belastningen han har vært utsatt for. Han landet til slutt på 66 kamper for klubb- og landslag i 2022/2023.