Det meldte en rekke medier torsdag kveld. Like etter klokken halv ni tok Niemann selv til Twitter og delte rettsdokumentet som har blitt levert. I innlegget skriver han:

«Søksmålet mitt snakker for seg selv».

Tidligere har Niemann brukt tilsvarende frase når han har blitt konfrontert med jukseanklagene mot ham, men da har han formulert slik: «sjakken snakker for seg selv».

I rettsdokumentet kommer det frem at Niemann krever hele 100 millioner dollar fra de saksøkte. Noe som tilsvarer rundt 1,06 milliarder norske kroner etter torsdagens kurs.

Søksmålet favner også nettstedet Chess.com, som publiserte en rapport som antydet at Niemann hadde jukset i over hundre partier, sjakkspilleren Hikaru Nakamura, Carlsen sitt selskap Play Magnus Group og sjakkspilleren Danny Rensch.

VG har forsøkt å komme i kontakt med Magnus Carlsens far og manager, Henrik, foreløpig uten hell.

Søksmålet innledes på følgende måte:

«Niemann er et 19 år gammelt, selvlært vidunderbarn i sjakken. Han gjør dette for å komme seg etter de ødeleggende skadene som tiltalte har påført hans omdømme, karriere, og liv ved grovt å ærekrenke ham og ulovlig samarbeide om å svarteliste ham fra yrket han har viet livet sitt til».

Samtidig brukes ord som «feig» og «korrupt» i omtalen om Carlsen.

Dermed har sjakkskandalen som har preget de siste ukene fått enda en ny vending.

– Det var åpenbart at dette kom til å skje. Når noen angriper deg, må du forsvare det. Folk må straffes om man direkte anklager en kollega for noe en ikke har gjort, sier Maxim Dlugy, tidligere mentor og nåværende venn av Hans Niemann til VG etter at søksmålet ble kjent.

Heller ikke sjakkespert Tarjei Svensen er overrasket over at det nå har kommet et søksmål, men han tviler på at det helt store kommer ut av det.

– Det virker litt rotete. Jeg er ingen jurist, men jeg kan ikke tenke meg at han skal klare å komme så langt med dette. Men det kan være hans måte å si: Ligg unna, sier Svensen til VG.

Striden omkring sjakkspiller Hans Niemann startet da Magnus Carlsen i starten av september trakk seg fra en sjakkturnering etter å ha tapt for Niemann. Chess.com – verdens største sjakknettsted – har i etterkant kommet med en rapport som hevder at Niemann har jukset med over hundre partier.

Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) har også en pågående gransking av Carlsen og Niemann etter Carlsens beskyldninger mot rivalen.

Etter hvert ble også Niemanns tidligere mentor Dlugy dratt inn i dramaet, etter at nordmannen nevnte navnet hans i sammenheng med Hans Niemann i et intervju i september.

Torsdag forteller nevnte Dlugy at han og Niemann har snakket om søksmålet, samtidig åpner han opp for å henge seg på.

– Selvfølgelig har vi snakket om det. Som Magnus sa, er jeg hans mentor, er jeg ikke? Jeg burde prate med ham om saker som dette, sier Dlugy til VG og fortsetter:

– Jeg blir ikke overrasket om jeg saksøker selv, men jeg vil se hvordan dette utspiller seg.