I både det første Super Bowl-møtet med to mørkhudede quarterbacks og den yngste gjennomsnittsalderen på quarterbacks gjennom historien (25 år og 351 dager), trakk Patrick Mahomes det lengste strået og førte Kansas City Chiefs til seier.

Det skjedde da Chiefs tok ledelsen med «field goal» ikke mer enn åtte sekunder før slutt.

Quarterback Patrick Mahomes sendte av gårde tre touchdown-pasninger i kampen og ble som forventet kåret til MVP (banens beste).

Men det kunne skjært seg for 27-åringen allerede i andre kvarter da han hinket ut av banen etter en takling.

– Jeg sa til dere. Ingenting kan holde meg borte fra banen. Jeg må gi all honnør til lagkameratene mine. Vi utfordrer hverandre og det krevde alle sin innsats. Så til lagkameratene mine: vi er Super Bowl mestere, lets go!, utbrøt den ferske vinneren i intervjuet som runget utover høyttaleranlegget.

SEIERSGLIS: Patrick Mahomes (t.v.) og Travis Kelce (t.h.) feirer med hverandre etter kampen. Foto: Mark J. Rebilas / Reuters

– Det er mye stolthet i at han har hatt suksess to ganger, men denne gangen var han enda bedre. Jeg gjør alt for han. Det er den tøffeste karen jeg noen gang har møtt, sa lagkamerat og «receiver» Travis Kelce på pressekonferansen etter kampen

Mahomes høster store ord også fra Chiefs-sjefen selv.

– Jeg elsker ham. Jeg er stolt over ham, og måten han leder veien på. Det startet helt fra før-sesongen. Han er en ydmyk gutt og jobber skiten av seg, som trener respekterer man alt han gjør, sa Chiefs-trener Andy Reid, som har trent konkurrenten Eagles i en årrekke tidligere.

SOM ALLTID: Trener for Kansas City Chiefs, Andy Reid, dynkes som vanlig i væske etter seieren mot Philadelphia Eagles. Foto: Matt Slocum / AP

– Burde skamme seg

Super Bowl går sjeldent for seg uten kontroverser - ei heller denne gangen.

– Skandale av dommerne. Det kommer til å bli snakket om i syv måneder frem til ny sesong, sa NFL-kjenner Christian Wessel i VGs Super Bowl-studio.

Wessel snakker om en potensielt kampavgjørende avgjørelse helt på tampen der Eagles’ ble avblåst for feil i forsvar. På stillingen 35–35, rett før Chiefs scoret de avgjørende poengene ble Eagles-forsvaret tatt for å rive i trøya. Det gjorde at Chiefs fikk fire nye forsøk på ti yards.

– De burde skamme seg, var Wessels dom over dommerne.

– Jeg er helt sikker på at dommeren kommer til å se selv på repriser i garderoben at det ikke var noe å dømme på, føyet dommer - og regelekspert Agon Mazrekaj til.

Se situasjonen under!

Pangåpning

Det tok ikke lang tid før publikum kunne slippe jubelen løs. Eagles trodde først Kenneth Gainwell fikset touchdown etter drøyt fire minutter. Den ble imidlertid omgjort da reprisene viste at Gainwells skulder var nede i bakken og da var ikke ballen over mållinja. Sekunder senere fikk Eagles likevel en drømmeåpning.

Jalen Hurts viste umiddelbart frem én av sine spesialiteter, «quarterback sneaks».

Hurts karret seg over linja og det stod 7–0 før det var spilt fem minutter.

– Det kunne ikke gått stort bedre, dette er Eagles best på i NFL, sa NFL-ekspert Christian Wessel i VGs studio i den første pausen.

Patrick Mahomes og receiver Travis Kelce svarte umiddelbart og en god pasning fra Mahomes resulterte i touchdown og påfølgende «field goal».

Chiefs fikk så muligheten til «field goal» fra 42 yards i sitt neste angrep, men sparket gikk stang ut.

Dermed stod det 7–7 etter første kvarter.

– Det er to lag som startet sterkt, og spiller på sine styrker. De vet hva de skal gjøre, konstaterte Wessel.

Andre kvarter åpnet med et smell for Eagles. I første angrep fant Hurts A.J. Brown med en pasning på 55 yards og Brown kunne innkassere syv nye poeng.

Så mistet Hurts ballen for Eagles i neste angrep, noe Chiefs utnyttet maksimalt. Nick Bolton snappet opp ballen og fikk løpe 35 yards alene inn til touchdown. Med «field goal» i tillegg utlignet chiefs til 14–14.

– Denne kan bli mer utslagsgivende enn missen på Field goald-missen tidligere, sa Mazrekaj i VGs Super Bowl-studio.

Det er den syvende ballmisten som ender i touchdown i Super Bowl-historien.

Like etter ryddet Hurts opp etter seg selv, og spaserte enkelt inn til Eagles’ tredje touchdown til 21–14. Det gjorde at 24-åringen ble historisk. Aldri før har en quarterback stått med to «rushing touchdowns» og en touchdown-pasning på de to første kvarterene.

I andre kvarter ble Patrick Mahomes skadet etter en takling fra T.J. Richards.

– Selve skaden og ansiktsuttrykkene så ikke bra ut. Det vil være en redusert Mahomes vi ser hvis denne skaden er slått opp. Det vil være kjedelig for kampen, fastslo Wessel.

Mahomes kom seg imidlertid på beina, til stor glede for Chiefs.

For på stillingen 28–27 i favør Chiefs i fjerde og siste kvarter, da kampen kanskje var på sitt jevneste, sendte Mahomes en svært viktig touchdown-pasning, og sendte laget sitt opp i en 35–27-ledelse. Naturligvis med en field goal tatt med i beregningen.

Eagles ga seg ikke og svarte med nok en touchdown, og sørget for at det stod 35–35 med drøyt fem minutter igjen. Med de 70 poengene nærmet det seg poengrekord i Super Bowl - på 75 poeng.

Åtte sekunder gjenstod da Chiefs satte en kampavgjørende field goal, og sikret sin andre Super Bowl-seier på fire år.

Lurer du på hvordan amerikansk fotball fungerer? Se forklaring i videovinduet under!