Ingen kunne tukte Simen Hegstad Krüger på den 15 kilometer lange skøytedistansen fredag kveld, norsk tid.

På den 15 kilometer lange fellesstarten gikk nordmannen ifra resten av feltet halvveis ut i løpet og ingen var i nærheten av å hente han inn. Verdenscupleder Harald Østberg Amundsen spurtet inn til 2.plass og fikk et enda større tak på sammenlagtseieren. Østerrikeren Mika Vermeulen tok 3.plassen.

Rykket etter bonuspunkt

Erik Valnes lå langt fremme i feltet ganske lenge, men måtte slippe når farta ble skrudd opp. Til slutt gikk Sørreisa-mannen i mål til en 26.plass — over minuttet bak vinnende Krüger.

Rundt en halv kilometer før Krüger satte inn rykket, kjempet Valnes med blant annet Klæbo om noen innlagte bonuspoeng. Det lyktes de godt med. Men Viaplay-ekspert Marit Bjørgen tror dette kan ha fått konsekvenser for resten av løpet.

– Det tror jeg fikk konsekvenser for dem etterpå. Det var kanskje riktig tidspunkt for Krüger å stikke der, sier hun på TV3-sendingen.

Niklas Dyrhaug var enig i Bjørgens bemerkning.

– Terskelen for at du går litt for fort og at du går deg litt stiv, den er ørliten i denne høyden. Hvis du drar til litt for mye, det kjenner du nødvendigvis ikke der og da, men kanskje du kjenner den litt etterpå, sa Dyrhaug.

Rennene i Canmore foregår på rundt 1500 meters høyde.

Fortsetter lørdag

Dette var Valnes første skøyte-distanse i verdenscupen denne sesongen, om man ikke tar med Tour de Ski.

I utgangspunktet skulle fredagens renn vært enkeltstart over 10 kilometer. Men på grunn av forsinkelser på tidtakingsutstyret ble det gjort om til en fellesstart over 15 kilometer.

Verdenscupen i Canmore fortsetter med sprint i friteknikk lørdag. Søndag fortsetter det med en 20 kilometer lang fellesstart i klassisk stil. To distanser som passer 27-åringen fra Sørreisa bedre.