Det er tre og et halvt år siden Hatice Cengiz publiserte et åpent brev i sosiale medier med en oppfordring til Newcastle-fansen.

Hun hadde opplevd det verste i livet:

Hennes forlovede Jamal Khashoggi, journalist og regimekritiker, ble brutalt drept i Saudi-Arabias konsulat i Tyrkia i 2018, omtalt som «en bevisst, planlagt henrettelse».

I ettertid kom det frem grusomme detaljer.

Kronprins Mohammed bin Salman tok senere ansvaret for drapet, men benekter å ha beordret det.

Hatice Cengiz la ut dette bildet av seg selv og forloveden Jamal Khashoggi i desember, der hun skrev «savner deg». Foto: Privat

Samme bin Salman, leder for saudiarabernes statlige investeringsfond (PIF), som ville overta fotballklubben nord i England.

Det åpne brevet fikk bred omtale, blant annet i The Guardian. Ordlyden var så kraftfull som den kunne være.

– Denne avtalen fremstår som at noen skal kjøpe noe. Men det er et større bilde, skrev Cengiz og fortsatte:

– Saudi-Arabia viser verden den siden som handler om reformer. Men det har en annen side hvor realiteten er alt annet enn det som vises utad. Det er derfor vi ønsket at avtalen stoppes, skrev Cengiz.

KRONPRINS: Mohammed bin Salman Foto: LUDOVIC MARIN / AFP

Newcastle-supporterne er fortsatt i bakrus da VG strener inn på «The Strawberry». Det er tirsdag og fire dager til storoppgjøret med Manchester City lørdag klokken 21.00.

Likevel kommer flere inn i svarte og hvite drakter for å slukke tørsten.

5-1-seieren mot Aston Villa i ligaåpningen ble behørig feiret. Det fikk eieren av skjenkestedet nesten vegg i vegg med ærverdige St. James’ Park og omsetningen hans merke.

Sarah, livslang Newcastle-supporter siden hun ble født en dag i 1980, sitter ved siden av vennen Martyn på stampuben.

SKÅLER FOR EN NY TID: Martyn og Newcastle-supporter Sarah, her inne på supporterpuben «The Strawberry» tidligere denne uken. Foto: Mikal Aaserud, VG

De ønsker ikke etternavnet på trykk, men forteller til VG at hun nærmest må klype seg i armen over det som skjer i klubben i hennes hjerte.

Telefonen hennes ble pepret med jubelmeldinger, mens flere fans tok til gatene og festet til klokken fire om natten, erindrer Martyn.

De snakker om oktoberdagen i 2021 da saudiaraberne overtok eierskapet i klubben fra utskjelte Mike Ashley. Da så det slik ut i byens gater:

Cengiz budskap var forgjeves og til ingen nytte. Det nådde aldri frem i en fotballby sulteforet på stabilitet og suksess.

Khashoggis forlovede kalte det en skam for Newcastle og engelsk fotball.

– De burde ikke la dem vaske blod fra hendene med denne businessen. Ved å gi grønt lys til de som er tilknyttet kriminalitet, vil dette ødelegge flere mennesker, verdier og menneskerettigheter. Det bør de tenke på. De burde stå med meg og Jamal, sa Cengiz.

SUPPORTERPUBEN: «The Strawberry» ligger bare rett over gaten for Newcastles hjemmebane St. James’ Park. Foto: Mikal Aaserud, VG

Sarah medgir at hun tenkte at det hele var litt merkelig.

– Men du må gi folk en sjanse. Fordi de har en annen kultur og kommer fra den delen av verden, så forventer folk at de er ondskapsfulle, sier hun.

– Det var en bekymring, men tvilen er borte. Men jeg forstår hva du spør om, jeg tenkte «hvem i helvete kjøper klubben vår».

Ciaran Kelly mener man må se på hva som skjedde de 15 foregående årene for å forstå reaksjonen til det store flertallet av Newcastle-supporterne.

Han er journalist i Chronicle Live, har byens fotballklubb som ansvarsområde, og avisen har skrevet kritiske saker om saudiarabernes eierskap.

Kelly gjør VG oppmerksom på en undersøkelse gjort av supporterklubben for noen år tilbake.

Den illustrerer hvorfor Sarah snakker om en «forferdelig tid» da Mike Ashley eide klubben.

UPOPULÆR EIER: Mike Ashley (venstre), her avbildet på Newcastle-kamp i 2015. Foto: IAN MACNICOL / AFP / NTB

I undersøkelsen var angivelig 96,7 prosent positive til de nye eierne fra Midtøsten.

– Det er bare tre og et halvt år siden klubben måtte gi bort 10.000 billetter for en halvsesong fordi så mange fans bestemte seg for å gi opp. De hadde mistet håpet under det forrige regimet. Det burde aldri skje i en klubb som Newcastle, sier journalisten.

Det var nemlig en gang Newcastle var en toppklubb.

I en tiårsperiode mellom 1993 og 2003 var de tidvis Manchester Uniteds største utfordrer om ligagullet.

Storscorerne Alan Shearer og Les Ferdinand var byens helter.

KLUBBLEGENDER FRA EN STORHETSTID: Les Ferdinand og Alan Shearer, her under en showkamp på St. James’ Park tilbake i 2013. Foto: Richard Sellers / Pa Photos / NTB

I 2007 kjøpte Mike Ashley klubben. Perioden ble etterfulgt av to nedrykk til Championship og ellers en posisjon i ingenmannsland i Premier League. I tillegg var fansen rasende over Ashleys handlinger på andre områder.

Kelly sier det har vært fans som har protestert mot de nye eierne.

– Som «NUFC Fans against sportswashing group». Men det overveldende flertallet har vært for eierskiftet, sier Kelly.

VG har forsøkt å få tak i denne supportergrupperingen – uten hell.

Men i fjor ble to av dem seg intervjuet av Chronicle Live.

John Hird og Daniel Willis jublet også over Ashleys avgang:

– Men til tross for hans manglende moral og etiske kvaliteter, så er Saudi-staten en helt annen liga. Det føles som mange fans er klar over det. Men ignorerer det fordi de tror det ikke er så ille som det blir fremstilt eller tror regimet er i ferd med å moderniseres, sa Willis.

Menneskerettighetsorganisasjoner har rettet kritikk mot Premier League for å tillate oppkjøpet i det hele tatt.

Premier League hevder på sin side at de fikk «juridisk bindende forsikringer» om at klubbens eiere og staten Saudi-Arabia var separert.

Derfor var det flere som reagerte da Newcastle denne uken annonserte at Saudi-Arabias landslag skal spille to treningskamper på nettopp St. James’ Park.

Foto: JUSTIN TALLIS / AFP

Hird og Willis kaller for eksempel Amanda Staveley, ny klubbdirektør, og hennes engasjement for damefotballen og LHBTQ+-rettigheter for rent hykleri.

– Til å begynne med var den første beskjeden fra klubben at den ikke er eid av Saudi-Arabia, den er eid av PIF og at det ikke er det samme. Noen måneder senere, var draktene i Saudi Arabias farger. Det viste at klubben ikke var oppmerksomme nok, eller at eierne ikke bryr seg om kritikken. Det er bekymringsfullt. Et veldig tydelig tegn på det som skjer.

I SAUDI-FARGER: Den svenske Newcastle-stjernen Alexander Isak på reklameplakatene iført bortedraktene inne i klubbforretningen på St. James’ Park. Foto: Mikal Aaserud, VG

Hird sa:

– Vi tror majoriteten ikke er komfortable med å ha dem som eiere. Jeg er overbevist om det. Jo mer informasjon vi får ut, jo mer tror jeg vi kan overbevise dem om et behov for et alternativ.

Det gjelder enn så lenge ikke for Sarah. Til høsten skal Champions League-hymnen runge på stadion.

Før det skal Newcastle til Manchester og forsøke å beholde ligaledelsen i Premier League. Hun føler klubben er inne i en stor tid og det å rusle rundt i byen er endelig en god følelse.

– Tidligere fikk supporterne fikk kaldsvette av en tur til Etihad. Nå reiser de til de regjerende mesterne og tror alt er mulig. Mentaliteten i klubben, eksternt og internt, har forandret seg fullstendig, sier Ciaran Kelly.