Fjorårets olympiske mester Marius Lindvik hadde beviselig dårligst forhold av alle, da akkurat han skulle hoppe i førsteomgangen. Det endte med 39. plass og dermed ingen mulighet til å hoppe i den andre omgangen.

– I dag også. Man har jo ikke en sjanse. Det er jævlig irriterende. Kan man ikke bare vente? Ta meg av bommen? De har jo tid til det? Det er for dårlig rett og slett, nærmest ropte han til TV 2.

– Nå skal jeg bare hjem.

– Du skal vel til Vikersund også?

– Ja. Men først skal jeg hjemom en tur, sa han, åpenbart frustrert.

Også tidligere i uka opplevde Lindvik at forholdene snudde til det verre da han skulle hoppe i Lillehammer. Tirsdag endte han på 23. plass.

VG snakker med den tekniske delegaten i juryen, Gabrjel Gros, etter rennslutt:

– Vi opplevde at førsteomgangen var rettferdig. Alle visste at vinden kom til å komme i andreomgangen. Det ville ikke vært rettferdig å stoppe det. Vindkorridoren innebar lett bakvind på rundt en sekundmeter, og alle fikk det grønne lyset innenfor dette, forteller han.

– Var det et alternativ å vente ut forholdene litt?

– Jeg mener det ikke var et alternativ. Vindene skulle bli sterkere utover kvelden i tillegg til snø. Dette var vår mulighet til å gjennomføre konkurransen.

Han mener resultatlistene i stor grad speiler slik hopperne hoppet, og at ingen ble nevneverdig ofre av skiftende forhold.

– Granerud lå som nummer sju etter førsteomgangen. Til slutt endte han som nummer seks, så det tror jeg oppsummerer greit.

Det eneste unntaket, var ikke en nordmann, hevder jurymedlemmet.

– Den eneste veldig uheldige utøveren var Stefan Kraft, sier han og peker på østerrikerens veldig uheldige møte med særlig sterke vindkast.

Kraft endte med over 16 kompensasjonspoeng (!) for forholdene, etter å ha blitt offer for sterke vinder bakfra.

Førsteomgangen var preget av svært ujevne forhold og mye sidevind. Det merket Robert Johansson, som i tillegg hoppet på hjemmebane, særlig godt. I intervjuet med TV 2 leverte han noen sarkastiske stikk i retning juryen og FIS.

– Ble du tatt av vinden?

– Ja.

– Surt?

– Ja.

– Det er helt nydelig å få masse minuspoeng fordi det er masse sidevind. Det gjør meg glad, smilte han syrlig.

Dermed var konkurransen i Lillehammer over for hans del, og neste (og siste) del av Raw Air-konkurransen blir denne helgen i Vikersund.

– HÆ?: Kristoffer Eriksen Sundal (22) var blant de andre norske utøverne som slo ut med hendene etter å ha kommet ned på sletta. Foto: Geir Olsen / NTB

Den med best muligheter etter førsteomgangen var verdenscupleder Halvor Egner Granerud på sin 7. plass, med 11,3 poeng opp til lederen Daniel Tschofenig.

Dagens renn var utvilsomt viktig for Granerud med tanke på poengene som blir delt ut i totalsammendragene.

131,5 ble det i andreomgangen på nordmannen, nok en gang i uforutsigbare forhold. Men hopperne med forsprang etter det første hoppet gikk forbi. Og det hjalp heller ikke at Markus Eisenbichler hoppet bakken ned (146 meter).

Forholdene snudde plutselig og ble strålende for de fem-seks siste hopperne - rett etter at Granerud hadde hoppet. Før de deretter ble dårligere igjen. Slik hadde det skiftet store deler av dagen.

Granerud endte som nummer seks, og etter at Stefan Kraft ble offer for dårlige forhold, leder nordmannen fortsatt Raw Air-sammendraget.

Polske Dawid Kubacki vant, mens slovenske Anze Lanisek kom på 2. plass. Lederen fra førsteomgangen, Daniel Tschofenig ble nummer tre.

– HELT UTROLIG: Johann André Forfang sier han aldri har opplevd lignende vinder over kulen. Foto: Geir Olsen / NTB

Benjamin Østvold kom seg videre til andreomgangen og hoppet seg oppover på listene. Johann André Forfang gikk den andre veien på listene.

– Jeg har aldri opplevd så mye vind bakfra over kulen. Det ødelegger alt. Det var helt utrolig, sier han.

Kristoffer Eriksen Sundal (22) landet på 129 meter, men det kunne blitt så mye mer. Skiene hans ble tatt av en sterk sidevind nede i bakken og ødela for unggutten, men han holdt seg likevel blant topp 10.