— Jeg måtte sette hardt mot hardt for å få med Petter som da var 17 år, sier hans første sponsor, Terje Haugan fra Hamar.

Haugan, som også har hus i Mosvika, kjenner familien Northug godt. Han skjønte at det var en talentfull langrennsløper på gang.

— Jeg hadde aldri fått med Petter i løpet på Hamar hvis det ikke var for Bård Jørgen Elden, som den gangen var på sprintlaget. Han forlangte å få med Petter og arrangøren ville ha med Elden.

Northug kom med, ble siden trofast og stiller opp i sprintrennet som fredag ettermiddag går for tolvte gang. Trønderen stiller for niende.

— Ja, jeg husker at vi spurte hvem Petter Northug var, minnes Avle Christen Bjørn, som har vært med og arrangert dette rennet siden starten i 2002. Han forteller at Northug skulle komme til å bli en svært så lojal deltager.

— Han er ikke blitt rik her, men har likevel bare stått over én gang. Jeg tror det skyldes takknemlighet til sponsoren og at han føler det er veldig trykk og rock'n'roll her. For oss betyr Petter Northug selvsagt mye og i rennet fredag stiller også de to andre brødrene, Tomas og Even. Petter skal være med både i supersprinten over 200 meter og i tomannsstafetten sammen med Tomas. Der skal de konkurrere mot blant andre skiskytterbrødrene Tarjei og Johannes Bø.

Fortsatte med Thomas

Sponsor Haugan er selvsagt på plass, sportsinteressert som han er.

— Men nå er det så store tall rundt Petter at jeg ikke kan sponse ham lenger. De siste årene har jeg hjulpet Thomas og deretter blir det Even, forteller mannen som driver med utvikling av eiendommer. 66-åringen synes det er topp at Northug er trofast mot Hamar.

— Det skyldes nok relasjonen til meg. Dette har vært en hyggelig reise.

Rulleskirenn på sommerstid er blitt ettertraktet:

— Mange av løperne er blitt stjerner og det er vanskelig å få tak i dem om vinteren. Vi har hatt dette rennet i mange år. Tidligere het det Kirkebakken Grand Prix. I år graves det i bakken og løypa er helt flat og går i Strandgaten, opplyser Bjørn.

Populært

Arrangøren Hamar Skiklubb har fått tak i mange deltagere fra Tsjekkia, Tyskland, Sverige og Slovenia. De norske utøverne, som Maiken Caspersen Falla, Ingunn Flugstad Østberg og Barbro Kvåle skal gå mot blant andre Katja Visnar og Vesna Fabian. På herresiden er Ola Vigen Hattestad, Øystein Pettersen og veteranen Thomas Alsgaard med teamet sitt på plass.

Alsgaard debuterer på Hamar. Da han tidligere var på topp som langrennsløper, var det ikke så vanlig å ha slike konkurranser på sommerføre. Den tidligere olympiske- og verdensmesteren danner stafettlag med Andrew Musgrave. Løperne går annenhver runde, tre runder hver. Selve sprinten avvikles først, med kvalifisering, kvart-, semi- og finale.

  • Start fredag kl. 17.30