HUSK AT DU KAN KOMMENTERE VIA DIN FACEBOOK-KONTO NEDERST I SAKEN!

Vålerenga toppet i fjor, og det har ikke kommet noen drakter i år som forandrer på den vurderingen. Fredrikstad – som har skiftet fra Umbro til Adidas – er årets klatrer, mens det også er hyggelig å se at Molde har gjort noen endringer i sin drakt som fjerner dem litt — bare litt - fra Umbro-uniformeringen fra 2011. LES VURDERINGEN FRA 2011 HER!

Det generelle problemet med draktene gjenspeiler hvordan det står til med økonomien i klubbene – her har sponsorene stort sett fått boltre seg fritt. Særlig innen fargebruk burde sponsorene og klubbene jobbet bedre sammen for å få renere og mer helhetlige drakter.

Som i fjor legges disse kriteriene til grunn:

  • Originalitet (Hvor mange andre lag har lignende design)

  • Draktens utseende (Hvor fin er draktens design)

  • Støy fra sponsorlogoer (Mengde og farger spiller inn her)

Det er kun lagenes førstedrakter som er vurdert, og jeg vil understreke at denne kåringen er strengt subjektiv. Kommentarfeltet er åpent for innvendinger.

1. Vålerenga – Adidas (i fjor: 1)

Den eneste drakten med internasjonalt tilsnitt i årets eliteserie. Vålerenga-fargene er der for fullt, og sponsorene får ikke lov til å dominere, siden det ikke er noen logoer på skuldrene og like under kragen. Velfortjent førsteplass i år også.

2. Viking – Diadora (i fjor: 2)

Samme drakt som i fjor, den er fortsatt like fin. Eneste lille forandring er at det er ny sponsor på skuldrene. Som Viking-supporter har jeg en drøm om at Lyse blar opp så mye at reklamen på skuldrene og under kragen forsvinner. Det blir nok med drømmen.

3. Fredrikstad – Adidas (i fjor: 10)

FFK skiftet til Adidas fra Umbro i vinter, og det har falt heldig ut. Designet på drakten er ikke noe banebrytende, men det er rent og fint, fargene på sponsormerkene holdes stort sett i rødt, og passformen er den litt tettsittende som finnes i Adidas-sortimentet nå (selv om det ikke ser slik ut på dette bildet). Tommel opp.

4. Brann – Hummel (i fjor: 4)

Brann blir liggende på stedet hvil etter skiftet fra Kappa til Hummel. Fortsatt en drakt med rent og fint design, positivt at også sponsorlogoene holdes i rødt og hvitt. For å komme helt opp på topplassene må antallet sponsorlogoer reduseres.

5. Strømsgodset – Diadora (i fjor: 3)

Godset har mer eller mindre samme drakt som Viking, men det er noen detaljer som er ulike – som i kragen. Hakket mer støyende sponsorlogoer trekker ned. Heldigvis bøyde NextGenTel av i fjor, etter at de hadde startet med et stygt hvit felt rundt sin logo. Også i år er den fryktelige Kiwi-logoen på plass under kragen.

6. Lillestrøm – Legea (i fjor: 7)

De fleste faste lesere av Draktbloggen vet at jeg har en forkjærlighet for rene drakter uten for mye fiksfakserier. I så måte både gleder og skuffer LSK-drakten meg. Den er ren og fin på ermer og på fronten, men jeg ser ikke helt vitsen med stripemønsteret ned langs sidene. Hvorfor ikke ta den helt ut, og kjøre ren stil? Pluss for det veldedige aspektet med hovedsponsoren.

7. Molde – Umbro (i fjor: 10)

Seriemestrene har forandret lit på drakten i år, med at stripene på tvers av ermene som var hvite i fjor, nå er blitt blå. Det har drakten hatt godt av, men jeg skjønner ikke helt vitsen med å holde på diamantraden på skuldrene. Fortsatt mange sponsorlogoer som konkurrerer om oppmerksomheten. Mesterliga-drakten (der det ikke er tillatt med så mye reklame) blir sikkert mye finere.

8. Rosenborg – Adidas (i fjor: 6)

Positivt at RBK endelig får en Adidas-drakt med en mer moderne passform. Likevel finner jeg mest negative ting her. Jeg liker ikke gulldetaljene i Real Madrids drakt, og jeg liker det i hvert fall ikke her. Og hvorfor skal Rosenborg spille med sørgebind på begge ermene i hver kamp?

9. Sandnes Ulf – Nike (ny)

V-en på fronten gjør at en fra før overfylt drakt flyter fullstendig over. I tillegg er det ikke direkte vakkert med den røde sponsorlogoen på det ene ermet. Passformen til Nike er det ikke noe å si på.

10. Odd – Adidas (i fjor: 8)

Odd kjører samme drakt som i fjor. Det betyr at drakten har en kjedelig grunndesign med en krage fra 70-tallet og sponsorlogoer i alle slags farger.

11. Tromsø – Puma (i fjor: 9)

Fortsetter med samme grunndesign som i fjor, med to striper (!) på tvers over skuldrene i en design der det fra før er mye striper. Her skjer det rett og slett for mye, i hvert fall når sponsorlogoene kommer på.

12. Hønefoss – Legea (ny)

Har gått bort fra diagonalstripene fra i fjor, og designet i seg selv er ganske rent og fint. Så kommer den gigantiske Leiv Vidar-reklamen og ødelegger det meste, i tillegg til flere andre logoer som bryter med draktens fargepalett.

13. Haugesund, Aalesund, Sogndal – Umbro (i fjor: 10/10/16)

Hvordan Sogndal klarer å bevege seg opp fra bunnen, kommer jeg tilbake til på 16. plass. Men som i fjor plasserer jeg alle lag med lik Umbro-grunndesign på delt plassering – siden det stort sett kun er farger som skiller dem. Jeg får gjenta det jeg skrev i fjor: ”Når designet i tillegg er gammeldags, med en ganske vid passform og Umbro-diamanter på skuldrene og buksene som det lukter 70-tall av, må dette bli i bunnsjiktet.”

16. Stabæk – Legea (i fjor: 5)

Jeg vet at dette er en kriseløsning, men jeg vurderer først og fremst hvordan drakten ser ut denne sesongen. Etter at avtalen med Puma ble avsluttet kort før seriestart, hadde ikke Legea tid nok på seg til å levere en drakt med mørkeblå og lyseblå striper. Dermed måtte Stabæk plukke en mørkeblå variant rett fra katalogen – med utslaget en ser her. En utrolig stygg Bulk-logo på fronten av drakten trekker også kraftig ned. ENIG ELLER UENIG? SKRIV I KOMMENTARFELTET UNDER!