RUKA: Lørdag starter verdenscupsesongen i langrenn, med sprint for både kvinner og menn.

Selv om løperne nå ser frem til å få fokus på noe annet enn det som har preget overskriftene i sommer og høst, er de forberedt på at de også denne gangen må svare på spørsmål som handler om doping og medisineringen av norske løpere.

  • Vi snakket om det i går, vi må kanskje terpe litt på engelsken med tanke på noen ting. Spørsmålene kommer nok opp blant journalistene, sa Marit Bjørgen fredag morgen til NRK.

Den finske skidirektøren Mika Kulmala sier til Aftenposten at han frykter at det skal komme tilrop mot norske løpere fra finske skifans på tribunene.

Tiltroen til norsk langrenn er svak i Finland, og mange husker fortsatt den norske fordømmelsen etter den finske dopingskandalen i Lahti-VM i 2001.

Falla ikke redd

Maiken Caspersen Falla var fjorårets ubestridte sprintdronning, og er naturlig nok en av de store favorittene før lørdagens renn.

Hun er ikke redd for at utenomsportslige ting skal overskygge selve skirennet. Heller ikke ufine meldinger fra tribunene.

  • Noe vil det kanskje være, men vi må bare stå i det. Jeg har alltid vært åpen om at jeg bruker astmamedisiner, og har ikke noe å skjule, sier Falla.

- Har du snakket med noen om hvordan dere skal forholde dere til eventuelle meldinger som måtte komme?

  • Nei, jeg har ikke sett for meg det. Vi er flinke til å fokusere på oss selv, vi er her for å gå skirenn, og om noen har lyst til å gjøre en negativ greie ut av det, får de bare gjøre det.

Har fått omtanke fra konkurrentene

Hun tror det nå er muligheter for å legge urolighetene bak seg, og heller konsentrere seg om det sportslige

  • Jeg føler at det verste har lagt seg nå, det har vært mye annet å tenke på før sesongen, men nå begynner det å roe seg. Nå kan vi endelig fokusere på det vi har lyst til, nemlig å gå fort på ski og møte konkurrentene til herlige dueller, sier Falla.

I FINLAND: Marit Bjørgen trener i Ruka fredag formiddag. Foto: Morten Antonsen/Adresseavisen

Falla sier at all støyen som har vært rundt det norske laget ikke har preget samtalene med konkurrentene til nå.- Nei, ikke annet enn at det er noen som lurer på om det går bra med oss, om vi har det bra, sier hun.

Det synes hun også har vært gjennomgangsmelodien i møte med utenlandske løpere tidligere i høst, for eksempel under samlingen i Val Senales.

  • Ja, noen lurte på om vi har det bra, og viste mye forståelse siden vi har vært i en vanskelig situasjon.

Heller ikke Marit Bjørgen merker at noe er annerledes.

— Jeg prøver å tenke positivt på det og ha fokus på å gå skirenn. Jeg tror det skal gå veldig bra.

Hør Aftenpodden Sport. Hvor det blir sjakksnakk, Steven Gerrard, Bjørgen-maskinen og kalkuner på Manhattan: