Det var duket til nordisk fotballfest i Friends Arena. Og fest ble det.

Lenge så den festen ut til å bli fullstendig blågul. Emil Forsberg lå an til å bli den store helten. Først scoret han mål i første omgang siste minutt, deretter ble han felt bare et par minutter ut i den andre omgangen. Straffe.

Da alt så rosenrødt ut for Sverige

En straffe som Zlatan Ibrahimovic satte trygt i mål. 2-0 til Sverige. Landslagssjef Erik Hamrén på den svenske benken jublet som om han hadde vunnet hele EM.

Han hadde god grunn til å glise i denne perioden av kampen. Et slikt resultat hadde vært et nydelig utgangspunkt foran returkampen i Parken kommende tirsdag.

Men så glemte Sverige at de var i ferd med å spille en av sine viktigste fotballkamper på flere år. Det som så ut som et solid svensk lag som bestemte hvordan det skulle spilles fotball på Friends Arena, ble til et usikkert og famlende lag i de siste 15 minuttene.

— Ufattelig viktig scoring

Danskene presset og presset. Og til slutt måtte det komme. Et mål til de røde og hvite. Nicolai Jørgensen dukket opp på bakerste stolpe etter at et innlegg fra Christian Eriksen ble stusset videre.

Dermed sto det 2-1 til Sverige. Danmark hadde skaffet seg de viktige bortemålet i playoff-duellen som til slutt gir ett av lagene en plass i EM i Frankrike neste år.

Helt i sluttminuttene hadde danskene flere muligheter til å skaffe seg uavgjort. Men nå hadde de ikke marginene på sin side.

— Det var ufattelig viktig at vi scoret. Et 0-2-tap ville vært rimelig håpløst, men nå holder det med 1-0 i Parken, sa Danmarks Lars Jakobsen til Kanal 5, ifølge NTB.

— Vi vinner matchen, men på slutten er vi veldig slitne. Vi skaper mange gode sjanser og kunne scoret flere. Nå venter en kamp til, sa Zlatan Ibrahimovic i et intervju vist på Max.

Den svenske superstjernen innrømmet etter kampen at oppladningen hadde vært tøff etter terror-tragedien i Paris. 129 mennesker er så langt bekreftet døde, mens mer enn 350 er skadd. Ibrahimovic har spilt for Paris St. Germain de siste drøye tre årene.

— Det er sørgelig, og noe som ikke skal skje. Det var veldig vanskelig å tenke på kampen, sa han til Kanal 5 etter kampen, ifølge NTB.

Gjestfrie verter

Det var svenskene som var verter for den nordiske fotballfesten, og de oppførte seg som et høflig vertskap det første kvarteret av kampen. De lot danskene ha ballen og la seg heller litt diskret i bakgrunnen for det hele.

Svenskene så i det hele tatt ikke ut som om det var de som ønsket å dra fordel av hjemmebane. Men etter hvert utover i første omgang ble det klart at Erik Hamréns menn også var i stand til å angripe og til å skape sjanser.

Sløste med mulighetene

På topp i Sveriges 4-4-2 formasjonen til Hamren hadde Zlatan Ibrahimovic selskap av Marcus Berg. 29-åringen fra Torsby som til daglig spiller i greske Panathinaikos hadde fire relativt store muligheter til å sende blågult i ledelsen. Det maktet han ikke.

I stedet ble det Emil Forsberg som i omgangens siste spilleminutt satte et innlegg fra Mikael Lustig til side for Kasper Smeichel.

I mellomtiden hadde Niklas Bendtner hatt en kjempesjanse til å score for danskene. Men han ble holdt i skuddøyeblikket og satte ballen til side for mål. Holdingen så ikke den italienske dommeren.

Slaget om Norden er halvveis. Søndag skal det avgjøres om Norge kommer til EM i Frankrike.