— Jeg har ikke noe godt svar, men kanskje kommer det av at man har hatt det litt for godt i Oslo? Hvis du kommer fra mindre steder har du måttet fighte mer for å komme deg opp og frem. Derfor er det gøy at det er med flere nå. Det er jo slik det skal være, at Oslo skal være ledende, mener Mats Møller Dæhli.

Han er født og oppvokst på Ullevål, en kort spasertur fra landslagsarenaen, og kler på seg Lyn-drakten med stor glede.

Med seg på Aftenpostens arrangerte lagbilde av den nye Oslogjengen har han:

Omar Elabdellaoui: Vokste opp i Iladalen. Spilte barnefotball for Sagene.

Håvard Nielsen: Vokste opp på Oppsal og spilte barnefotball for bydelsklubben.

Harmeet Singh: Vokste opp på Furuset og spilte sin barnefotball der.

Kvartetten landet på flyplassen i Baku fredag, klar for søndagens EM-kvalifiseringskamp mot Aserbajdsjan.

Men Oslo-gjengen kunne vært større: Joshua King (Romsås) er ute med skade. André Hansen (Veitvet) og Ruben Gabrielsen (Romsås) er utelatt fra troppen.

Aldri vært så mange

De syv nevnte Oslo-guttene var alle tatt ut på forrige samling. Og det var et historisk sus over det uttaket. På 116 år med landslagsfotball hadde aldri flere enn fire Oslo-gutter vært med i en tropp til en kvalikkamp.

Omar Elabdellaoui, Harmeet Singh, Mats Møller Dæhli og Håvard Nielsen. Foto: ØRN BORGEN

For en drøy måned siden var det altså syv. To av dem – Møller Dæhli og King – ble heltene mot Malta. Og Nielsen ble matchvinner mot Bulgaria i kampen etter.— Det er en del Oslo-lag som har holdt på bra gjennom mange år. Man har drevet klubbene bedre og det virker å være bedre tilrettelagt. Samtidig har kanskje spillerne blitt mer sultne og ønsket å nå langt. Selv ble jeg fulgt opp bra i mine yngre år, i tillegg til all fotballen jeg spilte på egen hånd, sier Nielsen.

19. november 2003: Norge møter Spania i playoffkamp mot Spania på Ullevaal. Det er 18 spillere i den norske troppen. Men det er ingen fra Oslo fordi kaptein Henning Berg står over med karantene.

Før og etter det har det vært én eller to, kanskje tre, fra hovedstaden. Men det er først nå vi snakker om en flokk. Selv midt på 1960-tallet, da Oslo-lagene dominerte toppfotballen i Norge, var det ikke flere med. Fordi mange av lagene hadde hentet sine beste spillere fra Trøndelag eller Hedmark.

— Det er fantastisk at Oslo er på kartet, sier Jan Åge Fjørtoft, som spilte 71 A-landskamper fra 1986 til 1996. — Da var det at paradoks at det var «dalstroka» utenfor, som Gursken, Rekdal, Møre og Romsdal, og deler av Sogn og Fjordane, som utgjorde stammen i landslaget. Det var en lang, lang, lang periode hvor Oslo-fotballen ikke hadde med noen. Og så fikk vi Henning (Berg), som var et produkt av Oslo-fotballen.

- Hvorfor er det blitt sånn?

— Jeg pleier å ha meninger om det meste. Men jeg har ingen god forklaring på hvorfor det skjer nå. Jeg håper det er fordi jobbingen med den individuelle spilleren er blitt bedre i Oslo. Da vi kom på landslagssamlinger, var vi mer vant med å ta ansvar. Da jeg var 10 år, kom ikke treneren, jeg måtte selv fylle ut dommerkortet og la opp taktikken da vi slo Bergsøy. Vi som kom fra små forhold, var mer vant til å ta ansvar da vi møtte folk fra Oslo. I tillegg var det to alternativer på Gursken: Skolekorps og fotball. Jeg valgte fotball. Jeg regner med at det er et par flere tilbud i Oslo og det skal vi ikke undervurdere.

- Men de tilbudene er vel der fortsatt?

— Ja. Og det ødelegger også min teori ...

Spillerutviklingsprosjekt

Torgeir Lind har hatt hovedansvar for Oslo Fotballkrets' spillerutviklingsprosjekt siden 2001. I vinterhalvåret (fra oktober til påske) har spillere to ganger i uken fått oppfølging av kretsen i seks forskjellige soner. Prosjektet ble startet opp i 1998 og modellen er blitt både endret og forbedret siden den gangen.

— Først og fremst er det spillerne og klubbene som har gjort den største jobben. Det vi har gjort er å finne dem, gi dem referanser og muligheter videre, forteller Lind.

Han mener den store gevinsten med opplegget har vært:

  • Kartlegging av «omtrent alle» som kan bli toppspillere.

  • Spillerne har fått referanse på nivå og ofte økt motivasjon til å trene bedre.

  • Mange spillere har fått styrket trenings- og kamphverdagen.

  • De beste spillerne er blitt fulgt opp tettere enn tidligere og fått bedre utviklingsmuligheter.

Belønning: Rundt 40 spillere som har fulgt fotballkretsens opplegg spiller i eliteserien eller i utlandet.

Både Håvard Nielsen og Mats Møller Dæhli mener det er godt å vokse opp som fotballspiller i Oslo.

— Ja, jeg føler det. Man får bra oppfølging fra man er liten. Det er også veldig opp til en selv, om man har lyst å ta de ekstra øktene fra man er ung, sier Nielsen.

— Jeg spilte veldig mye med kompiser i skolegården. Det var stort sett det jeg holdt på med. Det ble mye ekstra. Det er først nå jeg ser at det var bra trening, påpeker Dæhli.

Oslo har fått frem toppspillerne. Nå mangler hovedstaden bare et lag som dominerer norsk fotball...

Søndag kl. 18.00: Aserbajdsjan-Norge, MAX

Fakta

Oslo-gutta på landslaget

Denne gangen er det fire Oslo-gutter på landslaget. Under sist samling var det syv. Det er smått historisk.

Omar Elabdellaoui. Oppvokst: Iladalen.

Håvard Nielsen. Oppvokst: Oppsal.

Harmeet Singh. Oppvokst: Furuset.

Mats Møller Dæhli. Oppvokst: Ullevål.

Joshua King. Oppvokst: Romsås.

André Hansen. Oppvokst: Veitvet.

Ruben Gabrielsen. Oppvokst: Romsås.