I gledesrusen over at vi endelig vinner fotballkamper er et lett å glemme at vi fortsatt ligger på direkte nedrykk. Selvsagt skal vi glede oss over innsats, cupavansement og tettere forsvar, men nå er det på tide at vi legger de røde plassene på tabellen bak oss.

Hjemmekamp mot Sarpsborg burde være den perfekte anledning til å klatre, men alle som har fulgt Viking en stund vet at det langt fra er så enkelt. Etter 4 kamper som underdog vil torsdagens oppgjør bety favorittstempel og mulighet til å klatre på tabellen — to ting som tradisjonelt får Viking til å miste grepet.

Vi møter altså et lag som fortsatt venter på sin første borteseier, som slapp inn fem mål på hjemmebane mot Brann sist og som mangler sin største stjerne, siden Hoås er ute med skade. Det bør da være muligheter for poeng? Sarpsborg blir kalt Tippeligaens svar på Blackpool, og det er mye rett i det. Laget spiller med stor entusiasme, men lekker som en sil. Da gjelder det å utnytte hullene i forsvar slik som Brann klarte i annen omgang på mandag.

Problemet er at vi nesten ikke scorer mål. På seks hjemmekamper har vi 6 mål, og tre av dem kom i samme kamp. Til tross for resultatmessig fremgang i det siste halter fortsatt det offensive spillet vårt. Det mangler både fart og presisjon, noe som er nødvendig skal du åpne opp et kompakt bortelag. Det har vært tendenser til fint kombinasjonsspill i de siste kampene, men det strander ofte utenfor sekstenmeteren. Mot Rosenborg kom vi også til mange innlegg fra kantene, men hvor mange av disse førte til noe?

Meningene er delte når det gjelder Birkir, men jeg har en følelse av at islendingen er på gang. Og Birkir i form betyr mål, enten du liker det eller ikke. I en kamp der vi må skape trøkk i boksen mener jeg Birkir forvarer en plass. Jeg håper derfor på samme lag som mot RBK, med unntak av at Sæternes bør erstatte Nevland. Jeg regner det som sikkert at Bengt ble spart mot trønderne slik at han har friske bein på torsdag.

En seier mot Sarpsborg gjør at vi passerer dem, og klarer vi poeng mot et Ujah-fritt LSK til helgen, kan vi gå inn i sommerferien med noen lag bak oss tabellen. Det vil være utrolig viktig for arbeidet frem mot høstsesongen. Hareide og spillerne fortjener mye skryt for snuoperasjonen i juni, men godfølelsen vil buklande om vi ikke tar tre poeng på torsdag.

Hva mener du? Enig i at Birkir trengs mot Sarpsborg? Takler vi favorittstempelet?