SOGNSVANN: Da Øyvind Strømmen Kjerpeset ble skadet og ikke kunne løpe, begynte han å løfte vekter for ikke å miste alt. Han mistet «bare» farten.

I fjor hadde norgesrekordholderen på 400 meter hekk lår som så ut til å tåle 200 kilo i knebøy. Nå har han lår som skal bringe ham til EM. Og OL? Første pekepinn om farten får han i elitestevnet i Hamar onsdag kveld.

– Jeg tenker EM først. Løper jeg fort nok der, kommer jeg til OL, sier gutten som i 2013 ble første nordmann under 50 blank på 400 meter hekk. Etterpå gikk mye galt.

– Det har vært tøft å gå skadet, men jeg føler at jeg har vokst som idrettsutøver og blitt mer moden som person. I supersesongen 2013 gikk alt på skinner og alt ble et glansbilde. Da skjønner man ikke hvor heldig man er. Jeg håper å sette ekstra pris på det hvis jeg kommer tilbake dit jeg ønsker, sier Florø-gutten.

Det er det ingen grunn til at han ikke skal gjøre. Bortsett fra fire uker med bronkitt har vinterens trening gått knirkefritt.

– Jeg har perset på alle testresultater – også på 200 meter innendørs, selv om den ikke var av de beste i verden, sier 24-åringen, som har sterke 20,98 som pers utendørs. Det er i Europa-toppen for hekkeløpere.

Bort med seks kilo muskler

Etter 49,95 i kanonsesongen for tre år siden fikk Øyvind en skade under foten og løp med smerter hele 2014. Fordi han ikke kunne løpe så mye, kompenserte han med vekttrening. Det – kombinert med for tynt grunnlag – gjorde at han endte på 51,21 i fjor. For en nedtur!

– Vi (han og trener Eystein Enoksen) har lagt om treningen fullstendig. Nå løfter jeg ikke vekter i det hele tatt. All trening i vinter har vært solid utholdenhetstrening med tanke på å stå en 400 meter. Jeg har gått ned tre kilo i vinter, og fra jeg hadde som mest muskler har jeg tatt av seks kilo. Jeg skjønte først i etterkant at det hadde blitt for mye vekttrening. De gode hekkeløperne er tynne. Oksygenet transporteres mer effektiv da, sier den fremtidige legen.

I år har imidlertid Kjerpeset plassert alle studiene bak hekken. Først skal han løp under 51,00 og komme seg til EM. Deretter er målet 49,30. Da blir det OL-tur også.

Warholm-duell på Bislett

«Nye» Kjerpeset er blant et lite utvalg norske stjerner som stiller i åpningsstevnet på Hamar onsdag kveld.

– Blir det gode forhold, håper jeg på noe på 50-tallet, men jeg tåler å se 51-tallet også. Meningen er at i det fjerde løpet mitt skal det virkelig sitte, forteller den ambisiøse vestlendingen.

Det fjerde løpet blir nemlig Bislett Games. Der har stevnesjef Steinar Hoen lagt opp til en norsk superduell. Norges beste på 400 meter, Karsten Warholm – som også behersker langhekken – settes opp mot eksperten Kjerpeset.

– Karsten har vel planer om å slå meg. Han har tatt store skritt mens jeg har gått skadet. Det er kult om jeg er tilbake og kan konkurrere mot ham, sier Øyvind – en glad gutt.

Hvem må ligge i hekkbølgen?