Svendsen: - Lærte utrolig mye av motbakkene i RBK

Den tidligere RBK-styrelederen innstilt som ny fotballpresident.

Publisert:

Terje Svendsen blir trolig ny fotballpresident. Foto: Glen Musk

  • Ole Sagbakken
Denne artikkelen er over fire år gammel

TRONDHEIM (adressa.no): Terje Svendsen (59) er innstilt av valgkomiteen i Norges Fotballforbund (NFF) som ny fotballpresident for perioden 2016-2018. Det ble kjent da komiteen offentliggjorde innstillingen mandag. Dersom fotball-Norge er enig med valgkomiteen under Forbundstinget siste helga i februar, blir Svendsen Yngve Halléns etterfølger.

Opp— og nedturer i RBK

Adressa.no snakket med Svendsen rett etter at innstillingen ble kjent. Han forteller om en prosess som startet i månedsskiftet november/desember:

— Jeg er veldig glad for å få tillit av valgkomiteen. Jeg gikk noen runder med både meg selv og familien - det er en krevende og utfordrende jobb – men jeg kjenner at jeg har gløden. Fotballen har vært en viktig del av livet mitt, og er det absolutt fremdeles, sier Svendsen til adressa.no

BAKGRUNN:

Les også

Tidligere Rosenborg-sjef innstilt som ny fotballpresident

Han driver i dag konsulentvirksomhet og eiendomsforvaltning, og har vært styreleder i Fotball Media de to siste årene. Han har også sittet i styret i Norsk Toppfotball siden 2011, hvor han også har vært nestleder.

Det er uansett som RBKs styreleder i perioden 2006-2012 Svendsen er aller mest kjent for det trønderske fotballpublikummet. Da hadde han sittet i styret siden 2000, og totalt har 59-åringen 25 år i RBK-systemet bak seg.

Som styreleder opplevde han seriegull både i 2006, 2009 og 2010, og mesterligaspill i 2007. Men han satt også som styreleder i klubbens mest turbulente periode i etter storhetstida, med blant annet sparkingen av Knut Tørum sommeren 2007 og årsmøtet i 2008. Her opplevde Svendsen at majoriteten av medlemmene stemte blankt eller avsto fra å stemme da han, som innstilt av valgkomiteen, gikk på en ny periode.

Under Svendsen ble det en periode også satset voldsomt økonomisk, og klubben gikk om lag 100 millioner kroner i minus på tre sesonger, i en stor satsing for å komme seg tilbake til Mesterligaen. Da dette ikke lyktes startet innsparingene, som også Svendsen var del av før han takket for seg i 2012. Åtte år etter «kaosmøtet» i 2008 mener Svendsen at årene med motgang i RBK har gjort ham til en bedre leder:

— Jeg lærte utrolig mye av årene i RBK. Både av suksessene og av ting som i ettertid skulle ha vært angrepet annerledes. Det er utrolig sjelden at man ikke opplever motvind gjennom så mange år, og jeg har lært utrolig mye av motbakkene, sier han.

Rakrygget mot korrupsjon

Blant annet fikk RBK-ledelsen kritikk for manglende åpenhet i de mest turbulente årene. Nettopp RBK-postulatet «åpenhet» blir viktig for Svendsen å ta med seg inn i NFF-sjefsstolen.

– I mine øyne er det viktig at NFF er en åpen, tydelig og forutsigbar organisasjon. Man skal kunne dele både suksess og utfordringer med omverdenen. Dessuten er det viktig at det er de norske verdiene som også kjennetegner norsk fotball, For eksempel når det gjelder holdningene til korrupsjon. Der må vi stå rakrygget, sier Svendsen.

Han ønsker ikke å si noe om det regimet som har vært i NFF, hvor Yngve Hallén har vært president. Svendsen vil forholde seg til fremtiden. Dette føler Svendsen selv blir hans viktigste fokusområder – dersom han blir valgt:

— Toppfotballen og breddefotballen er gjensidig avhengig av hverandre. Der må samarbeidet være godt. Så er målsettingen å videreutvikle norsk fotball, og jeg mener det går an å se til land som Sveits, Tyskland og Belgia i denne prosessen. Dette er nasjoner var gjennom svake perioder, men som nå er tilbake i toppen. Vi må ha en helhetlig plan på hvordan vi også skal komme tilbake. Det er ingen tvil om at jeg også ønsker at både landslag og klubber skal hevde seg internasjonalt, sier han.

— Videre blir det viktig å tilføre ressurser og kompetanse inn på trenersida i breddefotballen, sier Svendsen, som forstår at han som president vil bli målt på alt dette – i en fotballnasjon som har stått utenfor mesterskap i 16 år.

— Jeg skjønner helt klart at folk er opptatt av dette. Så blir det viktig for oss at vi klarer å tenke både kort- og langsiktig samtidig.

Rosenborg tror på valg

RBKs daglige leder, Tove Moe Dyrhaug, føler seg trygg på at Svendsen blir valgt inn av Forbundstinget i februar.

— Innstillingen fra valgkomiteen er enstemmig, og Terje har gode skussmål. Jeg tror folk vil samle seg rundt hans kandidatur, sier hun til adressa.no

Dyrhaug var arrangementssjef i RBK da Svendsen var styreleder. Hun sier hun har gode erfaringer med Svendsen som leder.

— Ja. Det er artig at han er innstilt, og vi støtter selvsagt kandiaturet, sier hun, som på spørsmål fra adressa.no samtidig sier at RBK ikke forsøkte å «selge inn» Svendsen overfor valgkomiteen.

— Nei, vi har ikke hatt noe med denne prosessen og gjøre, forteller hun.

Her er innstillingen

Det er Marianne Brynhildsen som er leder av valgkomiteen. Her er deres begrunnelse på hvorfor Svendsen er innstilt.

«Valgkomiteen mener Terje Svendsen oppfyller kriteriene som en tydelig og samlende leder for norsk fotball. Svendsen vil ivareta kontinuitet og samtidig bidra til fornyelse. Svendsen er en av Norges mest erfarne fotball-ledere. Han har vært sentral i RBK i mange år, og har bred nasjonal og internasjonal erfaring og kontaktnett. Hans erfaring fra fotball, kombinert med hans kompetanse innen styrearbeid og strategiprosesser, gjør han til en meget god kandidat. Valgkomiteen har også vektlagt hans kontaktskapende evner og gode samarbeidsrelasjoner.»

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Eliteserien