Etter det som skjedde før og under OL i Sotsji, der det var usikkert om homofile kunne være åpne om sin legning, har Den internasjonale olympiske komiteen valgt å sikre at dette ikke skjer igjen.

Derfor må de tre kandidatene til vinter-OL i 2022, Oslo, Beijing og Almaty, forholde seg til den nye klausulen som sier at det ikke skal finne sted noen diskriminering, eller som det IOC presiserer: Både søkerbyen og den nasjonale olympiske komiteen må forstå og akseptere viktigheten av unngå enhver form for diskriminering, med hensyn til rase, religion og kjønn .

Det er nettstedet inzidethegames.biz som har nyheten om den ikke-diskriminerende klausulen.Bare måneder etter at mennesker over hele verden protesterte mot russiske anti-homofile lover, som kastet skygger over lekene i Sotsji, skriver IOC-direktør Christopher Dubai at det nettopp er erfaringen fra Sotsji og tidligere leker som fører til endringer i fremtiden.

Bach var krystallklar

— Dette er utrolig viktig. Når man ser hvor mye dette temaet er diskutert i FN og andre politiske organer, er det så fint at IOC gir klar beskjed. Diskriminering på grunn av seksuell orientering er i strid med de olympiske grunnverdiene, sier Håvard Øvergård, rådgiver i Norges Idrettsforbund.

Den tidligere prosjektlederen for «Med idretten mot homohets», forteller at Bach under sitt møte med representanter fra ulike organisasjoner, NIF og forskjellige politikere. Da han var i Norge i mai, var dette et tema som ble diskutert. Bach var soleklar på at diskriminering av homofile og lesbiske er uakseptabelt.

— Jeg visste ikke at den nye klausulen kom nå, men vet at styret i IOC allerede i februar 2007 vedtok politikk mot homofobi.

- Den nye klausulen må vel også være et resultat av det som skjedde før Sotsji-OL, der dumaen i det russiske parlamentet vedtok en lov som forbyr positiv eller nøytral presentasjon av homofile?

Thomas Bach er mannen bak spakene i IOC. Her holder Bach en tale under ungdomslekene i Nanjing. Foto: REUTERS

— Ja, det skjedde i juni 2013. IOC diskuterte dette i flere runder med russiske myndigheter i forkant av OL. IOC satte krystallklare krav til russiske arrangører, at ingen utøvere, tilskuere, presse eller andre skulle oppleve diskriminering av seksuelle orientering under Sotsji-OL. Da ordføreren i Sotsji kom med noen utsagn, fikk han klar beskjed fra IOC om at det var IOC som bestemte reglene på dette området under OL. Nå er dette satt inn i kontrakten og er ytterligere presisert.

Sotsji grelt eksempel

Sotsji ble et verstingeksempel på mange måter, men har også ført til endringer av hele OL og altså beskyttelse av mennesker med ulik seksuell orientering.

Flere nasjoner protesterte allerede da OL-åpningen fant sted - USA ved å sende tre åpne homofile: Tidligere tennisspiller Billie Jean King, to ganger OL-medaljør og ishockeyspiller Caitlin Cahow og tidligere and kunstløper og OL-deltager Brian Boitano.

President Thomas Bach har hele tiden vært lydhør overfor de homofile, og interessert i å fornye IOC også på den måten.

Får ros fra interesseorganisasjon

Derfor får han ros fra den internasjonale gruppen “All Out”, som applauderer den nye klausulen.

Gruppens mer enn 80.000 medlemmer sendte et åpent brev til Bach i april, og sier nå at dette er et betydelig steg i riktig retning. Andre Banks. Som er en av grunnleggerne av All Out, sier det slik:

— Dette er et betydelig skritt i retning i å beskytter både byer og utøvere over hele verden, og sender et klart budskap til fremtidens vertskapsbyer om at menneskerettigheter må gjelde, også for lesbiske, homofile, biseksuelle og transepersoner.

Det er Øvergård enig i:

— All Out er en internasjonal pressgruppe som hovedsakelig bruket nettet og setter søkelys på diskriminering av homofile på mange områder, deriblant idrett.

Internasjonalt har man flere organisasjoner som fremmer homofiles deltakelse i idrett, og Idrettsforbundet samarbeider jevnt med dem. Arbeidet vårt med homohets er godt kjent i disse organisasjonene.