Etter en rekke avsløringer om dopingbruk og korrupsjon i russisk idrett, har russiske fridrettsutøvere fått startnekt i internasjonale konkurranser siden november.

17. juni skal det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) avgjøre om utestengelsen skal gjelde oss i OL i Rio de Jarneiro. Russlands aller største stjerne, stavsprangeren Jelena Isinbajeva, mener den må oppheves og er rasende etter startnekten.

— Det er en direkte krenkelse av menneskerettighetene. Det er diskriminering, sier Isinbajeva til AP ifølge SVT.se.

Hun viser til at utøvere fra andre land ikke blir straffet på samme måte.

— Det er mye negativitet rundt Russland for tiden, men doping er ikke bare et russisk problem. Utøvere fra USA, Jamaica og mange andre land har levert positive dopingprøver og så kommet tilbake to år senere. Det er kun i Russlands tilfelle at hele laget er utestengt. Det er et brudd på mine menneskerettigheter, sier hun.

Føler seg hjelpesløs

Isinbajeva, som har vunnet to OL-gull tidilgere, mener at både hun selv og resten av de rene utøverne fortjener å få delta. Stavsprangeren føler sympati for de som har blitt snytt for medaljer som følge av dopingen, men hun har selv aldri testet positivt og mener det kun bør være enkeltutøverne som straffes.

— Jeg er sint. Hvordan hadde du følt deg? Dette er min mulighet til å vinne et tredje OL-gull og skrive et nytt kapittel i min livshistorie, men i stedet blir jeg bedt om å betale for andres feil, sier hun fiølge The Guardian og legger til:

— Jeg har jobbet hardt for å komme tilbake etter fødselen i 2014. Dette kunne vært en stor prestasjon for kvinner. Jeg er sint, fordi jeg føler meg hjelpesløs. De gir meg ikke muligheten til å konkurrere, og det stresser meg.

Vil personlig møte opp i retten

Dersom IAAF bestemmer seg for å opprettholde utestengelsen, er hun forberedt på å gå rettens vei for å få delta i OL.

— Om det blir en negativ avgjørelse mot oss, kommer jeg personlig til å gå til en internasjonal domstol for menneskerettigheter. Og jeg er sikker på at jeg kommer til å vinne, sier Isinbajeva, som planlegger å legge opp etter OL, uavhengig av om hun får delta eller ikke.

Idrettsministeren: — Vi skammer oss

For en uke siden beklaget Russlands idrettsminister Vitalij Mutko alle skandalene og innrømmet at de har et dopingproblem i idretten. Han var imidlertid klar på at det ikke er riktig å straffe uskyldige utøvere og håper at suspensjonen oppheves.

— La oss være ærlige. Vi skammer oss over dem. Vi benekter ikke for at vi har et problem i Russland og vi gjør alt vi kan på statlig nivå for å utrydde doping, inkludert det å utestenge utøvere og trenere som er funnet skyldig i å ha brutt dopingreglene, skrev han i en artikkel i Sunday Times.