Å motta en olympisk medalje er naturligvis noe av det største en toppidrettsutøver kan oppleve. Idrettsstjernene reagerer imidlertid svært forskjellig i deres mest strålende stunder.

Enkelte medaljereaksjoner får imidlertid mer oppmerksomhet enn andre.

Ri Se-Gwang (31) imponerte enormt da han vant gull i hoppkonkurransen i turnhallen tirsdag. Etterpå snakket imidlertid mange om nordkoreanerens oppførsel på seierspallen.

LES OGSÅ: Bildet nordkoreaneren tok med fienden gikk sin seiersgang på nettet.

Se-Gwang sto og hørte på nasjonalsangen med et svært alvorlig ansikt. Det kunne se ut som at 31-åringen holdt tårene tilbake.

Den britiske storavisen The Mirror kaller Se-Gwang «tidenes tristeste medaljevinner». Avisen siterer også Twitter-brukere som spekulerte i hva som lå bak Se-Gwangs noe uvanlige reaksjon.

— Han har sett den frie verden, men han vet at han må dra tilbake, for familiens skyld. Derfor er han modig, er analysen fra én bruker.

— Betyr ingenting for meg

Storavisen Daily Expresssin tolkning er at turneren ble «overveldet av tristhet» på seierspallen. «Han ser så ulykkelig ut - fordi han vet at han må dra hjem» skriver konkurrenten Daily Star.

Også i Italia får Se-Gwang oppmerksomhet, blant annet har Corriere delle Sera, en av landets eldste aviser, omtalt saken.

Ri Se-Gwang (midten) knuste motstanden i hoppkonkurransen tirsdag. Til venstre er sølvvinner Denis Abliazin fra Russland, mens Kenzo Shirai som tok bronse er til høyre. Foto: REUTERS

Mange har altså hevdet at Se-Gwang var dypt ulykkelig på seierspallen. Slik setter han selv ord på følelsene sine:

— Jeg var fylt av følelser og glede, fordi jeg føler at jeg kunne bringe en form for seier og mot til lederen vår (Kim Jong-un, journ. anm.). Dette betyr ingenting for meg. Det er en gave jeg gir til landet mitt. Gullmedaljen er en glede for landet mitt, sier Se-Gwang ifølge China Post.

FIKK DU MED DEG DETTE? Tvillingparet avsluttet OL-maraton hånd i hånd. Det tyske forbundet er rasende.

Forsker advarer

Stein Tønnesson forsker på Øst-Asia ved PRIO-instituttet i Oslo. Han mener det fort kan bli feil å legge for mye i Se-Gwangs miner på seierspallen.

— Jeg har ingen anelse hvorfor han så trist ut. Men jeg vil advare mot å tolke ansiktsuttrykk for mye. Det kan ha med kulturforskjeller å gjøre, vi har forskjellige måter å uttrykke følelser på, sier Tønnesson til Aftenposten.

Se-Gwang er forøvrig en del av en skikkelig nordkoreansk suksesshistorie i dette OL. Landet har syv medaljer. Det er allerede én medalje mer enn i London for fire år siden - og det høyeste antallet siden Barcelona-OL i 1992. Til sammenligning har Norge tre medaljer.

LES OGSÅ: Tilskuerne applauderte, men nå vekker OL-frieriet sterke reaksjoner.

- Ingen andre oppfører seg slik

Kanskje er det lederen av kommunistpartiet Kim Jong-Uns omfattende satsing på idrett som bærer frukter.

Uansett er det nettopp Kim Jong-Un de nordkoreanske utøverne har vært raske med å takke etter sine triumfer i dette OL. Det overrasker ikke Tønnesson.

— Det finnes nok ikke et annet land i verden som oppfører seg på den måten, sier Tønnesson og forklarer videre:

— Nasjonalismen i Nord-Korea er sterkt knyttet til dyrking av lederen og hans familie. Det er risikabelt å ikke dyrke lederen. For eksempel dersom du lar være å klappe hvis du ser et bilde av den store lederen i en forsamling, vil det bli lagt merke til. Dette er en sterk sosial mekaniske, og den er ekstra sterk for idrettsutøvere.

Asia-forskeren håper at innbyggere i vestlige land vil unngå å demonisere nordkoreanske idrettsutøvere, all den tid idretten spiller en viktig rolle i å motvirke at landet blir ytterligere isolert.

I den sammenheng oppnådde forøvrig Kim Jong-Un et gjennombrudd i juni. Da ble Nord-Korea tildelt junior-VM i judo. Norges judoforbund bekreftet starts at det ikke var noe i veien for å sende norske utøvere til landet.