Nå anklages Lance Armstrong for å ha brukt motor på sykkelen

Anerkjente 60 Minutes kommer med nye påstander mot den skandaleombruste amerikaneren.

Publisert:

Lance Armstrong mistet alle sine seire i Tour de France etter å ha innrømmet dopingbruk. Nå kommer det nye anklager mot amerikaneren. Foto: PETER DEJONG / TT / NTB Scanpix

Lance Armstrong mistet alle sine seire i Tour de France etter å ha innrømmet dopingbruk. Nå kommer det nye anklager mot amerikaneren. Foto: NTB Scanpix

  • Roar Lyngøy
Denne artikkelen er over tre år gammel

I et intervju med den amerikanske talkshow-dronningen Oprah Winfrey i 2013 innrømmet Lance Armstrong å ha dopet seg. Han mistet alle sine syv Tour de France-titler på grunn av juks.

Nå kommer det frem nye påstander om juks fra Armstrong sin side. Ifølge det velrenommerte TV-magasinet 60 Minutes mistenkes Armstrong for å ha brukt motor på sykkelen sin, skriver Aftonbladet.

Ungarsk ingeniør

Det amerikanske TV-programmet sier at de har funnet bevis for at flere syklister benyttet seg av motorkraft på syklene sine, og fremst i rekken skal Lance Armstrong ha stått. Den ungarske ingeniøren Istvan Varjas skal ha stått bak oppfinnelsen. Han skal ha solgt motorer til sykkellag på 1990-tallet.

Les også

Lance Armstrong kommenterte Froome-ryktene - skapte nettstorm

– Man må se med varmekamera for å oppdage hvem som bruker motoren. Motoren kan aktiveres ved hjelp av Bluetooth eller en klokke, og kan derfor styres fra lagbilen. Derfor trenger ikke syklisten en gang å vite om han bruker motoren eller ikke, det føles bare som en «bra dag», uttalte Varjas til den franske avisen Le Monde nylig.

Belgier ble avslørt

I januar ble belgiske Femke van den Driessche tatt for bruk av motor. Hun fikk dermed den tvilsomme æren av å bli første syklist som ble tatt for det som kalles mekanisk doping. Det skjedde under VM i sykkelcross.

Motoren ble funnet i den nederste delen av skaftet på sykkelen.

– Dette er en skam. Jeg hadde aldri trodd at noe slikt kunne skje med oss. Jeg er virkelig flau på hennes vegne. Jeg kan leve med at en sykkelturist gjør det for å komme seg opp et fjell, men dette er absurd. Vi trodde vi hadde et ungt talent, men tilsynelatende har hun lurt alt og alle. Jeg vil ikke ha noe mer med henne å gjøre, sa landslagstrener Rudy De Bie.

– Det er ikke min sykkel. Jeg ville aldri ha jukset, uttalte hun selv. Men det endte med langvarig straff og karrierestopp

Les også

Lance Armstrong frykter rettssaken: - Jeg risikerer å bli ruinert

Tester for mekanisk doping

Foran forrige Tour de France styrket arrangørene kampen for å avsløre sykler med elektriske motorer. Blant annet skulle et apparat avdekke magnetfelter rundt syklene, og det skulle også brukes varmesøkende kameraer.

Etter sommerens ritt ble det opplyst at det ikke var noen tilfeller av ryttere som brukte skjulte motorer på syklene sine under Tour de France. Slik konkluderte Den internasjonale sykkelunionen (UCI) etter at de hadde sett på resultatene av alle de 3773 testene de gjennomførte under rittet.

Så er spørsmålet om motordoping har funnet sted tidligere. Lance Armstrong nekter for å ha jukset med motorkraft.

– Jeg har aldri brukt motor på sykkelen min, og jeg har aldri møtt Varjas, sier Armstrong til 60 Minutes.

45-årige Armstrong slo tilbake etter alvorlig kreftsykdom, og han var en av verdens største idrettsstjerner. Men i 2012 ble dopingskandalen rullet opp, og Armstrong mistet alle sine Tour de France-titler.

I 2013 innrømmet han for første gang at han var en juksemaker, i intervjuet med Oprah Winfrey.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Tour de France
  2. Doping