Når Odd tar imot Fredrikstad i sesongens siste seriekamp lørdag, er det et være eller ikke være for hjemmelaget, som ikke bare er avhengig av egen innsats, men også hva Lyn presterer mot Start.

— Vi hadde ikke trengt å være i ei slik hengemyr, mener Odds profilerte midtbanespiller Tommy Svindal Larsen.

Krever møte

Han kom hjem til Skien fra profflivet i tyske Nürnberg i 2005. Tommy valgte ikke Odd for pengenes skyld, men hadde et sterkt ønske om å bidra i moderklubben. Veteranen gikk umiddelbart i samtaler med ledelsen, for å fortelle hva han synes er viktig for at klubben skal utvikle seg og vokse til å bli et topplag. Senere er det blitt mange slike møter, men som 34-åringen sier:

— Jeg føler at Odd har gjort det motsatte av hva jeg mente.

— Er det derfor du har ønsket deg bort, og allerede før sesongstart sa at du skulle gå til sommeren?

— Ja, men det jeg kan si om det nå, er at jeg vil be om et møte så fort sesongen er over, for å drøfte videre fremtidsplaner.

— Hvordan ønsker du at Odd Grenland skal være?

- Jeg vil at Odd skal ha en visjon, og jobbe etter den. Gjerne hente inn kompetanse utenfra, fra folk som har erfaring. Jeg har savnet takhøyde og åpenhet for alle som vil Odds beste. Noen har tenkt på seg selv først, og ikke klubben, kommer det fra den tidligere Bundesliga-proffen.

— Det er harde ord?

— Ja, men sagt i beste mening. Jeg ønsker at Odd skal være en toppklubb, fordi jeg vet hvor mye det betyr for byen og mange mennesker her. Skal vi klare det må vi utvikle spillerne på en riktig måte, vi må ha et godt sosialt miljø, og være inkluderende. Jeg mener den nåværende treneren Ove Flindt Bjerg kan være en slik type. Jeg har sett hvordan han har arbeidet i høst, og han har fått både meg og medspillerne til å føle seg verdifulle og derfor har vi også fått resultater i det siste.

Brann som forbilde

— Ydmykhet er et annet ord for det jeg mener, og som eksempel kan jeg nevne Branns sportsdirektør Roald Bruun-Hansen, som etter seriegullet sa at han godt kunne tenke seg trener Knut Tørums kompetanse til klubben. Brann beveger seg mot et område de ikke vært før, til Europacup/mesterligaspill, og viser en ydmykhet ved å tenke slik. Branns sportssjef har sikkert mange tanker om utviklingen selv, men viser likevel en åpenhet. Fantastisk!

Rød tråd

Svindal Larsen gikk ikke i sommer, men valgte å bli i Odd Grenland, og har storspilt de gangene han ikke har vært skadet. Midtbanespilleren med den gode teknikken og blikket sier han har hatt og har tilbud som gjør at han kan gå til en annen klubb når som helst, men det er ikke poenget.

— Jeg er ikke så opptatt av å måtte forsvinne, men jeg spør hvorfor så mange profiler i Odd ønsker seg bort? Det har med trivsel å gjøre. Klart det er mye å ta tak i her. Det er derfor jeg etterlyser debatter og diskusjoner om de som er her i dag er de rette til å ta laget oppover.

Tommy Svindal Larsen håper inderlig at telemarksklubben finner igjen den røde tråden.

— Det må komme en evaluering etter sesongen. Det jeg sier kan virke negativt, men jeg lærte mye i Nürnberg om å stå opp for problemene. Jeg sier det jeg mener, selv om det er vanskelig. Det er mange dyktige folk i denne klubben, men Odd kan ikke fortsette å ta feil valg.