Vinter-OL ble til slutt en suksess for TV 2. Kanalen og sportsredaktør Bjørn Taalesen vil ha mer vintersport — fort.

Synes du det var greit med Christian Paasche som langrennsfølge, eller Harald Bredeli som skiskytterguide?

De kommer ikke tilbake med det første.

NRK sitter med TV-rettigheter til alle de store norske vinteridrettene helt frem til og med våren 2016. TV 2-profilen Paasche må vente i to og et halvt år før han kan få muligheten til å kommentere norske seiere i skispor igjen. Skiskytter-Bredeli må drøye det enda lenger. NRK har sikret seg rettighetene til skiskyting helt frem til og med 2018. ## Lysten ble større

TV 2s sportsredaktør, Bjørn Taalesen, liker det ikke. Han vil ha vintersport til kanalen. Og det vil han gjerne ha før høsten 2016. — Det er såpass mye vintersport tilgjengelig at det er mulig å dele på godene, sier Taalesen.

Han håper at det er mulig å få til et samarbeid med NRK om idrett på snø og is. Suksessen i OL har gitt redaktøren blod på tann. Han har tatt initiativ til samarbeid uten at det er kommet noe ut av det.

LANGRENNS-SLUTT: Christian Paasche vil ikke få kommentere langrenn igjen før tidligst høsten 2016. Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

— Lekene i Sotsji har gitt oss både selvtillit og lyst på mer vintersport, sier Taalesen.

NRK er ikke villig til samarbeid sånn helt uten videre.

— Vårt mål er hele tiden å sikre best mulig rettigheter for våre seere, sier Runar Østmo, rettighetssjef for sport i NRK.

Han kan ikke uten videre love at han er villig til å dele med TV 2. Skulle Taalesen ikke klare å få til noe samarbeid med NRK, er han klar til å gi det statlige kringkastingsselskapet kamp helt frem til målfoto når avtalene skal reforhandles. TV 2-redaktøren vil ha mer vintersport over til sin kanal.

Fryktet kritikk

TV 2 klarte overraskende å skaffe seg rettighetene alene til OL i Sotsji og til sommer-OL i Rio i 2016. For første gang skulle ikke det vises direkte OL-bilder på NRK. Rett nok delte NRK og TV 2 på rettighetene i Nagano i 1998, men denne gangen ble det TV 2 alene.

Skespsisen i et NRK-vant folk var i utgangspunktet stor. Reklamefrykt og bortfall av kjente kommentatorstemmer kunne bli for stor forandring. Så viste det seg at etter et par dager med seerstorm på grunn av reklame midt i langrennet, stilnet kritikken.

— Jeg forventet kritikk. Den kom, men den gikk over. Det viser seg at det ikke spiller så stor rolle for folk hvilken kanal sendingene går på, sier Taalesen til Aftenposten.

Det hjelper også på vintersportlysten til TV 2 at kanalen hadde helt eventyrlige seertall de 17 dagene lekene varte.

Klar med penger

Langløpscupen i langrenn (World Classics) og norsk hockey er i dag stort sett de eneste tradisjonelle vinteridrettene som TV 2 har rettigheter til. Men det er ikke her de store seertallene ligger. Massene vil fortsatt ha skiskyting, langrenn, hopp, kombinert og alpint. Her er NRK enerådende.

Gjennom medieselskapet Infront selger Det internasjonale skiforbundet (FIS) TV-rettighetene både til verdenscup og verdensmesterskap i disse - for norske TV-kanaler – seermagnetidrettene.

— Jeg regner jo med at både skiledere, forbund og medieselskaper legger merke til seertallene, sier Taalesen og gjør dermed klart at TV 2 er klar til å legge noen kroner i potten neste gang det skal forhandles om vintersport.

TV 2 har helt klart lyst på lekene i Pyeongchang om fire år og Tokyo om seks år. Disse forhandlingene har ennå ikke startet. Det er fortsatt ikke klart om IOC lar medieselskapet Sportfive gjennomføre salget slik de gjorde det da den norske kanalen sikret seg rettighetene til årets leker.