Hadde du gledet deg til å se på ungene spille fotball på Ekebergsletta med en snus under leppa eller røyk i hånda? Glem det!

Allerede i 2002 innførte Norway Cup Røykfritt på sidelinjen . I år er mottoet endret til Fotball uten røyk og snus.

Dermed blir Norway Cup den første fotballturneringen i verden som skal være fritt for all tobakk — snus og røyk.

— Å bli verdens første tobakksfrie turnering er en flott ting for oss. Dagfinn Høybråten gjorde samfunnet en stor tjeneste da han innførte røykeloven i 2004. Tobakken og snusen hører ikke hjemme sammen med idretten, og det er flott med røyke- og snusslutt for både helse, sjel og relasjoner, sier generalsekretær for Norway Cup, Frode Kyvåg, i en pressemelding.

Generalsekretær for Norway Cup, Frode Kyvåg. Foto: NTB scanpix

Alle voksne vil i år bli oppfordret til å la all røyk og snus bli værende i lommen under hele cupen — i hvert fall så lenge de befinner seg på Ekebergsletta eller et av Norway Cups arrangementer.

- Hører ikke sammen med fotball

Intensjonen med innføringen, er å gjøre flere arenaer røykfrie og beskytte unge mot røyk- og snuspress. Samtidig som man vil legge vekt på barn og unges rettigheter til tobakksfrihet på lik linje med skoleelever og mange andre arbeidstakere.

— Vi er opptatt av å formidle sunne og gode verdier, og håper at dette sender et tydelig signal til både unge og voksne om at hverken røyk eller snus hører sammen med fotball, sier Kyvåg.

Ifølge Helsedirektoratet, sier 21 prosent blant unge i alderen 16–24 år at de bruker snus daglig (2013). Det tilsvarer rundt 130.000 personer. Mens syv prosent sier de røykte daglig i 2013 (40.000 personer).

Barn og unge kan oppleve et stort røyk- og snuspress. Det ønsker Helsedirektoratet, i samarbeid med Norway Cup, å jobbe i mot.

— De fleste som begynner med røyk eller snus, gjør det i ung alder. Ved å gjøre Norway Cup tobakksfri, forsvinner nok en arena for rekruttering og sosialt press om å begynne med tobakk. Det er et flott tiltak, og jeg håper flere følger etter, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Hva mener du? Vil du droppe snusen på Norway Cup i år?