Suzann Pettersen har valgt å gi seg som profesjonell golfspiller. Ian Rutherford / PA

«Tutta» hylles etter den oppsiktsvekkende beskjeden: – Hun har vist vei

Suzann Pettersen (38) avsluttet søndag en lang og suksessrik karriere. Hun beskrives som en foregangskvinne.

– Hun har vært et forbilde på både dame- og herresiden. Det gror fantastisk godt i norsk golf nå. Hun har vist vei, og hun har vist at man kan komme fra en liten golfnasjon som Norge og virkelig bli en av de beste i verden, sier Marit Wiig.

Golfpresidenten fulgte nøye med på avslutningen av Solheim Cup søndag ettermiddag. Suzann Pettersen avsluttet karrieren etter at hun hadde avgjort turneringen til Europas fordel.

– Det er en god slutt på en stor karriere. Jeg tror dette er en fantastisk avslutning på min karriere, sa «Tutta» til Golf Channel etter seieren.

Wiig hadde håpet på å se den norske golfstjernen fortsette karrieren, men forteller at hun har stor respekt for valget om at hun nå gi seg.

– Hun har stiftet familie. Da er det klart at det kan være andre interesser som tar fokus, sier Wiig.

Marit Wiig er full av lovord om Suzann Pettersen. Jan Tomas Espedal

Inspirerer neste generasjon

I disse dager spiller en av Norges største golfprofiler Viktor Hovland i PGA-turneringen i West Virginia. Ifølge Wiig har «Tutta» inspirert 21-åringen.

– Viktor har sagt at han har lært masse av «Tutta» angående hva som kreves for å bli best. Både når det kommer til hva du må legge ned av trening og hvilken «passion» man må ha, sier Wiig.

I et intervju med Eurosport satte Hovland ord på sine tanker om at Pettersen nå gir seg. Han hadde fått med seg at 38-åringen vant Solheim Cup før hun ga seg.

– Du finner ikke en veldig mye bedre avslutning enn det. Det er ganske passende, sier Hovland.

«Tutta» har tidligere sagt at hun har vært «stolt av å være norsk» etter å ha sett prestasjonene til Hovland den siste tiden.

– Hennes påvirkning vises nå med den veksten vi har i norsk golfsport, sier Wiig.

Viktor Hovland er en del av Norges neste generasjon i golfsporten. Rob Kinnan / REUTERS

– Har betydd alt

Golfspiller og Eurosport-ekspert Marius Thorp mener Pettersen utvilsomt er en av de største norske idrettsutøverne gjennom tidene. Han har selv latt seg inspirere av «Tutta».

– Hun har betydd alt for norsk golfsport. Hun har vært den første. Hun baner vei for alle som har lyst til å bli verdens beste, sier han.

Han er naturligvis godt kjent i miljøet, og han har møtt Pettersen en rekke ganger. Thorp fulgte med da 38-åringen avgjorde Solheim Cup.

– Det går ikke an å ha en mer passende avslutning. Hun har hatt en vanvittig karriere, sier han.

Suzann Pettersen avsluttet karrieren på perfekt vis. Her løfter hun Solheim Cup-trofeet. Ian Rutherford / PA

Hyllet av kulturministeren

En rekke golfprofiler har tatt til Twitter for gratulere Pettersen med en suksessrik karriere.

– Takk for all du har gitt og gratulerer for en briljant karriere. Du har gjort landet ditt så stolt, skriver den danske golfspilleren Thomas Bjørn.

– Gitt nyhetene om at Suzann legger opp, kunne det ikke gledet meg mer at hun avslutter karrieren på denne måten, skrev lagvenninnen Marina Alex.

Golf Channel-journalisten Lisa Cornwall intervjuet den norske stjernen umiddelbart etter Solheim Cup-seieren. Det var i dét intervjuet «Tutta» først annonserte at hun legger opp.

– Den perfekte avslutningen på en utrolig karriere, skriver Cornwall.

Kulturminister Trine Skei Grande gratulerte også.

– Bare å ta av seg hatten for Suzann Pettersen. Tusen takk for en fantastisk karriere, skriver ministeren.